Kim al III-lea. Conducătorul pogorât din Ceruri care o iubește pe Madonna

Kim al III-lea. Conducătorul pogorât din Ceruri care o iubește pe Madonna

Propaganda comunistă îl transformă pe Kim Jong Un într-o divinitate cu descendență directă din zeul fondator Tangun. De aceea, detaliile reale din viața liderului de la Phenian sunt păzite cu strășnicie

Un băiat slăbănog, potrivit de înălțime, îmbrăcat în blugi și o bluză de trening cu Chicago Bulls, încălțat cu pantofi Nike, intră în clasă. Suntem spre sfârșitul anilor 1990, și nici unul dintre elevii de la școala superioară Liebefeld Steinhölzli de lângă Berna nu bănuiește că tânărul, prezentat drept Un Pak, fiul unui diplomat de la Ambasada Phenianului, este în realitate nepotul lui Kim Ir Sen, și va ajunge peste un deceniu și jumătate președintele Coreii de Nord.

Acesta este unul dintre episoadele prea puțin sau deloc cunoscute din viața liderului actual de la Phenian. Un personaj cu o biografie în care realitatea se confundă cu mitul. Cum ar putea fi altfel, când însuși sistemul de propagandă nord-coreean face totul pentru a-i crea lui Kim o aură de divinitate?

Numerologie și propagandă

Nici măcar nu se știe cu siguranță câți ani are. Kim s-a născut în 8 ianuarie 1982, 1983 sau 1984. Propaganda Phenianului a stabilit data oficială în 1982. De ce? Din rațiuni de simbolistică numerologică, explică Mark Bowden în ultimul număr din Vanity Fair. Bunicul său, Kim Ir Sen, zeul fondator al Coreii comuniste, s-a născut în 1912. Fiul acestuia, Kim Jong Il, s-a născut oficial în 1942. În realitate, s-a născut în 1941, dar proganda, sensibilă la semnificațiile numerologice, a considerat că 1942 se potrivește mai bine cu 1912. Devine deci logic că pentru Kim al III-lea, 1982 era anul de naștere ideal.

Kim Jong Un este al treilea fiu al lui Kim Jong Il și al doilea cu cea de-a doua amantă a sa, Ko Young Hee.

Spre sfârșitul anilor 1990, Kim al III-lea este trimis la două școli din Elveția, țară în care s-a tratat de cancer la sân (fără succes) și mama sa. Prima a fost Școala Internațională din Berna, a doua Liebefeld Steinhölzli de lângă Berna, de care am pomenit.

A fost un elev mediocru, dar asta nu părea să-l deranjeze. Potrivit mărturiilor colegilor, era pasionat de jocurile video, fotbal, schi, baschet (pe care îl și juca destul de bine) și era mare fan Michael Jordan. Dar și Michael Jackson sau Madonna.

În 2000, se întoarce la Phenian și intră la Academia Militară care poartă numele bunicului.

Undeva, în jurul anului 2009, Kim Jong Il decide că fiii mai mari nu au calitățile potrivite pentru a conduce țara și îl alege pe mezin ca moștenitor al său. De atunci, junele Kim începe să ia în greutate la propriu și la figurat. Sunt destule voci care spun că i s-ar fi cerut să se îngrașe pentru a semăna și mai bine cu legendarul său bunic.

FOTO: Fermecătoarea Ri Sol Ju, la brațul soțului său, Kim Jong Un

 Kim Jong Un preia puterea la moartea tatălui său, în decembrie 2011, și cam în aceeași perioadă se însoară cu Ri Sol Ju, o majoretă și cântăreață cu cinci ani mai tânără decât el. Există suficiente mărturii credibile că noul lider ar fi îngrăgostit lulea de nevastă. Cei doi au o fetiță al cărei an de naștere a fost declarat 2012, potrivit obiceiului deja cunoscut, și nu 2013, cum era în realitate.

