Fluctuații în sistemul bancar. Șapte bănci își reduc capitalul, iar 25 îl majorează

Fluctuații în sistemul bancar. Șapte bănci își reduc capitalul, iar 25 îl majorează Bănci. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cursul anului 2022, șapte bănci au înregistrat o reducere a capitalului lor, în timp ce alte 25 de bănci au efectuat majorări. Ca urmare, capitalul total al sistemului bancar a cunoscut o creștere semnificativă, depășind 63 de miliarde de lei.

La sfârșitul anului trecut, băncile din România înregistraseră un total al capitalurilor proprii de 63,5 miliarde de lei, în creștere cu 5,5 miliarde de lei. Asta reprezintă o creștere de aproape 10% față de nivelul din anul 2021, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

Băncile din România au cunoscut schimbări semnificative în ultimul an

În cursul anului 2022, șapte bănci au înregistrat o scădere a capitalului lor, în contrast cu majoritatea instituțiilor de credit (25 de bănci) care au înregistrat creșteri.

Cele mai semnificative creșteri ale fondurilor proprii în rândul celor mai mari bănci din topul 10 sunt înregistrate de BCR (+29%), Exim Banca Românească (+23%), UniCredit Bank (+22%), Raiffeisen (+13%) și BRD (+11%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Analizând și evoluția celorlalte bănci care își desfășoară activitatea pe piața românească, se constată că anul trecut au înregistrat creșteri semnificative ale capitalurilor următoarele bănci. Vista Bank (+78%), Libra Internet Bank (+27%) și Intesa Sanpaolo Bank (+10%).

Banca Transilvania s-a clasat pe primul loc în topul băncilor. Asta în funcție de valoarea fondurilor proprii la sfârșitul anului 2022, cu un total de aproape 11,7 miliarde de lei (11,69 miliarde de lei).

Cu toate acestea, este important de menționat că banca a păstrat nivelul fondurilor proprii în 2022. La o valoare similară cu cea din 2021, respectiv 11,68 miliarde de lei, potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar.

Cotatia băncilor americane riscă să ajungă la AA-

Sursa foto: Pixabay

Băncile de stat și-au majorat cel mai mult cota de piață

Băncile cu capital de stat au înregistrat cea mai semnificativă creștere a cotei de piață în 2022. Fuziunea dintre Eximbank și Banca Românească a determinat ascensiunea băncii aflate în portofoliul Ministerului Finanțelor. Cu două poziții în topul celor mai mari zece bănci, în timp ce CEC s-a apropiat considerabil de topul cinci.

Cu toate acestea, Banca Transilvania, cea mai mare instituție financiară din țară. Aceasta a consemnat o scădere a cotei de piață pentru prima dată în mulți ani. Și asta datorită unei creșteri mai lente decât media pieței, conform datelor BNR analizate de Profit.ro în luna iunie.

Activele băncilor din România au crescut anul trecut cu 9,6%, la 701 miliarde de lei.