Evenimentul Zilei > Economie > S&P a îmbunătățit ratingul KazMunayGas International la „B” cu perspectivă stabilă. Agenția de evaluare estimează un profit operațional de 250-270 milioane dolari
S&P a îmbunătățit ratingul KazMunayGas International la „B” cu perspectivă stabilă. Agenția de evaluare estimează un profit operațional de 250-270 milioane dolari

S&P a îmbunătățit ratingul KazMunayGas International la „B” cu perspectivă stabilă. Agenția de evaluare estimează un profit operațional de 250-270 milioane dolari

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a îmbunătățit ratingul pe termen lung al companiei petroliere KazMunayGas International cu sediul în România, de la ‚B minus’ la ‚B’, perspectiva asociată fi ind una stabilă.

Îmbunătățirea reflectă aşteptările noastre privind performanțe robuste în 2019-2020 şi îmbunătățirea profilului de lichiditate al KazMunayGas International”, subliniază S&P Global Ratings, într-un comunicat de presă.

După rezultatele solide înregistrate de KazMunayGas International în prima jumătate a acestui an, agenția de evaluare se aşteaptă la un profit operațional de 250-270 milioane dolari atât în 2018 cât şi 2019 şi unul de 260-280 milioane dolari în 2020. De asemenea, potrivit estimărilor S&P, KazMunayGas International va genera un flux operativ de numerar pozitiv în 2019-2020, ceea ce va sprijini continuarea reducerii gradului de îndatorare al companiei.

„Principalele riscuri la adresa estimărilor privind flux operativ de numerar sunt: rezultatul investigației DIICOT şi momentul în care KazMunayGas International va achiziționa participația de 26,7% din acțiuni deținută de statul român la Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari”, subliniază S&P.

Perspectiva stabilă asociată ratingului KazMunayGas International reflectă punctul de vedere al S&P cu privire la performanțele operaționale solide şi reducerea datoriilor companiei precum şi rezultatul potențial al investigației DIICOT. De asemenea, perspectiva stabilă pleacă de la ipoteza că KMGI va rămâne o subsidiară importantă a grupului mamă KMG, care va fi interesată să sprijine compania să evite orice probleme financiare.

 

Probabilitatea unei noi îmbunătățiri a ratingului KazMunayGas

S&P Global Ratings avertizează că ar putea decide o acțiune negativă asupra ratingului KMGI dacă investigația DIICOT va avea un final nefavorabil pentru KazMunayGas International, conducând la o amendă peste aşteptări. Acest lucru ar putea duce la creşterea gradului de îndatorare şi ar slăbi lichiditatea. De asemenea, S&P ar putea revizui ratingul KMGI dacă marjele de rafinare vor scădea brusc.

În sens invers, S&P precizează că probabilitatea unei noi îmbunătățiri a ratingului KazMunayGas International în următoarele 12-18 luni este una redusă. Un astfel de scenariu ar necesita o mai mare claritate cu privire la riscurile la adresa gradului de îndatorare al KMGI, precum investigația DIICOT şi finanțarea achiziției participației de 26,7% din acțiuni deținut de statul român la Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari.

JSC NC KazMunayGas este compania națională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activități de explorare, producție, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil.

KazMunayGas este acționarul majoritar de la KMG International. KMG International NV deține şi desfăşoară operațiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe piețe internaționale. Rețeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanți în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operațiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.