Jocuri de culise pentru conducerea NATO. Iohannis nu mai e în cărți?!? Cine ar putea fi, de fapt, șeful Alianței
- Ramona Rotaru
- 5 aprilie 2023, 13:36
Mandatul de secretar general NATO a lui Jens Stoltenberg se va încheia la finalul lunii septembrie 2023. Acesta a declarat că nu își dorește să mai ocupe această funcție, ci vrea să se întoarcă în Norvegia. Mai multe nume sonore și-au anunțat candidatura pentru ocuparea fotoliului de secretar general al Alianței, însă o femeie are cele mai mari șanse să ocupe acest post, chiar dacă nu și-a anunțat dorința de a ocupa această funcție.
Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, și-a anunțat dorința de a reveni în Norvegia, așa că postul va rămâne vacant începând cu luna octombrie 2023. Mai multe nume sonore și-au anunțat deja candidatura, însă cea mai dorită pentru această funcție pare a fi Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În cărți, se afla și Klaus Iohannis.
Președintele nu a exclus public posibilitatea de a ajunge șef NATO. Întrebat pe în iulie 2022, la o conferința de presă de la Palatul Cotroceni, dacă ar accepta să fie viitorul secretar general al NATO după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.
Candidatura Ursulei von der Leyen
Revenind la candidatura Ursulei von der Leyen la șefia NATO nu a fost făcută oficial și nici nu se știe dacă ea își dorește să ocupe un astfel de post. Cariera ei pare să o facă eligibilă totuși, având o relație bună cu Washingtonul, dar și experiență cu majoritatea șefilor de guvern al țărilor din Alianță.
Zvonurile cu privire la o posibilă candidatură a Ursulei von der Leyen s-au intensificat în ultimele săptămână însă, potrivit surselor din interiorul NATO și al Comisiei Europene, ele sunt mai degrabă dorințe. Reprezentanții de la Bruxelles nu se așteaptă ca șefa Comisiei să demisioneze înainte ca primul său mandat prezidențial să se încheie, potrivit politico.eu.
Au fost lansate zvonuri și cu privire la o posibilă candidatură a premierului olandez Mark Rutte. Deși bifează toate criteriile necesare ocupării postului de secretar general al NATO, oficialul a anunțat că nu își dorește această funcție.
Oficialii susțin că următorul șef al Alianței trebuie să poată lucra îndeaproape cu orice președinte va avea SUA. De asemenea, acesta trebuie să sprijine Ucraina și să fie fost șef de stat sau de guvern.
Ce o împiedică pe Ursula von der Leyen să candideze la șefia NATO
Chiar dacă președinta Comisiei Europene este dorită în fruntea Alianței și îndeplinește toate criteriile obținerii unui astfel de post, o posibilă candidatură s-ar putea confrunta cu mai multe piedici. Mandatul ei actual se va încheia la sfârșitul anului 2024, iar viitorul secretar general al NATO va începe mandatul în luna octombrie a acestui an, dacă Jens Stoltenberg nu își prelungește mandatul. Există zvonuri potrivit cărora actualul șef al Alianței ar putea să își prelungească mandatul pentru ca viitorul secretar general să îl preia mai târziu.
„Dacă mandatul lui Stoltenberg este prelungit până în vara anului viitor, candidatura Ursulei von der Leyen ar părea logică”, a afirmat un alt diplomat european de rang înalt.
În ciuda zvonurilor, Stoltenberg nu pare dispus să mai rămână în această funcție. În cadrul unui interviu, el s-a arătat dornic să se întoarcă în Norvegia.
„În primul rând, există mult mai multe întrebări în lume care sunt mult mai importante decât aceasta. Planul meu este să mă întorc în Norvegia. Sunt aici de mult timp”, a spus secretarul general NATO care ocupă această funcție de mai bine de opt ani.
O altă piedică care ar putea fi pusă în calea candidaturii Ursulei von der Leyen este acțiunea Germaniei cu privire la cheltuielile pentru apărare. Satele NATO s-au angajat să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare până în anul 2024. În ciuda acestei decizii, oficialii germani au ratat acest țel, în urmă cu un an având un fond de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei, chiar dacă este considerată cea mai mare economie europeană.
Guvernul german susține că este mai important ca Von der Leyen să rămână la conducerea Comisiei Europene decât să preia șefia NATO.