Judecătorii și procurorii, la testul Vetting. Cum decurge evaluarea integrității

Judecătorii și procurorii, la testul Vetting. Cum decurge evaluarea integrității Sursa foto: Comisia Vetting/Facebook

Republica Moldova a lansat, în 2023, cea de-a doua etapă a procesului de verificare a eticii și integrității profesionale în sistemul de justiție (Vetting). Comisia Vetting efectuează trei tipuri de evaluări: vetting-ul Curții Supreme de Justiție (CSJ), pre-vetting-ul candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), înscriși în concurs după 1 septembrie 2023 și în cele două colegii din cadrul CSM, precum și vetting-ul judecătorilor Curților de Apel, al președinților și vicepreședinților de judecătorii. Aceste trei tipuri de evaluări se desfășoară în baza a trei legi diferite – Legea 26/2022, Legea 65/2023 și Legea 252/2023.

Din perspectiva financiară, Comisia Vetting verifică dacă cei ce candidează pentru un post de judecător:

  • au avut, în ultimii 12 ani, o diferență dintre avere, cheltuieli și venituri, ce depășește cumulativ 20 de salarii medii pe economie (calculat la anul în care a fost inițiață evaluarea), echivalentul a 234 000 lei (pentru anul 2023), și pe care nu o pot justifica;
  • în ultimii 10 ani, au avut iregularităţi fiscale soldate cu impozite neplătite, care depășesc în total 5 salarii medii pe economie, echivalentul a 58 500 lei;

Din perspeciva etică, Comisia Vetting verifică dacă subiecții evalurăii:

  • au încălcat grav regulile de etică şi conduită profesională a judecătorilor sau, după caz, a altor profesii, în ultimii 5 ani;
  • în ultimii 10 ani, au avut în activitatea lor conflicte de interese incompatibile cu funcţia de judecător CSJ;
  • în ultimii 5 ani, au avut un comportament arbitrar sau au emis acte arbitrare, contrare legii, sancționate de CEDO.

Ministrul Justiției explică de ce judecătorii și procurorii sunt supuși  acestei evaluări

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că procesul de vetiting decurge într-o dinamică pozitivă și că necesitatea acestor verificări a fost dictată, în primul rând, de neîncrederea cetățenilor în actul justiției.

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justișiei din Republica Moldova

Veronica Mihailov-Moraru / Sursa foto: Ministerul Justiției-Republica Moldova

„S-a apelat la acest exercițiu de evaluare extraordinară, în primul rând, din considerentul redus al încrederii populației față de corpul judecătorilor și procurorilor. Reforme s-au inițiat de mai mulți ani în urmă în segmentul justiției și s-a tot vorbit cumva că se reformează. În 2015 – 2016 a avut loc și o majorare de salarii, totuși rezultatele nu au fost pe potrivă, care să confirme un nivel cât de cât stabil de încredere, cel puțin echilibrat.

Și noi ne-am dori să decurgă acest proces mult mai rapid, dar tocmai că nu putem influența cumva pentru că activitatea comisiilor este una independentă, iar comisiile din discuțiile pe care le-am avut cu membrii comisiilor de evaluare este că ei acordă o mare atenție calității procesului, ei preferă să fie mai lenți, dar siguri și atenți în procesul de colectare, contrapunere a datelor, de analiză, inclusiv le ia foarte mult timp și procesul de motivare a hotărârilor”, a dclarat ministrul Justiției la tvrmoldova.md.

Testul Vetting: integritatea etică și cea financiară

Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că este foarte important ca acest proces să se facă bine, motivat, astfel încât să se înțeleagă de ce o anumită persoană nu a promovat: „Este vorba de două criterii – integritatea etică și cea financiară or acest exercițiu nu este unul tocmai confortabil, impune multă informație, un exercițiu extraordinar, temporar și limitat în timp.

Eu cred că acest exercițiu de evaluare extraordinară care înțeleg că nu place anumitor persoane, este mai bine să se aștepte un timp pentru a se evalua acești judecători care să se credibilizeze în funcțiile lor decât să continuăm să se facă justiție cu judecători, procurori care apriori sunt considerați deja ca fiind lipsiți de integritate”.

Mai multe interviuri în următoarea perioadă

Ministrul Justiției a mai declarat că, în următoarele două luni, vor fi organizate mai multe interviuri. „CSP este deplin funcțional cu membrii care au trecut prin exercițiul de evaluare extraordinară, CSM sunt nouă membri din 12, urmează, curând, Parlamentul să decidă asupra candidaților care au promovat exercițiul de evaluare extraordinară din rândul societății civile, dacă îi conformă în calitate de membru ai CSM. Avem cinci judecători numiți și care au fost evaluați prin acest exercițiu pentru CSJ, iar comisia II este în proces de evaluare a candidaților pentru Colegiile din cadrul CSM, iar comisia III pentru Colegiul din cadrul CSP”, a detaliat Veronica Mihailov-Moraru.

Ce se întâmplă cu magistrații care nu au trecut de Comisia Vetting

Dinamica promovării candidaților pentru colegii este una destul de bună, a mai precizat ministrul Justiției, adăugând că mai mult decât majoritatea trec acest exercițiu: „Persoanele care nu au promovat au tot dreptul să conteste în instanța supremă și, respectiv, se examinează sub toate aspectele. Comisia III știm că a transmis chestionarele și este în proces de colectare a datelor ce ține de procurorii din cadrul PA. Luna septembrie-octombrie vor fi organizate mai multe interviuri deja pe subiecte evaluate, inclusiv pe judecătorii Curților de Apel. Este un proces continuu și sper că se va reuși la timp”, a detaliat Veronica Mihailov-Moraru”.