Evenimentul Zilei > International > Kazahstan: Kasîm-Jomart Tokaev a depus jurământul de președinte, după triumful din alegeri
Kazahstan: Kasîm-Jomart Tokaev a depus jurământul de președinte, după triumful din alegeri

Kazahstan: Kasîm-Jomart Tokaev a depus jurământul de președinte, după triumful din alegeri

Kasîm-Jomart Tokaev, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică din Kazahstan, a fost învestit miercuri în funcţia de preşedinte al acestei ţări din Asia Centrală.

Tokaev, care a triumfat în alegeri cu aproape 71% din voturi, a depus jurământul în kazahă într-un cadru solemn, la Palatul Independenţei, şi în prezenţa membrilor Parlamentului, ai Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi, precum şi a predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, care a renunţat la preşedinţie în martie după 30 de ani la putere.

Prezență masivă la vot

În ansamblu, în Kazahstan și în misiunile externe ale țării din străinătate au fost 9.968 de secții de votare, unde au fost înregistrați 11.947.995 de votanți. Prezența alegătorilor, conform datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), a fost de 77%.

O prezență masivă la vot s-a înregistrat și la Ambasada Kazahstanului din București, unde peste 200 de persoane au participat la vot. Dintre aceștia, peste 90% au fost cetățeni kazahi care lucrează la reprezentanțele din România ale KazMunayGas, acționarul majoritar de la KMG International. KMG International NV deține şi desfăşoară operațiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe piețe internaționale. Rețeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanți în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operațiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

În total, 1.013 de observatori internaționali, inclusiv 866 de observatori din 9 organizații internaționale și 147 de observatori din 41 de țări străine, au fost acreditați de CEC pentru a observa alegerile.

Entuziasm la Ambasada Kazahstanului din România

În total, mai mult de opt mii de kazahi au votat în străinătate la ultimele alegeri prezidențiale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan. Dintre aceștia, peste 200 în România.

Astăzi este o zi foarte importantă în istoria țării noastre. Noi, cetățeni ai Kazahstanului și reprezentanți ai KazMunayGas International, suntem foarte mulțumiți de Ambasada Republicii Kazahstan în România pentru că ne-a oferit această ocazie pentru a ne îndeplini datoria civică. Acesta este un eveniment important pentru viitorul copiilor noștri și al țării noastre", a declarat Alexey Golovin, Chief Legal Officer și Corporate Relations Manager al KMGI.

Locuiesc în București pentru al treilea an. Pot spune că românii sunt o națiune foarte ospitalieră și mă simt ca acasă aici. Am ajuns la urne deoarece acum este momentul în care trebuie să fimi activi din punct de vedere politic ", susținea și Dina Juzbaeva, student la Universitatea din București.

În ultimii ani, relațiile de afaceri kazaho-române au demonstrat un impresionant ritm de dezvoltare. După cum a remarcat ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Daulet Batrashev, în interviul său recent cu "Kazakhstanskaya Pravda", țările noastre au multe puncte de contact în astfel de industrii, cum ar fi agricultura, IT și industria prelucrătoare. La sfârșitul anului 2018, cifra de afaceri dintre cele două state a crescut cu 65% față de 2017. În același timp, KazMunayGas International este un producător și exportator major al materiilor prime și produselor petroliere din Kazahstan pe piețele europene.

Un alt domeniu important al relațiilor româno-kazahe este cel academic. Există acorduri și acorduri privind cooperarea științifică și schimbul de studenți între universitățile de top din Kazahstan și România. În prezent, 29 de studenți din Kazahstan studiază în România.

În viitorul apropiat, este prevăzută lansarea unui program de stagii pentru studenții universităților din Kazahstan la Petromidia – principalul punct de producție al KMG din România. Rafinăria este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic în regiunea Mării Negre.

A Treia Modernizare a Kazahstanului

În primul rând, voi munci pentru a implementa A Treia Modernizare a Kazahstanului, ideile din cele Cinci Reforme Naţionale şi alte documente strategice importante pentru statul nostru. Voi lucra pentru implementarea strategiei Elbasi”, a spus Kasîm-Jomart Tokaev, cu referire la titlul de lider al naţiunii al primului preşedinte al ţării, Nursultan Nazarbaev.

Kasîm-Jomart Tokaev, 66 de ani, a promis de asemenea noi abordări şi soluţii pentru administrarea ţării şi a anunţat că autorităţile vor continua să acorde atenţie nevoilor oamenilor şi soluţionării problemelor sociale acute.

