Jumătate din locuitorii capitalei nu au apă caldă de două săptămâni. Termoenergetica a anunțat că avariile vor mai dura mult timp

Jumătate din locuitorii capitalei nu au apă caldă de două săptămâni. Termoenergetica a anunțat că avariile vor mai dura mult timp Apă caldă. Sursa foto: Arhiva EVZ

De două săptămâni, aproape jumătate dintre bucureșteni nu au apă caldă. Situația va deveni și mai de atât dură. Directorul Termoenergetica susține că sistemul nu e pregătit pentru sezonul rece.

Bucureștenii suferă de aproape două săptămâni pentru că nu au apă caldă. Directorul Termoenergetica a declarat că sistemul mamut din subteran este pregătit pentru sezonul rece. Totuși, nimeni nu poate garanta că avariile se vor opri la iarnă.

Echipă News Hour with CNN a coborât astăzi, 15 iulie, în canale, alături de muncitori, pentru a vedea cât de dificilă este situația, informează Antena 3. Când au coborât într-unul din zecile de șantiere subterane din  București, au văzut o echipă de muncitori care se chinuie de o săptămână să schimbe o porțiune de 100 de metri de conductă veche și ruginită. În prezent, în Capitală, peste 4.000 de blocuri din Sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă din cauza avariilor și a reviziilor de sezon.

În subteran, au găsit o țeava veche de 70 de ani plina de rugină. Echipa de muncitorii lucrează în condiții grele. Riscă să se accidenteze, dar încearcă să se încadreze în termenele primite. Cum termină de înlocuit o conductă, se sparge alta, au mărturisit muncitorii. "Mizerie foarte multă, au fost oameni ai străzii pe aici pe canalele astea...vreo patru basculante de mizerie am scos și încă patru mai sunt", spune un muncitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul din trei blocuri din București nu are apă caldă

Despre disconforturile pe care bucureștenii le resimt, Claudiu Crețu, director Termoenergetica, a declarat: "Funcționăm cu CET Vest și cu CET Progresu. Cu aceste doua CET-uri trebuie să asigurăm apa caldă peste tot. E perioada de vară nu putem să le avem pe toate în funcțiune și este și perioada de revizii. Din CET Vest trebuie să ajungem în Colentina. Ieri am avut o avarie în zona Ștefan cel Mare. Fiind oprită aici, toată aceasta zonă nu a mai putut fi acoperită".

Situația durează deja de două săptămâni și se preconizează că va mai dura încă două. În condițiile date, oamenii se întorc la soluții din anii '80-'90. Ei încălzesc apa la oală pentru a se spăla.

Soluții de urgență ca pe vremea comunismului

"Se fac două săptămâni și mai durează. Pun apă, o încălzesc", mărturisește un bucureștean. "Încălzim apă, în lighean, pun ligheanul în cada ca să nu stropesc și așa puțin, cu ibricul, ca pe vremuri", a mai declarat o altă persoană.

Peste 1.000 de kilometri de conducte vechi ar trebui schimbate în anii următori, pentru ca locuitorii capitalei să nu mai aibă probleme cu apa caldă și căldura în timpul iernii. Termoenergetica duce însă de muncitori, așa ca lucrările înaintează greoi. În fiecare lună sunt scoase 100 de posturi pentru muncitori calificați, dar și specialiști. Salariile sunt cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei, însă doritorii nu vin la interviuri.