Evenimentul Zilei > International > Justin Trudeau, probleme cu legea. Primul ministru canadian şi anturajul său, acuzaţi 
Justin Trudeau, probleme cu legea. Primul ministru canadian şi anturajul său, acuzaţi 

Justin Trudeau, probleme cu legea. Primul ministru canadian şi anturajul său, acuzaţi 

Primul ministru canadian, Justin Trudeau, a încălcat legea conflictului de interese. Un raport evidenţiază comportamentul premierului în procedurile împotriva societăţii SNC- Lavalin. Este anunţul care ar putea relansa scandalul înaintea alegerilor din octombrie.
Veşti proaste pentru Justin Trudeau care speră, probabil, ca acest dosar să se termine cât mai repede. Primul ministru canadian a negat întotdeauna că a acţionaz greşit în cadrul procedurilor legale împotriva SNC-Lavalin,dar comisarul de etică pare să nu împărtăşească acest punct de vedere. Într-un raport, el consideră că Trudeau a încălcat legea privind conflictul de interese în încercarea de a face presiuni asupra fostului său ministru al Justiţiei aflat în acest caz.
Acest raport, redactat de un înalt oficial independent, trimis în Parlament, riscă să redeschidă controversele privind scandalul care a zguduit guvernul liberal al lui Justin Trudeau la începutul acestui an. El a dus  la demisia a doi dintre miniştrii săi şi la prăbuşirea liberalilor în intenţiile de vot.
”Îmi asum responsabilitatea pentru greşelile pe care le-am făcut”, a spus Justin Trudeau, la câteva ore de la apariţia raportului. „Deşi nu sunt de acord cu cu unele dintre concluziile sale, accept pe deplin acest raport şi îmi asum responsablitatea pentru cele întâmplate„, a continuat el.
Primul ministru canadian şi anturajul său au fost acuzaţi de fostul ministru al Justiţiei, Jody Wilson-Raybould, care  este şi procuror general, că a exercitat presiuni „necorespunzătoare” asupra sa pentru a evita un proces penal cu gigantul de inginerie SNC- Lavalin. „Poziţia de autoritate de care s-au bucurat primul ministru şi cabinetul său a servit pentru a ocoli, submina şi, în cele din urmă, pentru a încerca să discrediteze decizia şefului procurorilor publici şi a autorităţii doamnei Wilson- Raybould”, a spus într-o declaraţie Mario Dion,comisarul conflictelor de interese şi etică.
Drept urmare, anturajul lui Justin Trudeau „a cerut în mod necorespunzător procurorului general să ţină seama de interesele politice partizane în acest caz, ceea ce contravine principiilor constituţionale bine stabilite care stipulează independenţa procurorului şi primatul legii”, se arată în declaraţie. „Domnul Trudeau a fost, în calitatea sa de prim-ministru, singurul deţinător al unei funcţii publice în situaţia de a influenţa decizia procurorului general cu privire la posibila sa implicare într-un caz de urmărire penală”, continuă declaraţia.


SNC-Lavalin s-a zbătut  luni întregi încercând ca guvernul să anuleze acuzaţiile de fraudă şi corupţie legate de activităţile sale în Libia, ceea ce i-ar fi permis să plătească doar o amendă şi să evite sancţiunile suplimentare severe în caz de condamnare. Justin Trudeau a negat mereu că a acţionat în mod necorespunzător, scoţând în evidenţă absolut ciudat numeroasele pierderi de locuri de muncă, care ar fi vitregit compania de contracte publice lucrative, dar imaginea sa a părut ofuscată în acest caz, titrează 
Le Point.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: