Ce salarii au judecătorii din Republica Moldova

Ce salarii au judecătorii din Republica Moldova Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a spus ce salariu a încasat el luna trecută și a vorbit și despre salariile judecătorilor din Republica Moldova.

Salariile judecătorilor din Republica Moldova au fost dezvăluite de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman. În luna decembrie 2023, judecătorul Sergiu Caraman a încasat un salariu de 38.000 de lei. Acesta a spus că salariul mare se datorează faptului că a promovat Pre-Vettingul.

Președintele interimar al CSM a mai spus, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că un judecător de la Curtea Supremă de Justiție, care a promovat procedura de Vetting, are tot un salariu de aproximativ 38 de mii de lei.

Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM

Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM. Sursa foto: magistrat.md

Un judecător din prima instanță, care a trecut testul integrității și profesionalismului în fața comisiei de evaluare, are un salariu de aproximativ 28-30.000 de lei. Până la Vetting, salariul unui judecător din prima instanță era de 17.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariile judecătorilor cresc după procedura de Pre-Vetting și Vetting

”După procedura de Pre-Vetting și Vetting, salariul de judecător va fi unul decent”, a mai spus Sergiu Caraman.

În iulie 2023, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat, a demisionat din funcție. Astfel, fotoliul de președinte interimar a fost ocupat de Sergiu Caraman. Pentru candidatura acestuia și-au dat votul atunci șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Sergiu Caraman a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii pe 2 mai 2023, pentru un mandat de 6 ani.

Sergiu Caraman este judecător din anul 2012. A activat la Soroca, iar din 2018 este judecător la Criuleni. Anterior a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actualul CNA.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales.

CSM Moldova

CSM Moldova.  Srsa foto: tvrmoldova.md

Printre atribuțiile acestuia sunt convocarea și prezidarea ședințelor CSM, coordonarea activității Consiliului şi repartizarea materialele spre examinare, desemnarea unui raportor pentru prezentarea materialelor examinate, cât și organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial. Acesta poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune.