Klaus Iohannis, despre ajutorul acordat de Comisia Europeană fermierilor români: „Astfel de lucruri nu se rezolvă contabilicește”. Video

Klaus Iohannis, despre ajutorul acordat de Comisia Europeană fermierilor români: „Astfel de lucruri nu se rezolvă contabilicește”. Video Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Comisia Europeană a folosit o formulă de calcul bazată pe datele furnizate de autoritățile române pentru a stabili valoarea despăgubirilor acordate fermierilor români afectați de criza cerealelor din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis a comentat subiectul în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Bruxelles, cu prilejul participării la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins. Șeful statului a precizat că o formulă birocratică nu este cea mai bună soluții în astfel de situații.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că valoarea despăgubirilor acordate fermierilor români, în contextul crizei cerealelor din Ucraina, de Comisia Europeană are la bază informații primite de la Ministerul Agriculturii. El a precizat că oficialii de la Bruxelles au folosit o formulă de calcul în stabilire acestor valori. În aceste condiții, președintele nu a exclus ca datele prezentate de Petre Daea să nu fi reflectat în realitate situația din agricultura românească. România a primit în jur de 10 milioane de euro, mai puțin decât Polonia sau Bulgaria, ca despăgubiri pentru fermierii afectați de criza cerealelor.

„Ministerul Agriculturii a livrat date Comisiei Europene, iar Comisia folosește o formulă de calcul în baza căreia acordă ajutoarele. Este posibil ca datele să nu fi fost gândite profund. Nu le-am văzut și, deci, nu le pot comenta. Este foarte ciudat ca la nivelul Comisiei Europene să nu se negocieze și să se folosească formule. Astfel de lucruri nu se rezolvă contabilicește. Comisia Europeană ar trebui să țină cont că am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către statele lumii. Este regretabil că astfel de abordări birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene, a declarat Klaus Iohannis.

Comisia Europeană a decis să acorde României 10,05 milioane de euro despăbugiri pentru fermierii afectați de afluxul de cereale din Ucraina. Aceasta în condițiile în care statul român a solicitat o sumă de 45,84 milioane de euro. În schimb, Bulgaria a primit 16,75 milioane, iar Polonia 29,5 milioane. Mai rău decât țara noastră stau Ungaria și Slovacia care nu au primit nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Iohannis participă la Consiliul European

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații de la Bruxelles, unde se află pentru a lua parte la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea Consiliului European va debuta cu un dejun de lucru la care va participa și secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

În cadrul evenimentului vor fi abordate mai multe probleme, între care situaţia din Ucraina, în special securitatea alimentară şi procesul de reconstrucţie, schimbările climatice şi demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi discutate situaţia economică din UE şi coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creşterii rezilienţei economiilor europene. Liderii vor mai aborda avansarea Uniunii pieţelor de capital, precum şi finalizarea Uniunii Bancare.