D-na Kim este văzută ade-seori în public cu soțul ei, spre deosebire de Kim Jong Il, care își ținea femeile departe de ochii lumii, deși a avut destule: o nevastă și cel puțin patru metrese cunoscute

Kim al III-lea este înalt de 1,75 m, o înălțime peste media nord-coreenilor, și cântărește în jur de 95 kg. O greutate estimată de experții occidentali, pentru că nici unui oficial de la Phenian nu i-ar da prin cap să divulge o asemenea informație.

Aceiași experți occidentali susțin că prezintă semne care trădează probleme la inimă, aceleași care l-au ucis pe tatăl său, și posibil diabet. Fumează țigară de la țigară (de producție autohtonă), bea multă bere, nu disprețuiește tăriile și mănâncă cu multă poftă.

Prizonier de mic, obligat să devină un Dumnezeu prizonier

Până la cinci ani, orice copil se simte buricul pământului. Totul se învârte în jurul lui. Apoi, contactul cu societatea duce la trezire. La conștientizarea responsabilităților.

Nu și pentru Kim. Lumea lui de la 5 ani a rămas a lui și la 30 de ani. Kim este în centrul ei și toți gravitează în jurul său. Este unic. La propriu: nimeni în Coreea de Nord nu mai are voie să-i poarte numele, la fel ca și pe cele ale bunicului sau tatălui. Toți tizii din nordul Peninsulei au fost obligați să meargă la Miliție pentru a-și schimba cărțile de identitate.

„Lumea trebuie să înțeleagă că sistemul nu putea produce altceva decât pe Kim Jong Un”, spune Sidney Seiler, fost membru al Consiliului Național de Securitate al SUA. „Cred că primul lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare despre el, la fel ca în cazul oricărui alt lider de pe planetă, este că acesta va fi oglinda culturii, valorilor și viziunii despre lume a nordcoreenilor înșiși”.

Care este viziunea lor despre lume? Una cu totul străină de a noastră, constată Seiler. Un sistem brutal și arhaic, o uriașă închisoare cu celulele așezate într-o piramidă ierarhică rigidă.

În vârful ei, Kim însuși duce o viață apropiată de cea a unui prizonier. Fie și într-o colivie aurită. Chiar și în anii de școală din Elveția, el nu putea ieși dincolo de zidurile școlii decât însoțit de un bodyguard. Influențele occidentale au ajuns la el, distorsionate, prin intermediul culturii populare - filme, televiziune, jocuri video. Nimic profund.

Revenit în Coreea, trăiește izolat între zidurile reședințelor somptuoase, care îi impresionează chiar și pe demnitarii sosiți din Emiratele Arabe. De parcă izolarea nu era suficientă, tatăl său, Kim Jong Il, dă un decret prin care nu i se permite nimănui să se apropie de vreun membru al familiei fără aprobarea sa scrisă.

În căutare de distracții, beizadeaua Kim devine pasionată de pilotarea mașinilor sport străine. Se pare că este și rănit într-un accident prin 2007 sau 2008. Iubește riscul, o calitate nu tocmai entuziasmantă la cineva care are arme nucleare pe mână.

Spre deosebire de tatăl său, mult mai retras, tânărului Kim îi plac băile de mulțime, evident regizate, în care strânge mâini și se fotografiază cu oameni de rând.

Este mort după sport, dar îl pasionează și studiile militare, tactica și strategia războiului. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care tatăl său l-a desemnat ca succesor.

Fratele său mai mare, Kim Jong Nam, se pare că a căzut în dizgrația tatălui atunci când a încercat să intre cu un pașaport fals în Japonia pentru a se distra în parcul Disneyland din Tokyo. Nu destinația l-a supărat pe Bătrân, ci faptul că a stricat acoperirea pașapoartelor false folosite de familia Kim. Cât despre celălalt frate mai mare, Kim Jong Chul, se pare că ar fi avut prea multe trăsături și înclinații feminine pentru a fi un lider potrivit.

Combinația între un Semizeu și James Bond

Brian Myers, profesor la Universitatea Dongseo din Seul, dezvăluie în cartea sa The Cleanest Race cum comunismul din Coreea de Nord se bazează pe ideea superiorității rasiale coreene și cum istoria a fost modificată pentru a fi pusă în concordanță cu vechile legende despre fondarea țării.

