JURNAL DE CAMPANIE: Iohannis, miting anemic la Iaşi; Ponta s-a plimbat la românii din diaspora; Udrea condamnă lipsa de „nerv” a campaniei prezidenţiale

JURNAL DE CAMPANIE: Iohannis, miting anemic la Iaşi; Ponta s-a plimbat la românii din diaspora; Udrea condamnă lipsa de „nerv” a campaniei prezidenţiale

O nouă zi, o nouă explicaţie din partea lui Iohannis privind casele sale. A şasea. Candidatul ACL a declarat, de data aceasta, că şi-a cumpărat una dintre case prin credit bancar, pentru că a plătit „rate”. Iohannis şi-a organizat peste weekend un miting de susţinere la Iaşi, evenimentul fiind caracterizat de anemia din discursul (fără prompter) a lui Iohannis şi o serie de erori din partea organizatorilor.

Ponta s-a întors din vizita făcută în Italia şi Spania. Aşteptând să vadă cum evoluează scandalul „Agentul 007”, candidatul PSD a lansat noi atacuri la Traian Băsescu. Elena Udrea a vorbit, din nou, despre tandemul Ponta-Iohannis, caracterizând întreaga campanie pentru prezidenţiale ca fiind fără „nerv” şi îl vede pe Traian Băsescu drept liderul dreptei după terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni.

Iohannis, a şasea explicaţie pentru cele 6 case. După un miting anemic organizat în capitala Moldovei, la Iaşi, Klaus Iohannis a participat ieri seară la o emisiune TV. În Iaşi, discursul abracadabrant („Văd aici în mulţime o mare mulţime”, „Văd aici în piaţă foarte mulţi oameni cu păr alb”) al lui Iohannis nu a reuşit să mişte masele de moldoveni. Mai mult, printre organizatorii evenimentului s-au strecurat şi câţiva susţinători care nu îi cunosc numele candidatului. Astfel, pe una dintre placardele organizaţiei ACL Vaslui numele candidatului era scris greşit, vasluienii liberal-democraţi declarându-şi sprijinul pentru Claus (sic!) Iohannis. Duminică, într-o emisiune TV, Iohannis a oferit publicului a şasea explicaţie privind modul în care a intrat în posesia celor 6 case. Iohannis vorbise în trecut despre  banii din meditaţii, banii primiţi la nuntă, ajutoarele financiare primite de la părinţii din Germania, preţul scăzut al pieţei imobiliare din Sibiu. Alături de aceste explicaţii, mai putem contabiliza banii din vânzările de blănuri de către familia lui Carmen Iohannis, explicaţie oferită publicului de către jurnalistul Emil Hurezeanu, care avea menirea de a prezenta publicului faptul că familia soţiei lui Iohannis era una înstărită în perioada comunismului. Ieri, la Digi 24, Iohannis a vorbit şi despre rate plătite pentru achiziţionarea uneia dintre case.

Udrea condamnă blatul dintre Ponta şi Iohannis: „fac un non-combat în campanie”! În opinia candidatei PMP, surpriza este ce se întâmplă cu primii doi candidaţi din competiţie, domnul Ponta şi domnul Iohannis, care „fug de dezbaterile electorale, se prevalează de tot felul de teme aruncate în spaţiul public în această perioadă, ca să acoperim tocmai lipsa dezbaterilor dintre candidaţi”. Mai mult, Udrea a declarat că în opinia sa „nu există o competiţie între cei doi, nu i-am văzut să se critice unul pe celălalt. Mai mult, domnul Iohannis ne-a spus că dacă ajunge preşedinte, rămâne cu Victor Ponta premier. Deci mie mi se pare că este un non-combat”.

Elena Udrea a făcut o declaraţie-şoc, declarând că nu trebuie exclus scenariul în care Traian Băsescu va deveni, după finalul mandatului, liderul noului PNL, adică liderul dreptei din România: „În politică, la fel ca şi în viaţă, întotdeauna trebuie să laşi loc pentru variantele cele mai puţin credibile (...) Cred că rolul preşedintelui în politica românească, v-am spus, va fi primordial în perioada următoare şi cred că va continua să fie, cu sau fără acte, liderul dreptei”, a declarat Elena Udrea pentru RFI.

Tot azi, candidatul PMP a cerut o comisie parlamentară de anchetă asupra retrocedărilor din fondul forestier. Ea a acuzat „rețeaua din PSD” pentru distrugerea pădurilor și a solicitat blocarea Codului Silvic, aflat în dezbaterea Parlamentului.

Ponta s-a întors din diaspora şi spune că demisionează în scenariul Băsescu – liderul unei coaliţii de 50%. Victor Ponta a afirmat că ar demisiona din postul de preşedinte în cazul în care Traian Băsescu ar forma o coaliţie majoritară în Parlament şi ar avea astfel dreptul să fie numit prim-ministru. Întors dintr-o vizită electorală de două zile în care a discutat cu românii din Italia şi Spania, Ponta a criticat şi faptul că preşedintele nu îi dă mandat pentru a putea participa la reuniunea CE pe tema energiei. Ca o răzbunare, premierul a lansat ieri în spaţiul public un nou atac la adresa preşedintelui. Ponta a încercat să impună tema casei pe care preşedintele urmează să o primească după finalul mandatului transmiţându-i preşedintelui că se poate aştepta, practic, la ce e mai rău, în contextul în care Guvernul nu este în poziţia să acorde „o reşedinţă foarte luxoasă”.

Gheorghe Funar anunță că-i va pune la muncă pe politicienii încarcerați la Rahova. „Penitenciarul Rahova, după ce voi fi ales preşedinte, va fi transformat în tabără de muncă. Deţinuţii de acum şi zecile de mii de deţinuţi pe care instanţele îi vor obliga să-şi continue o parte din viaţă în puşcărie nu vor mai avea regimul de acum din puşcărie, ci vor avea parte de cea mai mare bogăţie a omului, care este munca. Şi cei care sunt apţi de muncă vor trebui să muncească şi, din munca pe care o vor presta în timpul detenţiei, o parte din câştig le va fi pus în cont la CEC, după ce vor ieşi din puşcărie vor avea din ce trăi”, a spus Funar.

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, își temperează declarațiile autonomiste. „Noi nu ne gândim niciodată la o formulă stat în stat când vorbim de autonomie, niciodată nu am propus aşa ceva, este o înţelegere greşită şi a cuvântului autonomie, şi a dezideratelor noastre legate de toate aceste demersuri. În concepţia noastră, în concepţia mea, autonomia înseamnă, în primul rând, subsidiaritate. Subsidiaritate nu înseamnă segregaţionare, separare. Autonomia înseamnă de a împărţi puterea, de a lăsa comunităţile locale să decidă în problemele cele mai importante care le privesc, care ţin de viaţa lor cotidiană şi de viitorul lor şi nu înseamnă stat în stat”, a declarat Kelemen Hunor.