Judecătorul Bogdan Mateescu, de la CSM, își dă cu STÂNGUL în DREPTUL vorbind despre avocați
- Ramona Feraru
- 1 octombrie 2017, 16:21
Bogdan Mihai Mateescu (Judecătoria Râmnicu Vâlcea), membru al CSM susține că avocații nu ar trebui să aibe acces la dosar, dacă acesta conține date cu character secret. Prezent pentru o dezbatere organizată de UNJR pe tema "Utilizarea documentelor clasificate în procedurile judiciare. Consecinţe. Standarde", judecătorul Bogdan Mihai Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a ţinut să sublinieze de ce, în opinia sa, avocaţii nu au dreptul să afle secrete de stat - aşa cum se întâmplă inclusiv în Bulgaria. Pe de altă parte, tatăl magsitratului, Mihai Mateescu, a fost ales, în 2016, ca primar în Băile Govora. Acesta nu a fost, însă validat, întrucât s-a descoperit că a mințit în declarațiile date iar CNSAS a decis că a făcut poliție politică înainte de 1989.
"Respect foarte mult profesia de avocat - să ştiţi - la nivel teoretic. Dar nu mi se pare normal ca un avocat, care e membru al societăţii, să aibă acces la secrete de stat", a spus magistratul Bogdan Mateescu, în cadrul unei dezbateri organizată de UNJR, scriu cei de la site-ul avocatura.net
Referindu-se la avocaţi, judecătorul Bogdan Mihai Mateescu i-a catalogat pe aceştia drept "membri ai societăţii", spunând cu ironie că are un respect "teoretic" pentru această profesie:
"La noi avem «bune reputaţii», şi tot felul de chestiuni similare... Nu vreau să minimizez, importanţa avocaţilor, respect foarte mult profesia de avocat - să ştiţi - la nivel teoretic. Dar nu mi se pare normal ca un membru al societăţii, fie el şi avocat, pe baza unei simple declaraţii, să aibă acces - fie ea şi pe propria răspundere - la un secret de stat".
În replică, avocatul Diana Hatneanu, care a susţinut o prezentare în cadrul evenimentului, s-a simţit datoare să sară în apărarea profesiei sale:
"Domnule, aici este diferenţa de abordare! Pentru că din perspectiva mea - subiectivă, evident - nu cred că avocaţii sunt doar orice membri ai societăţii, ci ei sunt o parte activă în proces!"