Afaceri extrem de lucrative pentru familia Biden cu comuniștii chinezi, alerte de tranzacții dubioase de la Trezorerie și un om de afaceri dispărut - sunt ingredientele unei noi afaceri sulfuroase, pe lângă Burisma, derulată de rudele și apropiații candidatului democrat la președinția SUA.
Tony Bobulinski, fost partener de afaceri al lui Hunter Biden, a fost interogat de FBI - conform propriilor declarații, făcute ziarului The Washington Times - în urma descoperirii unui e-mail din mai 2017, al cărui subiect era posibilitatea de a-l coopta pe Joseph R. Biden într-o afacere de mai multe milioane de dolari în care era implicat un miliardar chinez apropiat Partidului Comunist.
E-mailul în discuție - transmis de James Gilliar, asociatul lui Hunter, fiul lui Joe Biden, celui din urmă și lui Bobulinski - arată că Joe Biden, identificat ca “the Big Guy” în corespondență, era parte a ecuației în afacerile cu chinezii derulate de familia Biden, relatează Washington Times.
Scrisoarea compromițătoare a fost descoperită [de investigatorii federali] printre sutele de e-mailuri aflate pe laptopul pe care Hunter l-a dus la reparat in luna aprilie 2019, fără a reveni vreodată să îl mai recupereze.
Conținutul e-mailului a fost făcut public de Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, și l-a determinat pe Bobulinski să vorbească public despre amestecul familiei Biden în afacerile dubioase cu China, afirmând că a luat această decizie din două motive: în primul rând, acuzația nefondată, afirmă Bobulinski, a congresmanului de California, Adam Shiff, că primul ar fi făcut parte dintr-o campanie de dezinformare comandată la Kremlin, când, în fapt, e-mailurile erau reale; și, în al doilea rând faptul că și-a dat seama cum Hunter i-a ascuns milioanele încasate de la chinezi în 2017.
La întrebarea ziaristului de la Washington Times dacă agenții FBI care l-au interogat pentru cinci ore pe 23 octombrie au adus în discuție și e-mailul cu pricina, Bobulinski s-a rezumat să comenteze că aceștia “au fost foarte meticuloși, interogatoriul de cinci ore acoperind fiecare aspect al investigației, inclusiv e-mailuri, documente, mesaje sms sau pe Whatsapp”, adăugând și că „vor urma alte întâlniri” cu FBI.
Raportul din 23 septembrie al senatorilor republicani despre afacerile financiare peste granițe derulate de Hunter Biden, împreună cu e-mailul din mai 2017, conturează o imagine generală a stilului în care făcea afaceri familia Biden.
Raportul senatorial menționează că inițierea relațiilor cu oameni de afaceri chinezi de către Hunter Biden datează încă din 2009 și că în 2011 acesta pusese deja bazele relației formale de afaceri cu Ye Jianming, fostul șef al CEFC China Energy Co, dispărut din 2018, cel puțin de pe agenda publică, după acuzațiile de corupție ce i-au fost aduse de guvernul de la Beijing.
E-mailul detaliat trimis de Gilliar făcea referire la construirea unui nou parteneriat de investiții cu CEFC [China Energy Co], sub numele Oneida Holdings LLC, ce urma să îi includă pe Hunter și pe unchiul acestuia, James Biden, în vreme ce Tony Bobulinski ar fi urmat să ocupe poziția de CEO.
Poziția în noua organizație și pachetele de acțiuni pe care urmau să le primească fiecare sunt de asemenea menționate în e-mail: câte 20% pentru fiecare dintre acționarii principali, 10% deținute de Hunter pentru “the big guy”, la fel și pentru unchiul James, care mai solicita în plus și o remunerație lunară de 180.000 de dolari pentru cheltuieli de deplasare.
Ce s-a întâmplat cu parteneriatul înainte de dispariția lui Ye Jianming?
Bobulinski afirmă că fluxul financiar aferent afacerii respective este legat de dezvăluirile dintr-un raport semnat de senatorul de Winsconsin, republicanul Ron Johnson (președintele Comisiei pentru Afaceri Guvernamentale și Securitate Internă din Senat) și de republicanul reprezentant al statului Iowa în Senat, Charles Grassley, care îndeplinea la vremea întocmirii raportului funcția de Președinte al Comisiei pentru Finanțe din Senatul american.
Documentul are la bază așa-numitele rapoarte SARS (suspicios activity reports) pe care instituțiile financiare le transmit Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite, atunci când suspectează tranzacții ilegale, în principal spălarea de bani.
Înregistrările Trezoreriei arată că pe 8 august 2017, 5 milioane de dolari au fost transferați de la CEFC către compania-paravan Hudson West, firmă aflată parțial sub controlul lui Hunter Biden, aceeași zi în care au început să fie transferate sume mari de bani cu titlu de consultanță către Owasco, firma de avocatură a lui Hunter. Încă 1 milion de dolari americani au intrat în conturile Owasco în luna martie 2018.
Răspunzând întrebării ziaristului de la Washington Times referitoare la existența unei relații directe între e-mailul inițial trimis de Gilliar și plățile operate ulterior de CEFC către Hunter, Bobulinski a răspuns afirmativ, precizând că “asta este cheia și pe asta ar trebui să se concentreze [investigația]. Face parte din același lanț de discuții și acțiuni”.
