Noi trupe NATO vor fi trimise în România pentru întărirea flancului estic. Decizia a fost luată din cauza amenințărilor Rusiei

Noi trupe NATO vor fi trimise în România pentru întărirea flancului estic. Decizia a fost luată din cauza amenințărilor Rusiei Câți ani are la dispoziție NATO pentru a se pregăti de un război cu Rusia, Sursa: Inquam

NATO a decis înființarea unui nou grup de luptă care fi cantonat în România. Acesta va devenit operațional în 2-3 luni și va fi condus de Franța. Oficialii alianței sunt îngrijorați de o posibilă invazie la Rusiei asupra Ucrainei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, după întâlnirea miniștrilor Apărării, că România ar putea fi una dintre țările în care vor ajunge noi grupuri de luptă. Urmează ca NATO să solicite și avizul autorităților militare din țările unde vor fi cantonate trupe permanente. De asemenea, bugetul pentru apărare a fost suplimentat cu 270 de miliarde de dolari.

Stoltenberg a menționat pentru primată dată grupul de luptă din România, săptămâna trecută, când a vizitat baza de la Mihai Kogălniceanu. El a precizat atunci că acest grup de luptă va întări partea de sud a flancului estic al NATO și va fi funcțional în 2-3 luni.

Patru grupuri de luptă

NATO are în acest moment patru grupuri de luptă multinaționale în Europa. Acestea sunt cantonate în estul Mării Baltice în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia. La acesta din urmă participă și țara noastră cu un contingent de apărare antiaeriană pe care îl rotește la fiecare 6 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiercare dintre cele patru grupuri are o națiune care îl conduce și una gazdă. După același model va fi organizat și grupul de luptă din România care se pare că va fi condus de Franța.

Rusia rămâne o amenințare

NATO a trebuit să schimbe strategia militară din cauza amenințărilor Rusiei de la granița cu Ucraina. Flancul estic din care face parte și țara noastră va fi întărit. În România au fost deja trimise avioane și nave suplimentare.

Jens Stoltenberg a declarat că este rezervat în ceea ce privește anunțul Rusiei privind retragerea unor trupe de la granița cu Ucraina. Secretarul general al NATO s-a arătat în continuare îngrijorat de o posibilă invazie din partea Rusiei, mai ales că, spune el, atacurile cibernetice asupra instituțiilor din Kiev s-au intensificat.

În schimb, Vladimir Putin a declarat din nou, miercuri, că nu vrea război și că, deși SUA și NATO au respins garanțiile de securitate cerute de Rusia, se dorește continuarea negocierilor. La o conferinţă de presă comună la Moscova alături de cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele rus a cerut însă doi nou aceste garanții: retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune și promisiunea fermă cu Ucraina nu va fi primită în alianță.