Evenimentul Zilei > Actualitate > Jurnalul Național, preluat de o echipă a Antenei 3?
Jurnalul Național, preluat de o echipă a Antenei 3?

Jurnalul Național, preluat de o echipă a Antenei 3?

Prin toate redacțiile rămase în picioare, dimineața a început cu știrea: „Marius Tucă și-a dat demisia”. Toată lumea cunoștea situația fără precedent a echipei redacționale a Jurnalului Național, așa că știrea n-a surprins pe nimeni.

Intact Publishing și-a declarat insolvența pe 25 ianuarie ca să nu le plătească debitorilor. Este a doua firmă care a editat Jurnalul Naţional, intrată în insolvenţă. Apoi va intra în faliment, așa cum s-a întâmplat și cu Editura Intact. Marius Tucă a acceptat conștient ca, în ultimii trei ani, oamenii să nu-și primească salariile spunându- le să lucreze în continuare, că-și vor lua banii mâine, poimâine. Era normal să-și dea demisia, odată ce ziarul e deja mort.

Jurnalul Național, se vrea sau nu să se recunoască acest lucru, e pe cale să fie închis, după ce a trecut de cea de-a 22-a aniversare. Redactorul șef al ziarului, Dan Constantin, a confirmat telefonic faptul că Marius Tucă și-a anunțat demisia într-o ședință scurtă cu redacția.


FOTO:Dan ConstantinDan Constantin ne-a repetat ceea ce probabil a spus tuturor de când s-a aflat că Marius Tucă a renunțat la ziarul pe care l-a condus vreme de peste 20 de ani, că acesta nu mai trecea de ceva vreme prin redacție și că afacerile personale îl țineau departe. Nu a putut da detalii despre motivele plecării acestuia, dintr-un motiv simplu: nimeni nu știe ce are de gând. „Un lucru este sigur”, spune Dan Constantin, „viața merge mai departe, treaba la ziar va merge mai departe, în condițiile insolvenței”.

„Babă mumificată”

Fostul director al Jurnalului Național nu a răspuns nici apelurilor, nici mesajelor. În schimb, foști redactori au ținut să-și exprime părerea. „Marius Tucă ar fi trebuit să-și dea demisia cât timp Jurnalul Național mai însemna ceva în România. Acum lucrurile seamănă cu situația unei babe mumificate pe care au scos-o, în sfârșit, paznicii din cimitirul unde fusese uitată pe un scăunel, lângă mormântul copilului pe care ea l-a făcut, dar tot ea l-a și omorât”, spune un fost redactor.

„Marius Tucă a fost un director care știa să motiveze oamenii, să te facă să crezi că redacția este casa ta. Păcat că aceia care au avut pe urmă în mâini destinul acestui ziar, mă refer la partea de finanțe și de decizii legate de acestea, nu au știut să-l lase în continuare pe Marius Tucă să-și facă treaba cum știa el mai bine. Au rămas doar câțiva oameni devotați, nu-mi explic niciodată cum de mai rezistă în stresul acesta”, crede Daniela Șontică, redactor-șef Ziarul Lumina, fost redactor la Jurnalul Național.

Din surse apropiate trustului am aflat că în zece zile se va veni cu un plan de reorganizare şi că o echipă de la Antena 3 va prelua ziarul.