Jurnalista condamnată pentru spionaj, în greva foamei

Jurnalista condamnată pentru spionaj, în greva foamei

Jurnalista iraniano-americană Roxana Saberi, condamnată la opt ani de închisoare pentru spionaj în favoarea SUA, este de cinci zile în greva foamei, informează AFP.

Potrivit tatălui său, Saberi nu a mai mâncat nimic de cinci zile.

În urmă cu o săptămână, un tribunal revoluţionar iranian a stabilit pentru Roxana Saberi, de 31 de ani, o pedeapsă cu închisoare de opt ani, pentru acuzaţia de spionaj.

Astăzi, avocatul acesteia a depus un apel la această decizie. ACUZAŢII

Ne puteți urmări și pe Google News

De la cumpărarea de alcool la spionaj

Jurnalista a lucrat pentru BBC, un post de radio american şi pentru Fox News. Familia sa a declarat presei că Roxana a fost supusă unor interogatorii dure, în urma cărora au fost obţinute declaraţii, folosite împotriva ei în timpul procesului.

Ea s-a născut şi a crescut în Statele Unite, tatăl ei fiind iranian care a obţinut cetăţenie americană. Autorităţile iraniene nu recunosc principiul dublei cetăţenii.

Iniţial, autorităţile iraniene au acuzat-o că a cumpărat alcool, iar, ulterior, că a lucrat ca jurnalist fără o legitimaţie de presă validă.

În ultimele două săptămâni, a fost introdusă şi acuzaţia de spionaj, însă nicio dovadă nu a fost făcută publică în acest sens. La rândul lor, autorităţie americane au negat orice implicaţie în acest sens, iar Hillary Clinton, Secretar de Stat, a cerut eliberarea jurnalistei.

Mai mulţi cetăţeni iraniano-americani au fost arestaţi la Teheran în ultimii ani, fiind acuzaţi de subminare a securităţii naţionale.