Judecătorul Stan Mustață, revoltat de frauda lui Dan Voiculescu. „60 de milioane să iei cu 100 de mii? Aș lua şi eu!”

Judecătorul Stan Mustață, revoltat de frauda lui Dan Voiculescu. „60 de milioane să iei cu 100 de mii? Aș lua şi eu!”

Rechizitoriul lui Stan Mustață arată că judecătorul era dispus să vândă sentințe pe bani grei. Printre oferte era și dosarul ICA.

Judecătorul Stan Mustaţă (67 de ani) de la Curtea de Apel Bucureşti, arestat pentru fapte de corupție, ar fi dat o decizie de achitare lui Dan Voiculescu (67 de ani) în procesul „Privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)” dacă ar fi primit „preţul corect”.

Combinația penală

Magistratul era suprins de modul în care președintele fondator al Partidului Conservator (PC) a reușit să pună mâna pe imobilele ICA, evaluate la 60 de milioane de euro, cu o investiţie de doar 100.000 de euro. Detaliile apar în rechizitoriul prin care Mustaţă, grefiera Mariana Curea şi doi complici, Ion Boraciu şi Florian Alexandru, au fost trimişi în judecată pentru corupţie. Judecătorul trebuia să soluționeze, alături de colegul său Florică Duță, dosarul în care Dan Voiculescu contestă condamnarea de 5 ani cu executare dată de Tribunalul București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit stenogramelor DNA, Boraciu, cel care era trimis de Mustaţă la inculpaţi să le ceară bani pentru sentinţe favorabile și-a arătat disponibilitatea de a obține o sentință favorabilă în acest dosar. „Şi bă, în caz de ceva…”, „Că e loc,” spunea Boraciu. Mustaţă a confirmat imediat că a înțeles corect „oferta sa”: „Da, da, da. Da”. Discuţia avea loc pe 12 martie, după primul termen al dosarului.

Pe 24 aprilie, Mustață s-a întâlnit iar cu complicii săi şi le-a spus ce au declarat martorii din dosarul ICA. „Marţi am pronunţare, Mariana ştie! Da’ de ce nu dă martorul ăla care a zis clar: «Domnule, eu, când am scris că este furăciune, că e subevaluată... » şi l-au dat afară? ...Un alt martor. L-au dat afară! Ăla era şef serviciu, nu era mă... frecatores! Şef serviciu! I-a zis: «Ia, fămi dumneata evaluare ca să trecem în... să privatizăm!» Şi ăla a făcut un: «Domn’e, e greșit ce s-a făcut acolo!»,” arăta judecătorul.

„Asta fraudă!”

„Păi, cum să vinzi bunuri de şaizeci de milioane... Ai lua...? Aş lua şi eu, să dea dracu’, aş împrumuta la toţi! Cu o sută de mii? Cu o sută cinci mii! Deci, de șaptezeci de ori mai puțin! Dă-o în morții ei de viață! Bă, tu auzi? Şaizeci de milioane să iei cu o sută de mii?,” spunea Mustaţă. Cinci zile mai târziu, pe 29 aprilie, el a fost reţinut pentru 9 infracţiuni de corupţie.

Procesul atrăgea atenția

Mustață și complicii săi au luat în calcul inițial ca judecătorul să renunțe la soluționarea procesului ICA. Motivul: deciziile date de magistrat erau în atenția opiniei publice și le stricau planurile. Astfel, întregul grup era vulnerabil. În acest sens, pe 11 martie, după primul termen de judecată, Boraciu i-a cerut lui Mustață „să scape” de dosar: „Tu nu poți să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?”. „Păi, asta-i fac!, ”spunea și Mustață. Atotcunoscătoare în ale dreptului, grefiera Mariana Curea explica: „Se abține și dacă i-o admite, a scăpat.” Chiar dacă în discuții arăta că vrea să se abțină, oficial Mustață nu a făcut acest gest.

Sediul GRIVCO s-a ridicat pe terenul Institutului de Cercetări Alimentare FOTO: NICU DÂRDÂIAC

„Pantiș e omu’ meu! L-a pus Voiculescu!”

Discuţiile lui Stan Mustaţă cu complicii săi aveau loc în toaleta unei vile din Colentina, unde avea biroul Ion Bogaciu. Despre dosarul ICA, judecătorul mai vorbea atunci când apăreau știri la televizor, potrivit rechizitoriului DNA. Pe 24 aprilie, cei doi l-au văzut la o emisiune pe Sorin Pantiş, fostul ministru al Telecomunicaţiilor, condamnat în acest proces la șase ani de închisoare cu executare.

„El a vândut aia”

Potrivit DNA, Sorin Pantiş este acuzat că l-a favorizat pe Voiculescu în calitate de membru PC şi director general executiv la SC „Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO)” SA Bucureşti. „Î...! Uite-i omu’ meu! Uite-i omu’ meu Pantiș! Pantiș e omul meu! Pantiș e omul meu! L-a pus Voiculescu! Păi, el a vândut aia... A vândut... A vândut... cum, ăla cum îi spune? Bunuri de șaizeci de milioane... ,” arăta Mustaţă că citise dosarul de judecată.

