Evenimentul Zilei > International > Kalașnikov scoate o nouă armă compatibilă cu muniție NATO
Kalașnikov scoate o nouă armă compatibilă cu muniție NATO

Kalașnikov scoate o nouă armă compatibilă cu muniție NATO

Evoluție a legendarei puști de asalt Kalașnikov AK-74, AK-12 intră la ora actuală progresiv în dotarea unităților de infanterie ale armatei ruse. Dar fabricantul rus de armament surprinde din nou.

Având o greutate de 3,2 kg și afișând o cadență de tragere de 650 de lovituri pe minut, o bătaie de 1000 de metri, această nouă armă de asalt are o capacitate de 30 de gloanțe de calibrul 5,45×39 mm, la fel ca modelul AK-74.

Însă, potrivit agenției de știri TASS, fabricantul de arme Kalașnikov mai pregătește ceva. Consorțiul rus a indicat, via Instagram, că va prezenta o nouă armă „experimentală”  care, sub denumirea de AK-19, va fi o evoluție a modelului AK-12.

Și va avea particularitatea de a putea folosi muniție de calibrul 5,56×45 mm. Cu alte cuvinte, va respecta norma STANAG 4172 a NATO.

Această nouă armă va fi dotată cu un „pat telescopic ușor, cu ergonomie ameliorată, un nou vizor, ascunzător de flăcări și un amortizor de zgomot”, a precizat Kalașnikov.

Fabricantul rus va dezvălui această nouă armă cu ocazia Forumului Armata-2020, care se va deschide în zona Moscovei, la 23 august.

Pe de altă parte, nu este prima dată când Kalashnikov a proiectat o armă capabilă să tragă cartușe care respectă standardele NATO.

În 2018, consorțiul a prezentat modelul AK-308, proiectat să funcționeze cu muniție de calibrul NATO  7,62 x 51 mm.

Rămâne de văzut motivul care i-a condus pe cei de la Kalașnikov în această direcție.

Având în vedere că este greu de conceput ca forțele ruse să-și schimbe calibrul armelor pentru cel în vigoare în sânul forțelor Alianței Nord Atlantice.

Fără îndoială, aceste arme ar putea interesa țările care au schimbat alianțele politice, cum ar fi Venezuela, ale căror forțe armate încă mai folosesc puști de asalt FN FNC, care trag cu cartușe de calibrul 5.56x45mm.

În același timp, armata americană face un demers  opus.

În iulie, a publicat un aviz pentru obținerea de muniții care nu respectă standardele NATO, ca parte a unui program numit „ Special Ammunition and Weapon Systems” (SAWS).

Aceasta în scopul testării și instruirii, în demersul de a „susține strategia militară națională”.

„Munițiile aparținând standardului SAWS se referă în principal la cele produse și utilizate de țările din fosta Uniune Sovietică sau din blocul estic”, a explicat US Army în avizul respectiv.

Foto: Opex 360

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: