Coaliția a bătut palma. Val de scumpiri pentru români în trei etape

Coaliția a bătut palma. Val de scumpiri pentru români în trei etape Sursa foto: INQUAM_Photos

Coaliția a pregătit un document final cu privire la creșterile de taxe și impozite menite să acopere deficitul bugetar, iar asta înseamnă noi scumpiri.

Coaliția a bătut palma, urmează scumpiri. După îndelungi dezbateri, partidele din Coaliție au căzut de acord asupra unor noi variante fiscale menite să optimizeze încasările la buget. PSD și PNL au negociat la sânge un pachet de 67 de măsuri fiscal-bugetare. Iintroducerea de noi taxe, impozite și accize se va realiza în trei etape: 1 septembrie 2023, 1 octombrie 2023 și 1 ianuarie 2024, anunță Libertatea.

Noi scumpiri de taxe la produse de lux

Astfel, TVA-ul pentru cumpărarea de locuințe cu o valoare sub 120.000 de euro crește de la 5% la 9%, salariile din IT vor fi impozitate cu 10% peste 10.000 de lei, iar IMM-urile vor fi taxate mai mult. De la 1 septembrie se majorează acciza pentru alcool, dar nu va aplica măsura și pentru industria tutunului. Produsele cu mult zahăr se scumpesc substanțial. Noua taxă se va aplica produselor care conțin mai mult de 5 grame sau miligrame de zahăr la 100 de grame.

Impozitul pentru locuințele peste 500.000 de euro va fi de 0,5% din valoarea imobilelor, nu 1% cum ceruse PSD. Dacă se va aplica, proprietarul unor imobile care au o valoare de peste 2,5 milioane de lei va plăti un impozit anual de 2.500 de euro (aproximativ 12.500 de lei).

Ne puteți urmări și pe Google News

Proprietățile nu vor fi urmărite de autoritățile locale, ci la nivel central, printr-un soft care interoghează toate bazele de date, au explicat surse guvernamentale.

sursa: Minor Sights

De asemenea, impozitul pentru mașinile peste 100.000 de euro va fi tot de 0.5%, au precizat surse guvernamentale pentru Libertatea. În acest caz, orice mașină cu o valoare de 100.000 de euro va avea un impozit suplimentar de 500 de euro anual. Suma estimată de Guvern prin impunerea celor două impozite pentru proprietățile și mașini de lux este de 200 de milioane de lei.

Toate serviciile și bunurile care aveau TVA de 5% vor crește la 9%, cu excepția vânzării de cărți și manuale.

Impozit nou pentru un IT-ist cu venit de 25.000 de lei

Referitor la domeniul IT, care aduce venituri mari la buget, dar salariații din domeniu sunt scutiți de anumite impozite, PSD și PNL au agreat introducerea impozitului pe venit peste suma de 10.000 de lei, care rămâne plafon neimpozabil. Impozitul de 10% ar fi plătit doar pentru diferența de peste 10.000 de lei. Spre exemplu, un angajat din IT care câștigă 25.000 de lei luna ar urma să plătească impozit doar pentru diferența între 10.000 de lei și 25.000 de lei. Impozitul ar fi, lunar, de 1.500 de lei.

Impactul bugetar pentru această măsură e aproximat la 6 miliarde de lei, susțin reprezentanții Coaliției. Guvernul intenționează să reducă treptat sistemul de facilități fiscale. O măsură vizează și introducerea plății CASS de 10% pentru sectorul construcțiilor, agricultură și industria alimentară.

Coaliția vrea 3,1 miliarde de la IMM-uri

Guvernul se bazează și pe banii care vor veni la buget prin taxarea IMM-urilor. Potrivit datelor de la Palatul Victoria, România are 390.000 de IMM-uri, cifra de afaceri este 250 de miliarde de lei, iar profitul este de 66 de miliarde de lei.

Introducerea unor impozite de până la 3% pentru IMM-urile cu o profitabilitate de peste 30% ar putea aduce în plus la bugetul de stat 3,1 miliarde de lei, precizează surse din Coaliție.

Ținta de deficit nu poate depăși 5% din PIB

Până la finalul anului, Guvernul trebuie să acopere un deficit bugetar de 30 de miliarde de lei, au precizat surse guvernamentale. Ținta de deficit asumată de Guvern, de 4.4% din PIB, poate fi majorată doar până la 5% din PIB, potrivit declarațiilor ministrului de Finanțe, altfel România riscând să piardă fondurile europene.

PIB

Sursa: Arhiva EVZ

Printre veștile salutate de mediul de afaceri se numără menținerea TVA la 5% pentru vânzarea de cărți și manuale școlare, dar și păstrarea impozitului de 8% pentru dividende.

Se estimează un plus de 32 de miliarde de lei la buget

Impactul bugetar pentru noile taxe și impozite, calculat la Palatul Victoria până la finalul anului, ar fi de 6,2 miliarde de lei. „La acestea se adaugă partea de investiții nerealizate, există indicii că nu vor fi realizate investiții de 112 miliarde. Anii trecuți s-a realizat cel mult 80 de miliarde. Din banii de la investiții mizăm pe 20 – 30 de miliarde de lei, că ne ajută să acoperim deficitul”, au explicat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Oficialii guvernamentali susțin că măsurile care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024 vor aduce la bugetul de stat 32 de miliarde de lei în 2024. Cu toate acestea, deficitul bugetar ar trebui să se încadreze sub plafonul de 3% la finalul lui 2024.

În replică, patronatele critică fără rezerve planurile Guvernului, cerându-i să-și reducă mai întâi propriile cheltuieli excedentare. Anunțatele măriri de taxe și impozite sunt criticate vehement și de reprezentanții mediului de afaceri.