Evenimentul Zilei > International > Kim Jong Un trimite un mesaj straniu vizibil din spațiu
Kim Jong Un trimite un mesaj straniu vizibil din spațiu

Kim Jong Un trimite un mesaj straniu vizibil din spațiu

Regimul comunist nord-coreean a organizat o paradă la care participanții au scris cu trupurile lor un mesaj care a putut fi descifrat din satelit.

Formația, la care au participat mii de oameni, a fost detectată de sateliți, sâmbătă, în piața Kim Ir Sen din Phenian.

În conformitate cu site-ul 38 North, specializat în analize nord-coreene, mesajul însemna „a apăra cu prețul vieții”.

Asemenea mesaje „scrise” cu trupurile participanților sunt un lucru obișnuit la sărbătorile regimului comunist.

Nu este clar, însă, care a fost scopul ultimului mesaj. Imaginile din satelit înregistrate în ultimele săptămâni au dezvăluit că în piala Kim Ir Sen se realizează niște construcții.

Congresul 8

Analiștii de la 38 North au sugerat că aceste clădiri ar putea fi legate de apropiatul congres cu numărul opt al partidului, programat să aibă loc în ianuarie 2021.

Pentru a marca acest eveniment ar putea fi organizate defilări militare și civile.

Site-ul citat nu exclude însă nici posibilitatea ca pregătirile să aibă legătură cu sărbătoarea Anului Nou.

În orice caz, congresul al optulea stârnește interesul Statelor Unite.

Un responsabil militar sud-coreean anonim a declarat pentru agenția Yonhap că SUA acordă o „atenție deosebită” evenimentul de luna viitoare.

El a adăugat: „Armata americană va efectua probabil zboruri de supraveghere mai frecvente în preajma datei congresului”.

Evenimentul politic a provocat speculații în privința subiectelor care vor fi discutate.

Biden aduce înghețul?

Unii experți afirmă că evenimentul ar putea dezvălui noi politici ale Phenianului față de țări precum Coreea de Sud sau Statele Unite.

Un alt subiect l-ar putea constitui economia țării, dat fiind că acest an a fost unul dificil pentru Coreea de Nord, unde la pandemie s-au adăugat o serie de catastrofe naturale, precum taifunuri, care au agravat criza economică.

Phenianul suferă intens ca urmare a sancțiunilor instituite de comunitatea internațională, din cauza programului său nuclear.

Rachel Minyoung Lee, cercetătoare independentă și fostă analistă în problemele nord-coreene, a declarat pentru Reuters că regimul de la Phenian ar putea deveni „mai conservator, date fiind dificultățile înregistrate și probabilitatea prelungirii lor în 2021”.

În același timp, planează numeroase incertitudini în privința relației dintre Kim și Biden, după ce Trump a reușit un dezgheț spectaculos în relațiile dintre cele două țări.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.