Kelemen Hunor, cu ochii la viitorul guvern. Politica duplicitară a UDMR față de PSD

Kelemen Hunor, cu ochii la viitorul guvern. Politica duplicitară a UDMR față de PSD Kelemen Hunor, liderul UDMR Sursa foto: Gov.ro

Kelemen Hunor nu este tocmai decis să semneze o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern. Deși critică măsurile din legea austerității și vorbește despre improvizație politică, liderul UDMR pare să incline în favoarea foștilor colegi de coaliție. El s-a arătat evaziv în legătură cu susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva PSD și PNL.

Kelemen Hunor a comentat prevederile din viitoarea ordonanță a austerității pe care dorește să-și asume răspunderea Marcel Ciolacu. Deși a criticat modul de lucru al PSD și PNL, politicianul UDMR a lăsat o portiță spre o înțelegere cu PSD. Evaziv, ca de fiecare dată, Kelemen Hunor nu s-a pronunțat în legătură cu susținerea unei moțiuni de cenzură. El a spus că o decizie va fi luată după apariția formei finale a legii.

Kelemen Hunor a comentat prevederile din proiectul legislativ propus de Guvern la finalul discuției pe care a avut-o cu Marcel Ciolacu. În fața jurnaliștilor, politicianul a acuzat coaliția PSD - PNL de improvizație politică. În opinia sa, cei ce recurg la astfel de soluții, improvizate, nu știu care este drumul ce trebuie urmat.

„Decizia noastră va fi luată în momentul în care vom vedea forma finală a legii. În acest moment am avut doar o primă discuție și am văzut o mulțime de improvizații. (...) Improvizațiile în politică nu sunt tocmai bune, așa cum sunt în muzică sau în arta plastică. Avem impresia că această coaliție își caută drumul și improvizează”, a declarat Kelemen Hunor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul UDMR a prezentat observațiile pe legea austerității care le-a ridicat în discuția cu Marcel Ciolacu. El și-a exprimat speranța că premierul va ține cont de punctul său de vedere și va face modificările pe care le-a propus.

„Legat de măsurile pentru autoritățile locale. Noi am spus că trebuie să ținem cont de principiul autonomiei locale. Nu poți să intervii de la nivel central și să spui ce au voie și ce nu au voie să facă autoritățile locale. Nu poți să spui cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și așa mai departe”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor cu ochii pe viitorul guvern

Sursa foto: Gov.ro

Kelemen Hunor cu ochii la viitorul guvern

Liderul UDMR a făcut referire cuantumul cheltuielilor cu activitățile de cultură ce ar trebui impus autorităților locale. Autoritățile locale vor putea cheltui pentru astfel de activități 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. Or, Kelemen Hunor nu vede cu ochi buni această prevedere.

„Nu putem accepta acest procent. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect pentru că asta înseamnă că se intervine la autoritățile locale. Or este vorba despre impozitele și taxele locale. Și nu poți să spui cât să dea la anumite activități. Electoratul îi trage la răspundere pe aleșii locali, iar nu Ministerul de Finanțe”, a mai spus Kelemen Hunor.

Măsurile cu care UDMR nu este de acord

În acest context, Kelemen Hunor a explicat că de la centru nu pot fi impuse criterii de performanță autorităților locale. În opinia sa, doar aceste autorități își pot impune propriile criterii de performanță.

„Nu pot fi stabilite criterii de performanță de la nivel central pentru autoritățile locale. E a doua chestiune. Este atributul autorităților locale să stabilească aceste criterii. Pentru aleșii locali nu ai cum să stabilești tu criterii de la nivel central. Și am spus că trebuie să dispară această prevedere din proiect”, a explicat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, el a vorbit și despre propunerea de comasare a unor instituții publice. Liderul UDMR este de părere că instituțiile de cultură trebuie exceptate de la astfel de măsuri. Kelemen Hunor spune că nu pot fi comasate instituțiile de cultură fără a se ține cont de specificul fiecăreia. Aceasta chiar dacă au un număr mai mic de 50 de angajați cât prevede legea.

„Instituțiile de cultură trebuie exceptate de la comasare chiar și atunci când au mai puțin de 50 de posturi. O astfel de măsură indică faptul că cei în cauză nu înțeleg fenomenul cultural. Aceștia nu înțeleg cum funcționează instituțiile de cultură, muzeele, bilbiotecile, teatrele, filarmonicile. Nu se poate să comasezi ansamblul folcloric cu muzeul județean și nici biblioteca cu teatrul”, a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor s-a împăcat cu PSD și PNL

Declarațiile lui Kelemen Hunor vis-a vis de măsurile de austeritate propuse coaliția PSD - PNL par a fi făcute cu ochii la viitorul guvern. Zilele trecute, liderul UDMR a declarat că i-a trecut supărarea pe foștii colegi din coaliție, din PSD și PNL. UDMR a fost scos de la guvernare pentru ca minsterele deținute de miniștrii săi să fie preluate de PNL.

Liderul maghiar a recunoscut că a depășit acel moment, iar acum ia în calcul o revenire la guvernare alături de PSD și PNL.  În funcție de rezultate, noul guvern de coaliție în care să fie cooptat, din nou UDMR, ar trebui să-și intre în pâine după alegerile parlamentare din anul viitor.