Alte rapoarte SARS indică și felul în care își împărțeau membrii familiei Biden banii obținuți din tranzacțiile aflate acum sub lupa investigatorilor.
Hunter a început din august 2017 să transfere sume mari către Lion Hall Group (unde James și Sara Biden semnează documentele legale), un an mai târziu nepotul transferând companiei controlate de unchiul James încă 1,398 miliarde de dolari. Cea din urmă tranzacție a atras și atenția autorităților, fiind identificată drept activitate financiară “potențial ilegală” și menționată ca atare în raportul redactat de cei doi senatori republicani.
De altfel, chiar banca celor doi soți Biden a contactat-o pe Sara (soția) la un moment dat, solicitând explicații referitoare la tranzacție; aceasta a refuzat să furnizeze orice documente justificative suplimentare, mai menționează raportul senatorial, și a admis doar că sumele reprezintă contravaloarea serviciilor de consultanță internațională pe care Lion Hall și Owasco le-ar fi furnizat. Banca a efectuat ulterior formalitățile necesare pentru închiderea contului bancar respectiv.
Raportul Senatului face referire și la existența unui cont bancar comun deschis de Hunter și Gongwen Dong, un asociat al lui Ye, din care Hunter, James și Sara Biden au utilizat suma de 100.000 de dolari pentru o serie de achiziții personale extravagante.
În vreme ce, după cum arată rapoartele SARS, companiile lui Gongwen transferau firmelor lui Hunter milioane de dolari, Tony Bobulinski a devenit suspicios în privința întârzierii cu care părea să se arate implicarea financiară agreată cu partenerii chinezi - înțelegerea era ca CEFC să finanțeze parteneriatul cu 10 milioane de dolari (5 milioane participare la capital și restul ca împrumut).
“Am discutat cu Hunter Biden în octombrie 2017 și l-am întrebat: ‘hei, ascultă, [cei de la CEFC] nu au transferat încă cei 10 milioane, se întâmplă ceva ce nu știu eu? Ai făcut vreo înțelegere separată cu ei? Ai inițiat vreo negociere paralelă cu Președintele Ye despre care ar trebui să știu și eu?’”, i-a declarat Tony Bobulinski lui Tucker Carlson de la Fox News. Răspunsul lui Hunter a fost - mai preciza Bobulinski - că a început între timp să lucreze ca avocat a Domnului Ye.
Banii către James Biden au venit și direct via Hudson West, firma controlată de nepotul Hunter; 76.746 de dolari au fost transferați către acesta cu titlu de cheltuieli de birou și deconturi. În plus, “înregistrările obținute de Comisii arată conexiuni consecvente, semnificative și puternice în interiorul și între membrii grupului format din Hunter Biden, James Biden, Sara Biden, Devon Archer [partener de afaceri al lui Hunter], și cetățeni chinezi bine conectați la regimul comunist chinez și PLA [Armata Poporului], precum și alte persoane de diverse naționalități cu istoric dubios”, se mai arată în raportul Senatului american semnat de republicanii Ron Johnson și Charles Grassley.
În conturile firmei Hudson - ce deține participații în diverse companii, unele dintre ele utilizate drept firme paravan - au intrat circa 114 milioane de dolari în perioada 2017-2018 și au ieșit tot cam pe-atât. În total, 902 milioane de dolari s-au plimbat prin conturile Hudson, conform unui raport al Trezoreriei americane, care mai menționează că scopul acestor tranzacții era acela de a transfera sume mari de bani din surse neidentificate către conturi americane pentru achiziția de “bunuri și proprietăți de lux”.
Conținutul documentelor și email-urilor recuperate de pe laptopul “uitat” de Bobulinski la service contrazice în mod direct afirmațiile repetate ale candidatului democrat Joseph Biden că nu ar fi avut niciodată cunoștință de, sau discuții despre afacerile fiului Hunter.
Mai mult, Bobulinski și Biden au avut o întâlnire la hotelul Beverly Hilton pe 2 mai 2017, în urma căreia, după cum relatează Washington Times, Biden-tatăl dorea să îl evalueze pe viitorul șef al companiei cu participație chinezească în care investise fiul Hunter. Firma Oneida Holdings LLC din Delaware a fost înființată trei zile mai târziu, avându-i drept asociați pe Hunter și James Biden, James Gilliar, Tony Bobulinski și Rob Walker, un vechi partener de afaceri al familiei Biden.
De partea cealaltă a lumii, în Ucraina, un director de la Burisma Holdings - de unde Hunter a încasat milioane de dolari ca membru în Consiliul de Administrație - l-a abordat pe Hunter în 2015, pentru ca acesta să îi aranjeze o întâlnire cu tatăl, Joseph Biden fiind pe atunci vicepreședinte al Statelor Unite.
Senatorul Johnson sublinia că raportul - al cărui coautor a fost și care s-a bazat pe analiza a peste 40.000 de documente referitoare la afacerile lui Hunter - “ridică mai multe întrebări decât furnizează răspunsuri”.