JURNAL DE CAMPANIE: Iohannis a dat liber la traseiști; Udrea le propune contracandidaţilor un pact pentru Justiţie independentă; Ponta s-a întors de la conferinţa pe locuri de muncă din Milano

JURNAL DE CAMPANIE: Iohannis a dat liber la traseiști; Udrea le propune contracandidaţilor un pact pentru Justiţie independentă; Ponta s-a întors de la conferinţa pe locuri de muncă din Milano

Klaus Iohannis declara, în urmă cu o lună, că PNL-ul pe care îl conduce nu va face niciun transfer politic în baza OUG pe care, de altfel, a denunţat-o la DNA. Ieri, baronul liberal de Hunedoara, Mircea Moloţ, a anunţat cooptarea primarului PC din Deva, Petru Mărginean, în tabăra lui Iohannis. Transferul, prezentat de mediile liberale drept o lovitură de campanie, arată însă ipocrizia lui Iohannis pe subiectul traseiştilor, faptul că acesta s-a folosit de temă în urmă cu o lună doar în scopuri politice, el încurajând în realitate traseismul politic. Elena Udrea continuă linia preşedintelui Traian Băsescu pe subiectul Justiţiei, propunându-le celorlalţi candidaţi semnarea unui pact pentru Justiţie independentă. Victor Ponta s-a întors din Milano, unde a participat la o conferință la nivel înalt privind ocuparea forței de muncă în Europa.

Iohannis – prins cu minciuna pe tema OUG privind traseismul. Dacă în urmă cu o lună Iohannis declara ferm că niciun ales local din alte partide nu va fi cooptat, pe baza OUG privind traseismul, în PNL, realitatea din teren arată că prezidenţiablul ACL a minţit. Ieri, flancat de baronul PNL de Hunedoara, Mircea Moloţ, Petru Mărginean, primarul (fost-PC) municipiului Deva, şi-a anunţat transferul în PNL. Prezentat drept o mare achiziţie în plină campanie, traseistul Mărginean îi poate produce, în realitate, numeroase probleme lui Klaus Iohannis. Candidatul ACL fie a minţit când a declarat că nu va accepta niciun traseist în PNL, fie nu a reuşit să îşi impună poziţia în faţa baronului Moloţ, care beneficiază de independenţă politică totală în acţiunile întreprinse în judeţul pe care îl conduce, cu o mână de fier, de 10 ani. Mai mult, Iohannis îşi bate joc şi de DNA, depunând plângere penală pe o ordonanţă pe care oamenii săi din teritoriu o folosesc pentru a-şi întări garnitura de primari în plină campanie electorală.

Udrea le aruncă mânuşa celorlalţi candidaţi – propune un pact pentru o Justiţie independentă. Candidata PMP duce mai departe moştenirea lui Traian Băsescu pe tema Justiţiei şi anti-corupţiei, provocându-i pe contracandidaţii săi să semneze un pact care să garanteze o Justiţie independentă post-prezidenţiale. Până în acest moment, însă, niciunul dintre candidaţi nu a dat curs solicitării lui Udrea. „Cer tuturor celor 14 candidaţi să semneze «Pactul pentru o Justiţie independentă», prin care să se angajeze că nu vor desfiinţa niciodată instituţii precum DNA, DIICOT sau ANI. Că nu vor încerca niciodată să reducă atribuţiile acestor instituţii sau pe cele ale ÎCCJ şi CSM. Că se vor lupta pentru că ceea ce s-a câştigat în ultimii 10 ani să fie o valoare pe care acest popor să o aibă de acum încolo. Independenţa Justiţiei trebuie să folosească acestei ţări”, a declarat Elena Udrea.

Ponta s-a întors din Milano, de la conferința la nivel înalt privind ocuparea forței de muncă în Europa. Ponta a declarat că problema șomajului este cea mai mare provocare la nivel european, afirmând că la Milano a prezentat situația României și legislația în domeniu. „Problema șomajului, în special în rândul tinerilor, este, din punctul de vedere nu doar al meu, ci al tuturor liderilor europeni, cea mai mare provocare pentru Europa. (…) În România e o mare problemă, în alte țări este uriașă chiar.”, a declarat Ponta.

Întrebat de posibila intervenţie în Justiţie pe subiectul Lukoil, premierul a precizat, într-o intervenție la postul B1 TV, că nu a influenţat în niciun fel justiția în dosarul Lukoil, el fiind interesat de protejarea celor 3500 de locuri de muncă create de Lukoil în România. „Foarte bine fac procurorii care descoperă unde este evaziune fiscală și sancționează și recuperează prejudiciul. Ca premier, am anumite obligații față de efectele sociale. Poimâine, 3.500 de oameni trebuie să își primească salariile. Nu doar Lukoil, orice rafinărie plătește lunar către bugetul consolidat, adică prin taxe și accize, 100 de milioane de dolari. Și nimeni nu dorește o gaură la buget de 100 de milioane de dolari”, a spus Victor Ponta.