Despre Kim Ir Sen, descendent în realitate dintr-o familie de pastori protestanți, propaganda de la Phenian învață că ar fi urmașul pe linie directă al lui Tangun, fondatorul mitic al Coreii. Fiul său, Kim Jong Il, se pare că s-a născut în Rusia, unde părinții lui s-au refugiat de ocupanții japonezi, însă istoria oficială afirmă că s-a născut pe Muntele mitic Paektu, un vulcan la frontiera cu China și unde, în urmă cu 5000 de ani, tatăl lui Tangun s-ar fi pogorât din Ceruri.

Pentru Al Treilea Kim, background-ul mitic al bunicului și tatălui său ar fi fost suficient, însă propaganda de la Phenian nu s-a lăsat pe tânjală și a produs mitul potrivit. Astfel, despre el se spune că ar fi absorbit ca un burete învățătura despre cele mai moderne tehnologii occidentale în timpul studiilor sale în străinătate. Tânărul Kim este prezentat ca un geniu militar precoce, care pilotează elicoptere, conduce tancuri și manipulează cele mai sofisticate sisteme de arme. Într- o recentă înregistrare video, liderul de la Phenian era arătat la manșa unui avion Antonov AN- 148, făcându-se că îl pilotează. Comedia a fost demontată cu toate argumentele tehnice de Gérard Arnoux, fost pilot de cursă lungă la Air France „O regie grotescă”, a comentat acesta.

Ideea marxist-divină care l-a fermecat și pe Ceaușescu

Până la anexarea Coreii de către Japonia în 1910, coreenii nu cunoscuseră alt sistem decât monarhia absolutistă. Apoi, s-au închinat în fața împăratului Japoniei. Când Coreea de Nord a fost eliberată de Uniunea Sovietică în 1945, Kim Ir Sen și-a asumat direct rolul de monarh absolut.

FOTO: Ceaușescu a fost încântat de ideile Ciuce pe care i le-a prezentat bunul său prieten, Kim Ir Sen

Ideologia naționalistă Juche (sau Ciuce), care l-a fermecat și pe Ceaușescu, este doar un efort propagandistic de a traduce în termeni pseudo-marxiști ceea ce Myers numește „etno-naționalismul radical”.

Propaganda vrea să inducă în mințile coreenilor descendența divină a familiei Kim. În care Kim Ir Sen este al doilea Fondator al țării, după Tangun.

În 2010, când au fost date publicității primele fotografii cu Kim Jong Un, toată lumea din Peninsula Coreea a fost frapată de asemănarea sa cu Kim Ir Sem când era tânăr. „A-l numi ca moștenitor, însemna să captezi nostalgia întregului popor nord-coreean”, spune Cheong Seong Chang, de la Institutul Sejong, un think tank având legături cu serviciile de informații sud-coreene. Cheong crede că asemănarea, în bună măsură reală, este îngroșată intenționat de propaganda de la Phenian.

Kim face tot ce poate să cimenteze în mentalul popular legătura cu Bunicul Fondator. De aceea s-a și îngrășat. De aceea se tunde atât de ciudat, se îmbracă, merge și are gesturi de om mult mai bătrân decât vârsta sa reală.

FOTO:  Kim al III-lea și soția, într-un parc de distracții de lângă Phenian

În Coreea există o credință populară, gyeok se yu jeon, că trăsăturile fiilor se moștenesc sărind câte o generație. Astfel, un băiat va semăna mai degrabă cu bunicul decât cu tatăl. Ceea ce se întâmplă și în cazul lui Kim. Amestecul propagandei cu realitatea, cu reminiscențele religiilor orientale și cu superstiția fac ca mulți nord-coreeni să creadă cu adevărat că liderul lor de astăzi este o reîncarnare a lui Kim Ir Sen. Că Bunicul a murit la 12 ani după nașterea Nepotului este o bagatelă de care propaganda nu se încurcă. Nici numerologia comunistă.