Evenimentul Zilei > International > Beijingul, acuzat că fură din SUA „rețeta” vaccinului. FBI, pe fir! Dedesubturile unei povești cu hackeri și spionaj
Beijingul, acuzat că fură din SUA „rețeta” vaccinului. FBI, pe fir! Dedesubturile unei povești cu hackeri și spionaj

Beijingul, acuzat că fură din SUA „rețeta” vaccinului. FBI, pe fir! Dedesubturile unei povești cu hackeri și spionaj

Guvernul din SUA ar urma să acuze conducerea de la Beijing că fură informații, cu ajutorul spionilor și al hackerilor, pentru a „copia” un vaccin anticoronavirus.

Sub rezerva anonimatului, un angajat FBI atrage atenția că amenințarea vine din partea studenților și a cercetătorilor chinezi care lucrează în laboratoarele din SUA, anunță New York Times.

„Acești „jucători” au fost observați când încercau să obțină informații prețioase”, a spus acesta.

„Nu avem niciun indiciu că ar și fi reușit”, a precizat un alt angajat al FBI. Ne așteptăm ca acuzațiile să fie publicate într-o săptămână, a adăugat el.

Solicitat de AFP, Departamentul de Stat american a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii.

„Continuăm să îndemnăm toate guvernele străine să îşi respecte angajamentul lor de a acţiona responsabil pentru a putea promova securitatea ciberspaţiului”, a declarat simplu un purtător de cuvânt.

Statele Unite au acuzat de mult timp gigantul asiatic de spionaj industrial şi au făcut din apărarea proprietăţii lor intelectuale o prioritate în războiul comercial dintre cele două mari puteri.

O astfel de acuzaţie însă riscă să deterioreze mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionate de la apariţia coronavirusului la sfârşitul lui 2019 în oraşul Wuhan din China.

Ministerul de Externe de la Beijing a respins luni orice suspiciune de piraterie după publicarea informaţiilor în New York Times.

„China este un mare apărător al cibersecurităţii şi o victimă a atacurilor cibernetice. Ne opunem ferm oricărui tip de atac cibernetic comis de hackeri şi luptăm împotriva acestora”, a răspuns într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

„Suntem în prima linie a cercetării mondiale privind un vaccin şi un tratament împotriva bolii COVID-19. Este imoral să vizezi China cu zvonuri şi calomnii în absenţa unor dovezi”, a insistat el.

Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au lansat cu întârziere alerta mondială despre pandemie şi au disimulat amploarea acesteia. Prin urmare, sunt „responsabili” de răspândirea sa la nivel global, de moartea a sute de mii de persoane şi de actuala criză economică fără precedent.

Mai grav, preşedintele american, Donald Trump, şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează pe faţă Beijingul că a ascuns un accident de laborator la Wuhan care s-ar afla la originea pandemiei