Criza din Georgia se adâncește, după numirea unui președinte de extremă-dreaptă
- Andrei Arvinte
- 16 decembrie 2024, 06:25
Sâmbătă, fostul fotbalist Miheil Kavelașvili, de extremă-dreaptă, a fost votat să devină noul președinte al Georgiei, adâncind astfel tensiunile pe tema relațiilor țării cu Rusia.
Kavelașvili, 51 de ani, este un fost parlamentar din partea partidului Visul Georgian, de guvernământ, ulterior el coprezidând mișcarea politică Puterea Poporului, o mică facțiune cunoscută pentru puternica sa retorică antioccidentală. În perioada 1996 – 1997, el a jucat în echipa engleză Manchester City, iar ulterior la mai multe cluburi din Superliga Elvețiană, transmite newsweek.
Atribuțiile președintelui, mai mult simbolice
Kavelașvili a fost singurul candidat la alegerile prezidențiale, astfel încât el și-a adjudecat cu ușurință voturile din partea Visului Georgian, cel care controlează colegiul electoral din țară, format din parlamentari și membri ai administrației locale. Dintre cei 225 de electori prezenți, 224 au votat pentru Kavelașvili. Atribuțiile președinților georgieni sunt mai degrabă onorifice.
Începând din 26 octombrie – data alegerilor - toate partidele de opoziție au boicotat parlamentul – un parlament în care Visul Georgian și-a păstrat contolul prin cele aproape 54% din procente obținute. Partidele de opoziție au afirmat că votul a fost trucat cu ajutorul Rusiei, ele cerând reluarea scrutinului.
Sute de protestatari au demonstrat pe străzile din Tbilisi, capitala țării, exprimându-și protestul față de votul de sâmbătă. Unii au jucat chiar și fotbal, au scos cartonașe roșii în fața clădirii parlamentului, luând astfel în derâdere anterioara carieră sportivă a lui Kavelașvili.
Războiul Rusiei în Moldova și România
Salome Zurabicivili, fosta președintă prooccidentală, a declarat că ea va rămâne președintă și după încheierea mandatului, considerând că, în opinia sa, noul parlament nu este legitim.
„Voi rămâne președinta voastră – nu există un parlament legitim și, în consecință, nici alegeri sau o instalare în funcție legitime. Mandatul meu continuă”, a scris ea pe X, fostul Twitter, potrivit agenției Associated Press.
După care a mai adăugat: „Georgia, Moldova, România, peste tot Rusia se amestecă în alegeri și folosește tot felul de metode, încercând să îndepărteze aceste țări de traiectoria lor democratică. Este vorba despre un război la nivelul alegerilor, un război la nivelul Europei”.
Ea a respins totodată acuzațiile guvernului potrivit cărora opoziția ar incita la violență. „Nu cerem o revoluție”, a declarat ea pentru AP. „Cerem noi alegeri, dar în niște condiții care să asigure că voința poporului nu va fi răstălmăcită sau furată din nou”.
„Georgia s-a opus întotdeauna amestecului rușilor și nu va accepta ca voturile și destinul țării să-i fie furate”.
Consolidarea suveranității
Giorgi Vașadze, liderul unuia dintre principalele partide de opoziție din Georgia Coaliția Mișcării Naționale Unite, a spus și el că (dna) Zurabicivili este „singura putere legitimă”.
Totuși, premierul țării, Irakli Kobalcidze, din partea Visului Georgian, a spus că alegerea lui Kavelașvili „va avea o contribuție importantă la consolidarea statului georgian și a suveranității noastre, reducând radicalizarea și așa-zisa polarizare”.
Criticii au acuzat Visul Georgian că devine tot mai autoritar și cochetează cu Moscova – niște acuzații pe care partidul de guvernământ le-a respins.
Recent, partidul a impus niște legi similare cu cele folosite de Kremlin pentru a îngrădi libera opinie și drepturile LGBTQ.
Sursa: RADOR