Klaus Iohannis, precizări despre eforturile făcute de România în lupta cu criza alimentară

Klaus Iohannis, precizări despre eforturile făcute de România în lupta cu criza alimentară Klaus Iohannis. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Eforturile României pentru diminuarea efectelor crizei alimentare şi umanitare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de preşedintele Klaus Iohannis la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE - CELAC), care s-a desfăşurat luni şi marţi, la Bruxelles.

În intervenţiile sale din cadrul reuniunii, şeful statului a salutat organizarea Summitului UE-CELAC ca "un moment necesar de reapropiere a unor comunităţi regionale cu abordări şi interese preponderent convergente", arată Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a arătat că ţara noastră sprijină ferm dialogul şi cooperarea constructivă cu partenerii din regiune şi susţine organizarea periodică a reuniunilor la nivel înalt dintre cele două blocuri. În context, el a amintit discuţiile pe care le-a avut cu preşedinţii Braziliei, Republicii Chile şi Argentinei, care "au evidenţiat interesul comun al Uniunii Europene şi al Americii Latine de a aşeza parteneriatul pe noi fundamente, mai solide şi mai actuale" şi care au contribuit la pregătirea summitului.

Preşedintele Iohannis a prezentat viziunea României cu privire la cele mai eficiente măsuri de combatere a efectelor schimbărilor climatice. El a susţinut "concentrarea cooperării bi-regionale atât pe combaterea mai eficientă a riscurilor cauzate de schimbările climatice, cât şi pe valorificarea tranziţiei verzi ca nouă oportunitate comună".

Ne puteți urmări și pe Google News

România, eforturi pentru diminuarea efectelor crizei alimentare

Şeful statului a accentuat importanţa educaţiei pentru mediu şi a deprinderii de către cetăţeni a unor noi abilităţi adaptate tranziţiei verzi. De asemenea, el a susţinut necesitatea implicării Uniunii Europene în sprijinirea statelor cu rezilienţă scăzută la dezastre şi a exemplificat cu proiecte ale ţării noastre în domeniu, care pot servi drept sursă de inspiraţie şi consolidare instituţională inclusiv în regiunea Americii Latine şi Caraibilor. Iohannis a pledat, de asemenea, pentru identificarea de proiecte cu aplicare regională în acest domeniu, în cadrul implementării Noii agende UE - CELAC.

Preşedintele a prezentat şi perspectiva ţării noastre privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul multidimensional acordat şi a subliniat importanţa acţiunii comune pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli.

În marja summitului, preşedintele Iohannis a avut o întrevedere cu preşedintele pro tempore (în exerciţiu) al CELAC, Ralph Gonsalves, prim-ministrul Saint Vincent şi Grenadine, care a co-prezidat summitul alături de preşedintele Consiliului European. Discuţiile au vizat teme de interes pentru cele două regiuni, precum şi subiecte de cooperare bilaterală politico-diplomatică şi sectorială.

Obiectivul reuniunii de la Bruxelles

Iohannis a reafirmat angajamentul ţării noastre de a fi "o voce activă" în relaţia UE - regiunea Caraibilor, plecând de la dezvoltarea pe mai departe a relaţiilor bilaterale şi a unor proiecte de sprijin în favoarea regiunii care şi-au dovedit succesul în anii anteriori. În plan bilateral, relaţia României cu Saint Vincent şi Grenadine a fost apreciată ca foarte bună, fiind discutate oportunităţile educaţionale pentru studenţi, dar şi deschiderea unui consulat onorific în această ţară.

Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles a avut ca obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic dintre cele două zone geografice, în noul context geopolitic şi geo-economic global, afectat inclusiv de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, context care a generat riscuri pentru ambele regiuni, dar şi noi oportunităţi comune.

Obiectivele parteneriatului reînnoit UE - CELAC se concentrează pe realizarea unei conectivităţi sustenabile sporite, sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării, creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanţei multilateralismului, a bunei guvernări şi a valorilor democratice.

sursa: Agerpres