Keir Starmer și liderii UE semnează un nou parteneriat pentru securitate și apărare
- Raluca Dan
- 19 mai 2025, 20:38

Premierul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni la Londra cu liderii UE într-un summit destinat să relanseze relațiile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, la cinci ani după Brexit.
Parteneriat UE-Marea Britanie pentru securitate și apărare
La întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și alți oficiali de rang înalt din Europa, Keir Starmer a semnat un acord pentru „un parteneriat consolidat și orientat spre viitor” cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Rezultatul principal așteptat a fost semnarea unui „Parteneriat pentru securitate și apărare", care ar facilita consultări mai frecvente, ar permite posibila implicare a Marii Britanii în misiunile militare ale UE și ar oferi acces la un fond european de apărare de 150 de miliarde de euro.
📍 in London for the first-ever EU–UK Summit.
We’ve got a real chance to turn the page and write a new chapter in our relationship.
Working together to deliver on the security of our shared continent and the prosperity of people on both sides of the Channel. pic.twitter.com/x44vlKCXE6
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 19, 2025
Temele abordate în timpul întâlnirii
Contextul summitului este influențat de necesitatea reînarmării în fața amenințării rusești și de îngrijorările legate de o posibilă diminuare a sprijinului american pentru securitatea Europei sub conducerea lui Donald Trump.
În plus față de cooperarea în domeniul apărării, negociatorii au abordat și subiecte precum reducerea barierelor comerciale care au apărut după Brexit, drepturile de pescuit și inițierea unui program limitat de mobilitate pentru tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani.
Deși Starmer exclude reintegrarea în piața unică sau în uniunea vamală, guvernul său este dispus să se alinieze la normele UE în anumite domenii, cum ar fi produsele alimentare și agricole, pentru a diminua birocrația la frontiere.
Regatul Unit a părăsit UE în 2020
Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană în ianuarie 2020. În urma negocierilor legate de Brexit, relația dintre cele două părți este reglementată prin acorduri care garantează respectarea drepturilor cetățenilor, concurența loială și colaborarea continuă în domenii de interes comun.
După ce Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie 2020, au început negocierile pentru stabilirea relațiilor viitoare. O parte din aceste negocieri s-au desfășurat în perioada de tranziție (1 februarie 2020 - 31 decembrie 2020), când Regatul Unit nu mai era membru al UE, dar continua să respecte anumite reglementări europene.