Guvernul a primit instrucţiuni pentru a pregăti măsuri în vederea obţinerii de rezultate concrete în această sferă, pentru a actualiza politica socială”, a arătat noul preşedinte, în discursul de învestitură.

Preşedintele Kazahstanului a mai declarat că intenţionează să continue sprijinirea antreprenorilor pentru stimularea activităţii economice şi formarea unei clase de mijloc.

Totodată, el a promis asigurarea unităţii societăţii şi protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor într-un moment în care se solicită îmbunătăţiri. „Societatea noastră este preocupată, va exista un dialog între guvern şi societate. Am decis crearea unui consiliu de încredere naţională, cu reprezentarea tinerilor, a cărui primă reuniune va avea loc în august”, a mai arătat Tokaev.

 

Prioritățile politicii externe a Kazahstanului

 

După ce a fost oficial declarat Președinte al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev a ținut să atragă atenția asupra priorităților politicii externe a Kazahstanului, scrie Kazinform. ”Kazahstanul a câștigat o binemeritată autoritate în lume și s-a afirmat ca o țară iubitoare de pace și deschisă, ca un partener de încredere și responsabil în afacerile internaționale. Noi vom continua cursul echilibrat multi-vector de politică externă, vom promova cu tărie interesele naționale pe arena internațională. Activitatea în domeniul politici externe va aduce benefici concrete țării, businessului autohton și fiecărui cetățean în parte”, a declarat Kasîm-Jomart Tokaev, în cadrul ceremoniei de inaugurare.

În timpul discursului imediat după inaugurare, președintele ales al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a numit 10 atribuții pe care le va îndeplini în primul rând:

 

Creșterea veniturilor populației

 

Trebuie să înțelegem bine importanța creșterii. Și asta pentru ca cetățenii noștri să poată trăi în liniște, să lucreze și să-și educe copiii. Trebuie să avem o creștere economică. În viitorul apropiat, la o întâlnire extinsă a guvernului, vom identifica direcțiile importante pentru dezvoltare” – Tokaev.

 

Lupta împotriva corupției

 

Până la 1 septembrie, va fi elaborat un pachet de amendamente privind corupția. Vom desfășura activități sistematice îndreptate împotriva corupției.

 

Reforma judiciară

 

Reforma sistemului judiciar și de aplicare a legilor. Tokaeev a declarat că sistemul de selecție a judecătorilor și a candidaților pentru această funcție trebuie sa fie mai riguros. Instanța ar trebui să fie autoritatea supremă pentru dreptate.

 

Angajarea forței de muncă

 

Crearea de noi locuri de muncă. Distribuirea echitabilă a veniturilor este o chestiune de importanță strategică.

 

Rezolvarea problemelor legate de locuințe

 

O atenție deosebită ar trebui acordată aspectului privind obținerea de locuințe pentru cetățenii de diferite categorii sociale.

 

Politica socială corectă

 

Sprijin pentru educația în masă, furnizarea de servicii publice de înaltă calitate. ”Vom adopta noi legi care vor ridica statutul profesorilor și medicilor, protejând drepturile lor, vom crea toate condițiile necesare” – Tokaev.

 

Noua direcție de dezvoltare regională

 

O regiune puternică înseamnă un Kazahstan puternic. Toate sarcinile trebuie soluționate la nivel local. Populația ar trebui să fie implicată în deciziile din regiuni

 

Programul “Rouhani zhangîru”

 

Dorința de libertate, unitate și puterea creativă a poporului, tineretul este viitorul țării. Trebuie să dedicăm acest program educației tinerei generații.

 

Politica externă

 

Kazahstanul a demonstrat ca este o țară deschisă și de încredere. Vom promova ferm interesele naționale pe arena mondială. Activitățile legate de politică externă vor aduce beneficii economice.

 

Tineretul este forța motrice a progresului

 

In mod special vreau să fac apel la generația tânără. Veți avea un rol crucial în dezvoltarea Kazahstanului, veți deveni forța motrice a progresului. Elbasy a declarat anul 2019 – Anul Tineretului. A început lucrul asupra unui proiect special. Noi punem în aplicare un program de inițiative de afaceri pentru tineri "Zhas Keșsipker" și vom sprijini activitățile de start-up.

Vom implementa programe de angajare a tinerilor. Sarcina mea este să creez toate posibilitățile pentru ca voi să realizați cel mai mare vis al vostru și să scrieți o poveste de succes. Pentru promovarea managerilor tineri și talentați pe toate nivelurile serviciului public se va crea o rezervă de talente. Tineretul nostru este energic, muncitor, creativ, deci viitorul Kazahstanului este pe mâini bune, a spus președintele Kasîm-Jomart Tokaev.