Evenimentul Zilei > International > Justiția a decis vaccinarea unui copil de 12 ani, în ciuda opoziției părintelui: Au fost luate în considerare „interesele minorului”
Justiția a decis vaccinarea unui copil de 12 ani, în ciuda opoziției părintelui: Au fost luate în considerare „interesele minorului”

Justiția a decis vaccinarea unui copil de 12 ani, în ciuda opoziției părintelui: Au fost luate în considerare „interesele minorului”

Justiția din Olanda a permis unui copil în vârstă de 12 ani să se vaccineze împotriva coronavirusului, în ciuda obiecțiilor tatălui său care s-a prezentat sceptic cu privire la serul imunizator, potrivit unei hotărâri judecătorești care a fost publicată joi, 23 septembrie. Instanța de la tribunalul districtual din Groningen (nord) a analizat situația, „în special interesele minorului” și a autorizat imunizarea.

În Olanda, copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani pot să fie imunizați împotriva coronavirusului doar cu acordul ambilor părinți. În cazul de față, adulții sunt divorțați, iar mama copilului a fost de acord să-și vaccineze fiul pentru a-și putea vizita bunica aflată pe moarte, fără să o pună în pericol. Tatăl minorului, însă, s-a declarat sceptic cu privire la serul imunizator și nu a dorit să-i permită copilului să se imunizeze.

Cazul a ajuns în instanță: Părinții se contrazic pe tema vaccinării copilului

Pe fondul neînțelegerilor, cazul a ajuns în instanță. Apărarea mamei copilului a susținut că vaccinarea împotriva coronavirusului ar reduce semnificativ riscul transmiterii virusului de către copil bunicii sale. În documentele depuse la doar se arată că vârstnica „suferă de cancer pulmonar cu metastaze şi se află la sfârşitul vieţii”.

„Minorul vrea să petreacă cât mai mult timp cu ea, însă nu este vaccinat. Îi este frică să nu-şi infecteze bunica şi este convins că infectarea, dacă ar avea loc, ar constitui un pericol mortal”, mai arată documentele de la dosar.

Tatăl copilului consideră că vaccinurile „sunt încă într-o fază de testare” şi ar putea prezenta „riscuri mari pentru organele reproductive pe termen lung”. Bărbatul s-a prezentat „vaccino-sceptic” și a refuzat ca fiului său să îi fie administrată prima doză de vaccin. Instanța a precizat, însă, că pozițiile științifice prezentate de tatăl copilului nu au fost argumentate.

Judecătorul a autorizat vaccinarea copilului de 12 ani

Legislația din Olanda stabilește că, în cazurile în care părinții nu sunt de acord asupra unor astfel de aspecte, judecătorii pot lua decizii, însă în interesul copilului. Astfel, după ce a evaluat „interesele aflate în joc” și „în special interesele minorului”, judecătorul Bart Tromp de la tribunalul districtual din Groningen a autorizat vaccinarea.

Potrivit hotărârii judecătorești făcută publică joi, instanța a decis ca băiatul să fie imunizat „repede”, deoarece interesele minorului sunt mai importante decât eventualul apel înaintat de apărarea tatălui.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: