Ursula von der Leyen sugerează ca statele europene să cumpere la comun arme, așa cum s-a procedat în cazul vaccinurilor împotriva coronavirusului

Ursula von der Leyen sugerează ca statele europene să cumpere la comun arme, așa cum s-a procedat în cazul vaccinurilor împotriva coronavirusului Ursula von der Leyen. Sursa foto: UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Președinta Comisiei Europene a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că este necesară accelerea producție de arme și că procesul ar fi mult mai eficient printr-un efort comun al statelor membre UE. Ursula von der Leyen a spus și că Ucraina are nevoie disperată de sprijin militar.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze cu achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat și cu cele privind vaccinul împotriva coronavirusului, transmite Reuters.

Șefa executivului european a declarat, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că producţia industriei de apărare poate fi accelerată dacă statele membre ale UE îşi unesc forţele.

„Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziţii în avans, care dau industriei de apărare posibiltatea de a investi acum în linii de producţie, pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantităţile pe care le pot livra", a spus Ursula von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Accelerare a producției

În cadrul Conferinţei de Securitate de la München, mai mulţi lideri occidentali au cerut sporirea sprijinului militar pentru Ucraina. Și Preşedinta Comisiei Europene a spus că Guvernul de la Kiev are nevoie de mai multe arme şi muniţii pentru a lupta împotriva Rusiei.

Ursula von der Leyen a susținut că Europa trebuie să găsească soluții pentru a mări producția în domeniul militar. „Acum este timpul, într-adevăr, să accelerăm şi să mărim producţia de produse standardizate de care Ucraina are nevoie disperată, de exemplu muniţie standardizată", a mai spus Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

Sprijin pentru Ucraina

În ultimul an, Uniunea Europeană a mobilizat 3,6 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace, în următoarele scopuri: consolidarea capabilităților și a rezilienței forțelor armate ucrainene și protejarea populației civile împotriva agresiunii militare în curs.

Măsurile de asistență convenite vizează furnizarea de echipamente și materiale, cum ar fi cele individuale de protecție, truse de prim ajutor și combustibili, precum și echipamente militare. Europa a acceptat luna trecută să trimită în Ucraina, pe lângă arme și muniție, și vehicule blindate, inclusiv tancuri Leopard.

La nivel global, sprijinul militar pentru Ucraina este estimat la aproape 12 miliarde de euro, potrivit consilium.europa.eu.