Din momentul în care judecătorul primise dosarul lui Voiculescu, Boraciu era tot mai precaut, atunci când discuta aranjarea unor dosare. „Ăștia sunt cei mai vizați judecători din Curtea de Apel. Chiar de ...Toate alde ăia, ăştia, le-a dat la alţii şi toţi i le dau lu’ ăsta... Hm? Cu băiatul ăsta... dosarul ăsta. Cel mai greu dosar din justiția română,” spunea Boraciu unui amator de sentinţe pe bani. Complicele lui Mustață arăta că deține informații despre ambele dosare de corupție ale lui Voiculescu: procesul ICA şi şantajarea directorului RCS&RDS.

„N-are omu’ nimic. E băgat forțat. Cum e şi cu acuma, cu... cum l-a arestat p-ăla cu RCS& RDS... l-a luat şi pe el şi pe fii-sa (n.r. Camelia Voiculescu este acuzată de complicitate la şantaj)!... Păi, el fondatorul la... (n.r. PC) şi el pe acolo... S-a dus și el acolo, prostul. Și aicea la fel ... nici n-are treabă,” explica Boraciu care sunt problemele penale ale lui Dan Voiculescu.

Sorin Pantiș FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Complicele avea „fetițe” pentru deținuții VIP

În timp ce procurorii monitorizau biroul lui Ion Boraciu, au descoperit că acesta se ocupa de o afacere bănoasă. Potrivit stenogramelor DNA, firma sa avea un contract cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) pentru a scoate deţinuţi la muncă. „Mi-a venit, am zece pușcăriași la … (neinteligibil) … în prima zi. Cu microbuzu’,” spunea Boraciu. El s-a lăudat unui tovarăş că cerea de la fiecare deţinut suma de 5.000 de euro pe lună pentru a munci la ferma sa, și că are 40 de deținuți, deci un profit de 200.000 de euro.

„Să sape, fratele meu”

Deţinuţii câştigau recompese pentru reducerea pedepesei şi scăpau de gratii. „Să sape, fratele meu, să-ntindă paie, la muncă ... am luat decât patru la muncă. Şase nu i-am luat, că şase sunt şmecheri, şi-mi dă 5.000 de euro pe lună, ca să-i ţin la mine la muncă toată luna. Să le dau femei, să ... de-astea. Și acuma am patruzeci ...cinci mii… am două sute de mii pe lună,” se dădea mare Boraciu.

„L-am filmat și eu”

Un alt episod interesant din rechizitoriul DNA: pe 2 aprilie, Mustaţă şi-a dat seama că este monitorizat. „Ieri, era dimineață, era unul în trening...lam filmat și eu! A fugit! A plecat! Azi dimineață era… luptător! Numai că n-avea cagulă! «Ce zici? Că pe tine, pe tine, crezi că nu te filmez? Te filmez, du-te-n morții mătii! De când ai tu voie să urmărești un judecător?»”. La rândul său, Mariana Curea era preocupată de eventuale anchete DNA şi verifica mandate emise care ar fi putut să o vizeze: „Că a pus și la noi în lift, că așa a prins-o p-aia. În liftul în care venim noi cu dosare, nu ăla de pe partea… al lor. Pe a noastră.”

Magistratul îi plângea pe „greii” din fotbal

Condamnările din dosarul „greilor” din fotbal era unul din subiectele preferate de discuţie ale lui Stan Mustaţă şi ale complicilor săi. Judecătorul a fost trimis în judecată și pentru că a cerut bani avocaților managerului echipei Steaua București, Mihai Stoica, pentru a admite contestația împotriva condamnării la patru ani de închisoare cu executare. „Cincizeci, patruzeci, treizeci”, „Sub treizeci dă-l în morţii mă-sii!,” stabilea judecătorul preţul pentru eliberarea lui „Meme”. „Până pe 16, du-te, spune-i: «Bă, ţi-am zis că de admis în principiu, mă obligă legea, da’ mai departe o sugi!»,” erau termenii lui Mustaţă.

Blând cu șefii de cluburi

În discuţiile cu Boraciu, magistratul le plângea de milă celorlalţi condamnaţi şi susţinea că au primit pedepse dure. „Bă! Eu ție ce ți-am spus bă, că e demență! Nelule! Ce ți-am spus eu ție, mă, că e demență! Și cu Pădureanu. Au plătit banii, bă, dacă au plătit banii, dă-i mă cu suspendare dă-l în ...[înjură]... de om! Hai, mă, ce dracu, e și el o valoare, mă!,” spunea acesta despre Jean Pădureanu, fostul manager al clubului Gloria Bistriţa, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare.

Legea mai favorabilă

Mustaţă i-a dat sfaturi unui avocat privind aplicarea legii mai favorabile în cazul lui Mihai Stoica şi al lui Gică Popescu. El explica de ce greii din fotbal au fost condamnați, deși noul Cod Penal părea mai favorabil.

„Păi, vă spun eu cum a făcuto! A făcut-o în extensie. A luat de acolo ce e favorabil, de dincolo ce e mai favorabil… ”, „Pe legea nouă, pedeapsa e mai mică, dar prescripția dublu față de aia.” „Aia e de… mare. Și ea a zis: «Pun pe legea nouă pedeapsa mai mică, de cinci ani, și luăm prescripția pe legea veche. Cinci plus doi, șapte și s-a prescris»,” era atotcunoscător Mustaţă. Audiat la DNA, Mihai Stoica a negat orice legătură cu stenogramele.