Kim Jong rupe tăcerea. Care e semnificația ascunsă a mesajului său

Kim Jong rupe tăcerea. Care e semnificația ascunsă a mesajului său

Aparenta lipsa de reacție a Phenianului la mesajele date de Washington pe diverse canale a lăsat loc multor speculații.

Sugerând că asta ar însemna că regimul din Coreea de Nord nu a decis încă o abordare față de SUA. Întrebarea de acum este dacă jocul este în plină desfășurare și în curtea cui se află mingea, scrie 38north.org.

Phenian nu a comentat nimic până acum

Phenianul nu a comentat nimic până acum nimic despre exercițiile comune SUA-Coreea de Sud, care au început la 8 martie. Kim-Jong-Un a făcut ceva comentarii, pentru prima dată, într-o declarație mai „colorată”, dar nu a numit aceste exerciții, așa cum face de obicei, nici periculoase, nici o amenințare. Mai degrabă, sunt caracterizate ca o „provocare serioasă”. Ceea ce ar putea însema o provocare politică la oferta Phenianului, prezentată în Congresul al-VIII-lea, din ianuarie, de a reveni la zilele dialogului inter-coreean din 2018, în funcție de „atitudinea sud-coreeană”.

Exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud au fost un test de turnesol. Iar faptul că le ține din nou, susține Kim, arată că sudul a trecut o linie roșie. De fapt, eșecul Seulului este descris ca atât de grav încât Phenianul a pus problema  „pe ordinea de zi” la Comitetul pentru reunificarea pașnică a patriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

O organizație de front nord-coreeană folosită adesea de-a lungul deceniilor ca și canal pentru dialogul inter-coreean. După ce a aruncat în aer puntea de legătură inter-coreeană, în iunie anul trecut, nu prea mai sunt multe de obținut. Există, totuși, ceva în mesajul de avertizare a lui Kim. Care spune  că, dacă Sudul comite „acte și mai provocatoare” (nespecificate), Nordul „poate” abroga Acordul militar inter-coreean cuprinzător din Septembrie 2018.

Kim Jong-Un vizează Coreea de Sud

Declarația lui Kim Jong Un vizează în mod transparent Coreea de Sud înainte de vizita secretarului de stat american Antony Blinken la Seul. Concluzia este destul de clară: președintele Moon Jae-in ar putea face totuși un oarecare progres în relațiile inter-coreene, înainte de sfârșitul mandatului său, la începutul anului viitor.  Dar numai DACĂ presează SUA și nu se aliniază total noii politici americane, prin care se cere multă presiune împotriva Nordului.

După venirea la Casa Albă a administrației Biden, Phenianul a considerat că astrele sunt de partea sa și vrea să se asigure că lucrurile vor sta așa. Declarația sa o spune clar: menținerea posibilității de a reveni la dialogul intercoreean. Iar prin sintagma că zilele calde de primăvară ale lui 2018 „nu se vor întoarce prea ușor”, de fapt, Phenianul lăsă o ușă deschisă. Pentru că Phenianul știe că referirea la „noua administrație americană” va beneficia de o atenție enormă. Din acest motiv, a formulat esența, cu două propoziții edificatoare:

„Profităm de această ocazie pentru a avertiza noua administrație americană care încearcă din răsputeri să degajeze miros de pulbere în țara noastră.

Dacă vrea să doarmă în pace pentru [sic] următorii patru ani, ar fi bine să se abțină de la a provoca duhoare din primul moment.”

Practic, mesajul este că ușa rămâne deschisă pentru SUA spre reangajare, la un moment dat - așa cum a indicat Kim Jong Un în discursul său de la Congres. Dar Phenianul va rămâne vigilent, așteptînd „primul pas al Washingtonului”.

În anumite privințe, acest lucru e menit să recunoască o parte din mesajele date de SUA Phenianului în ultimele săptămâni. Sau poate fi prima mișcare a Phenianului de a lăsa mingea în curtea Washingtonului.