Vaccintul anti-Covid este așteptat de întreaga omenire, mai ales că AstraZeneca a anunțat că a produs un vaccin cu o eficiență de 90%. De asemenea, și companiile Pfizer și Moderna au produs un vaccin cu o eficiență de peste 94%.
În tot acest timp, laboratoarele de cercetare din Coreea de Sud pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului au devenit în mod regulat o ţintă pentru hackerii nord-coreeni, informează serviciile de informaţii de la Seul, citate de dpa şi Reuters.
De asemenea, surse citate de Reuters susţin că hackeri nord-coreeni au încercat să pătrundă în sistemele informatice ale AstraZeneca în ultimele săptămâni.
Parlamentari informaţi de serviciul de informaţii sud-coreean NIS au declarat că atacurile cibernetice nu au fost până acum încununate de succes. NIS nu i-a informat pe parlamentari ce agenţii de cercetare au fost vizate, relatează agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citându-l pe Ha Tae Keung, un membru al comisiei de informaţii.
Aceste declaraţii coroborează avertismente venite din partea Microsoft anterior în această lună conform cărora hackeri ruşi şi nord-coreeni încearcă să extragă secrete privind un vaccin de la cercetători din Franţa, Coreea de Sud şi SUA. Microsoft a precizat, de asemenea, că cele mai multe atacuri nu au fost încununate de succes.
Potrivit Reuters, care citează două surse cu cunoştinţe despre situaţie, în ultimele săptămâni hackeri nord-coreeni au încercat să spargă şi sistemele informatice ale AstraZeneca.
Hackerii s-au dat drept recrutori pe site-ul de networking LinkedIn şi pe WhatsApp pentru a aborda personalul AstraZeneca cu false oferte de muncă, a precizat una dintre surse. După aceea au trimis documente despre care susţineau că sunt descrieri ale joburilor şi care erau pline cu un cod maliţios menit să asigure accesul la computerul victimei.
Tentativele de piratare au vizat "un număr mare de persoane", inclusiv personal care lucra la cercetarea asupra COVID-19, a declarat una dintre surse, dar niciuna dintre ele nu a fost încununată de succes.
AstraZeneca, care este unul dintre cei mai de succes primii trei dezvoltatori ai unui vaccin pentru COVID-19, a refuzat să comenteze informaţiile Reuters.
COVID-19. Kim Jong Un și-a mobilizat echipa specială pe ascuns
Sursele citate de Reuters, care au vorbit sub condiţia anonimatului, au afirmat că instrumentele şi tehnicile utilizate în atacuri arată că acestea fac parte dintr-o campanie de atacuri informatice pe care oficiali ai SUA şi cercetători în domeniul securităţii cibernetice o atribuie Coreei de Nord.
Unele dintre conturile utilizate în atacurile asupra AstraZeneca au fost înregistrate pe domenii din Rusia, a spus una dintre surse, într-o posibilă tentativă de a-i deruta pe anchetatori.
Agenţii NIS au informat că liderul nord-coreean Kim Jong Un ia "măsuri iraţionale" în contextul în care ţara se confruntă cu pandemia de COVID-19. Politicile sale afectează şi mai mult o economie deja foarte lovită, interzicând de exemplu pescuitul şi producţia de sare, de teamă că apa de mare este contaminată cu coronavirus. De asemenea, 110.000 de tone de orez din China au fost abandonate în portul chinez Dalian.
„A manifestat excese emoţionale, furie şi semne de stres, şi a dat tot mai multe ordine nerezonabile", a declarat presei Ha Tae Keung, referindu-se la liderul nord-coreean.
Coreea de Nord este una dintre puţinele ţări care nu a raportat nimic despre numărul de cazuri de COVID-19, închizându-şi frontierele de timpuriu în timpul crizei sanitare mondiale.