Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră pentru elevi: Se reiau cursurile cu prezență fizică, însă doar în anumite condiții
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră pentru elevi: Se reiau cursurile cu prezență fizică, însă doar în anumite condiții

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră pentru elevi: Se reiau cursurile cu prezență fizică, însă doar în anumite condiții

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi seară, că începând de luni, 8 noiembrie, elevii vor reveni în băncile școlilor acolo unde rata de infectare, precum și condițiile epidemiologice vor permite acest lucru. Ministerele Educației și Sănătății vor emite vineri, 5 noiembrie, un ordin comun în care vor explica detalii suplimentare cu privire la acest demers, a mai precizat Klaus Iohannis.

La sfârșitul săptămânii curente se va încheia vacanța de 14 zile anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Președintele Klaus Iohannis a precizat, joi, că aceasta nu se va prelungi, iar începând cu data de 8 noiembrie, elevii vor putea relua cursurile școlare cu prezență fizică, însă doar în anumite condiții.

Elevii reiau cursurile cu prezență fizică

„Începând de luni, acolo unde rata de infectare și condițiile epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală – grădinițe, școli, deci în mediul preuniversitar. Însă, va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezenta fizica – gardul de vaccinare a personalului școlii.

Experții vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni. Însă, subliniez, vaccinarea este singura șansă pentru a depăși această pandemie. Vedem că în vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei și concluzia este una tristă și simplă – pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluția, ea se numește vaccinare. Vă doresc multă sănătate!”, a declarat Klaus Iohannis, joi seară.

Sorin Cîmpeanu: „Este un principiu de bază. Nu voi abdica”

De altfel, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, pe 1 noiembrie, reluarea cursurilor școlare cu prezență fizică odată cu finalizarea vacanței de două săptămâni. „Există un document, o anexă, în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. Ministrul Educației va rămâne în continuare consecvent principiului conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezența fizică, în limita în care condițiile sanitare pot fi asigurate pentru elevi și profesori. Este un principiu de bază. Nu voi abdica de la acest principiu.

Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschidere al școlilor în data de 8 noiembrie, având ipoteza de bază a prezenței fizice și având deja acceptul exprimat pentru propunerea Consiliului Național al Elevilor, propunere care este însușită de Ministerul Educației, pentru un mod de funcționare adaptat realităților.

Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă, să spunem, în jumătate din țară vom avea o rată de infectare foarte scăzută, fără cazuri în școli, să nu poată funcționa cu prezență fizică acele școli. nu se va ajunge la această situație”, a spus Sorin Cîmpeanu pe 1 noiembrie.