Unul dintre marile obiective pe care le are administrația condusă de Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) este legat de îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană (Uniunea Europeana). Astfel, de la Washington au fost lansate declarații de curtoazie către Bruxelles.

Mesajul pe care l-a transmis Joe Biden către Uniunea Europeană

Suntem atât de norocoși să avem Uniunea Europeană ca partener în lucrurile pe care le facem”, a spus adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, care a trimis personal scrisoarea președintelui Joe Biden, adresată Uniunii Europene. 

Sherman este o diplomată cu mare experiență, cunoscută pentru rolul său central în negocierea acordului nuclear cu Iranul, din timpul administrației fostului președinte Barack Obama. Ea s-a aflat la Bruxelles în cadrul primul ei vizite în străinătate de când a devenit numărul doi în diplomația americană.

Vor fi și diferențe de opinie între SUA și UE

Sherman a mai participat la întâlniri ale liderilor NATO și la Serviciul European de Acțiune Externă, acolo unde, împreună cu secretarul general Stefano Sannino a condus prima întâlnire la nivel înalt pe discuții despre dialogul comun SUA-UE cu China.

Adjuncta secretarului de stat american a spus că între SUA și UE pot apărea diferențe de opinie, fapt ce nu va putea să fie evitat. Uneori, oamenii sunt mulțumiți de leadership-ul american, iar alteori nu. Înțelegem acest lucru și încercăm să fim deschiși, transparenți și să apelăm la dialog, dar uneori trebuie să luăm decizii în interesul nostru.

Sperăm că ele să fie bune și pentru partenerii și aliații noștri. Sperăm că am dialogat suficient pentru ca ceilalți să nu fie surprinși. Însă, în final, la fel cum Europa ia decizii în interesul ei, așa facem și noi”.

Reacția de la Bruxelles, după deturnarea avionului, nu a avut fani la Washington

Și a dat ca exemplu reacția pe care au avut-o liderii UE după ce avionul care mergea de la Atena la Vilnius a fost deturnat. Pe de altă parte, Wendy Sherman a lăudat acțiunea rapidă a Bruxelles-ului și a menționat că președintele Biden a salutat-o și a intenționat să ia măsuri asemănătoare. De altfel, acțiuni similare ale SUA, UE, UK și Canada pentru sancționarea oficialilor chinezi care au comis abuzuri împotriva drepturilor omului au trimis un mesaj puternic, a mai spus Sherman, conform digi24.