Scoateți banii de la saltea. Uniunea Europeană vrea să interzică plățile în numerar mai mari de 10.000 de euro

Scoateți banii de la saltea. Uniunea Europeană vrea să interzică plățile în numerar mai mari de 10.000 de euro Bancă din Germania, paravan pentru organizatii teroriste Sursa: Arhiva EVZ

Comisia Europeană vrea să adopte o nouă metodă în lupta contra spălării banilor. Astfel, se dorește plafonarea plăților ce sunt făcut cu bani cash, până la 10.000 de euro.

La nivelul Uniunii Europene se vorbește despre un proiect care să vizeze plafonarea cumpărăturilor cu bani lichizi. Până la un prag maxim de 10.000 de euro. Scopul acestui proiect care poate fi adoptat este acela de a combate spălarea banilor. Iar regula va funcționa, dacă va intra în vigoare, în toate statele.

UE vrea să interzică plățile în numerar pentru sume de peste 10.000 de euro

Mare parte din banii obținuți de grupările infracționale este cash. Apoi, banii sunt investiți în diverse proprietăți și bunuri, pentru a spăla sumele respective și a ascunde proveniența ilegală. Normele de la nivelul Uniunii Europene, împotriva spălării de bani, se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăti de peste 10.000 de euro. Oficialii de la Bruxelles vor să introducă o nouă regulă în spațiul comunitar, care să impună o limită maximă de 10.000 de euro pentru plățile ce sunt efectuate în numerar. 

Această măsură ar putea să facă parte dintr-un pachet cu noi inițiative împotriva spălării de capitaluri, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie a acestui an. Va fi creată, de asemenea, și o nouă instituție europeană ce va avea ca principală sarcină lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în această privință.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertisment trimis în luna februarie, pentru România, Germania și Portugalia

Altfel, în luna februarie a acestui an, Comisia Europeană a trimis către România, Germania şi Portugalia scrisori de punere în întârziere pentru că nu au transpus în mod corect cea de-a IV-a directivă privind spălarea banilor.

Cei de la Comisia Europeană spuneau că normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva acestui fenomen şi a finanțării terorismului.

„Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidențiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecția sistemului financiar.”