Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, îngrijorat! Mutațiile Covid-19 ar putea provoca o nouă criză
Joe Biden, îngrijorat! Mutațiile Covid-19 ar putea provoca o nouă criză

Joe Biden, îngrijorat! Mutațiile Covid-19 ar putea provoca o nouă criză

Nu este momentul să vă relaxați, a spus președintele SUA Joe Biden.

Joe Biden mutații Covid-19 nouă criză

Joe Biden a avertizat vineri că Statele Unite ar putea fi confruntate cu o nouă creștere a cazurilor de COVID-19, deoarece virusul continuă să sufere mutații și să se răspândească. Vorbind în Texas, vizită pe care a făcut-o pentru a analiza eforturile de combatere a furtunilor, cât și pentru a vedea progresele vaccinării, președintele SUA s-a declarat mulțumit de eforturile de a-și atinge obiectivele de vaccinare.

Biden și-a propus să administreze 100 de milioane de doze de vaccin în primele sale 100 de zile. Joi a marcat cea de-a 50-a milioane de vaccinare COVID-19 de când a preluat funcția. Vineri, el a avertizat că țara nu era încă în afara pericolului – chiar dacă FDA a aprobat un alt vaccin și 2,2 milioane de persoane au fost vaccinate; un nou record.

“Este adevărat că, în timp ce vaccinările împotriva COVID-19 sunt în creștere, cazurile COVID-19 și spitalizările au scăzut”, a spus Biden. „Dar trebuie să fiu sincer. Cazurile și internările ar putea reveni, pe măsură ce apar noi variante ale virusului și nu este momentul să vă relaxați. Trebuie să ne spălăm pe mâini, să ne distanțăm social și, pentru numele lui Dumnezeu, să purtăm în continuare mască”.

Numărul de cazuri, în creștere

Cazurile de virus din SUA au început să crească în ultimele zile, de la 56.495 duminică la 77.291 joi. Biden a mai spus că speră că vaccinul Johnson & Johnson va fi folosit în curând, pentru a adăuga și mai multă capacitate de vaccinare. „Am văzut cu toții știrile despre vaccinul Johnson & Johnson, astăzi al treilea vaccin sigur și eficient. Au aprobat folosirea lui astăzi. Vom folosi toate modalitățile imaginabile pentru a extinde fabricarea vaccinului, al treilea vaccin, pentru a face progrese și mai rapide în vaccinarea oamenilor”, a spus Biden.

Statele Unite au acordat ieri o autorizație de urgență vaccinului companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, destinat celor de peste 18 ani. Acest vaccin cu doză unică, numit Janssen COVID-19, care poate fi păstrat la temperatura frigiderului, se alătură celor de la Pfizer-BioNTech și Moderna, în campania masivă de imunizare din Statele Unite, unde pandemia a făcut peste 500.000 de morți.

Vaccinul J&J poate schimba situația. Joe Biden mutații Covid-19 criză

Vaccinul Johnson & Johnson ar putea schimba drastic cursul pandemiei de coronavirus, nu numai pentru că este un vaccin administrat cu o singură, dar și datorită avantajelor sale logistice. Spre deosebire de celelalte două vaccinuri aprobate de Agenția pentru Medicament a Statelor Unite – Pfizer-BioNTech și Moderna – nu este nevoie ca vaccinul Johnson & Johnson să fie stocat la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce înseamnă că el poate fi păstrat în frigiderele farmaciilor și cabinetelor medicale.

Comparativ cu celelalte două vaccinuri, Johnson & Johnson are o eficiență ceva mai mică în prevenirea COVID-19. Este este eficient în Statele Unite în proporție de 72%, în vreme ce vaccinurile Pfizer și Moderna sunt eficiente într-o proporție de 95% după a doua doză.

Experții guvernamentali din domeniul sănătății au lăudat vaccinul pentru capacitatea sa de a preveni bolile grave și internările în spital cauzate de COVID-19 – plus ușurința de transport.

SUA se află acum într-o cursă: vaccinări versus mutații

Doar din 14% din populație a primit una sau mai multe doze de vaccin. Dar ratele variază dramatic de la stat la stat. Dar chiar dacă decesele scad și libertatea de mișcare devine o realitate pentru persoanele vaccinate, mutațiile și creșterea numărului de cazuri COVID-19 ar putea fi semne de avertizare ale unui al patrulea val de infecții, avertizează experții.

Biden s-a întâlnit vineri cu guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, și cu senatorul John Cornyn, de asemenea republican. „Nu este nimic partizan în acest virus. A trecut prea mult timp de când am permis ca acest virus să ne despartă”, a spus Biden. „M-am întâlnit astăzi cu guvernatorul Abbott, Sen Cornyn – republicani conservatori. Sunt președinte democratic. Nu suntem de acord cu o mulțime de lucruri și nu este nimic în neregulă cu asta, dar există o mulțime de lucruri la care putem lucra împreună. Unul dintre ele este reprezentat chiar astăzi – efortul de a accelera vaccinările”.

Joe Biden mutații Covid-19 criză