Președintele a promulgat legea Eximbank. Instituția va implementa ajutoare de stat și de minimis

Președintele a promulgat legea Eximbank. Instituția va implementa ajutoare de stat și de minimis Sursa foto: Eximbank

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea actul normativ privind organizarea și funcționarea EximBank SA. Legea era necesară pentru a reglementa accesul companiilor la lichidităţile necesare pentru continuarea activităţii.

Inițiativa legislativă datează din 2020, din perioada pandemiei, iar modificarea cadrului legal era necesară. Odată cu adoptarea noilor reglementări EximBank va putea implementa produse ce implică ajutoare de stat și de minimis.

Klaus Iohannis a promulgat legea EximBank

Legea stabilește cadrul pentru activitatea desfăşurată de EximBank în nume propriu şi a activităţii promoţionale desfăşurate în numele şi în contul statului. Obiectivul urmărit este „asigurarea transparenţei în raport cu părţile interesate şi accentuarea separării operaţionale şi funcţionale între cele două tipuri de activităţi”.

Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis era necesar ca urmare a diversificării activității băncii în numele și contul statului. Este vorba despre introducerea unui nou portofoliu de produse. În acest sens a fost necesară modificarea articolului 2 al Legii 96/2000 republicată, referitor la obiectivele generale ale EximBank.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru ca EximBank să poată implementa noul portofoliu de produse cu componentă de ajutor de stat și de minimis, a fost necesar un nou cadru legislativ. Astfel, a apărut legea care tocmai a fost promulgată de Klaus Iohannis. Aceasta conține prevederi ce reglementează fondurile puse la dispoziţia EximBank pentru susţinerea mediului de afaceri.

Recunoașterea studiilor

Klaus Iohannis. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

EximBank implementează programe guvernamentale

Inițiatorii proiectului promulgat de Klaus Iohannis au justificat măsurile propuse. Ei au arătat că banca trebuie să acționeze în vederea atingerii obiectivelor urmărite prin implementarea programelor economice gestionate de guvern. Autorii legii au arătat că este nevoie de noi reglementăridat fiind specificul componentelor de ajutor de stat și de minimis.

„Pentru parcurgerea fără întârziere a etapelor concrete, de implementare a măsurilor de sprijin cu componentă de ajutor de stat, inclusiv a celor supuse aprobării Comisiei Europene, şi susţinerea coerenţei demersului naţional în concordanţă cu acţiunile instituțiilor financiare naționale cu rol de promovare din statele membre ale Uniunii Europene, este necesară asigurarea certitudinii juridice şi crearea temeiului legal pentru ca EximBank să poată direcționa fondurile existente și noile alocări bugetare pentru instrumentele financiare destinate companiilor afectate de pandemia COVID-19″, se arăta în nota de fundamentare.

Măsuri fiscale pentru creșterea economiei

Sursa: Dreamstime.com

Necesitatea legii promulgate de Klaus Iohannis

Nota de fundamentare mai menționa că, în lipsa modificărilor la Legea nr. 96/2000 vor exista consecințe negative. Acestea vor fi cu privire la implementarea în numele și contul statului a schemelor de ajutor de stat supuse aprobării Comisiei Europene.

Este vorba despre proiecte având ca beneficiari companii mari şi IMM-uri cu cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei în anul 2019. Sunt vizați inclusiv cei ce desfăşoară activităţi de export.

Legea promulgată de președinte era necesară pentru a stabili accesul acestor operatori economici la lichidităţile necesare pentru continuarea activităţii în scopul dezvoltării şi relansării economice a României.