În vârstă de 52 de ani, Dhafer Youssef este deja un nume imens în această frumoasă lume a jazz-ului, curentul muzical pe care mulți îl știu, dar puțini îl cunosc. De-a lungul anilor, muzica jazz a fost combinată deseori cu alte genuri muzicale tradiționale, și nu numai Youssef a venit „la pachet” cu un sound fabulos al oud-ului, un instrument de origine arabă, care seamănă foarte mult cu cobza.

Astfel, muzicianul din Tunisia combină perfect stiluri precum etno-jazz, world fusion, Sufi, qawwali, jazz-fusion, new-age, jazztronica. „Dacă m-aş fi născut în Africa aş fi bătut la tobe. Dacă eram din New York aş fi cântat la saxofon. Dar s-a întamplat să mă nasc în Tunisia, aşa că voi cânta la oud”, spunea Dhafer Youssef, nominalizat la BBC Music Awards For World Music în 2006.

În tinerețe, Youssef și-a construit propriul oud, iar la vârsta de 19 ajunge la Viena pentru a-și perfecta studiile muzicale. Un al intrument de bază al renumitului artist este voceva. Pe vremuri, vocea sa răsuna din vârful unui minaret din orașul natal, dar a integrat-o și în jazz, colorând, astfel, acest stil muzical minunat.

Nu este deloc străin de România. Jazz-istul a concertat de câteva ori în București, dar și în Cluj-Napoca, iar din spectacolele sale nu lipsesc momentele de improvizație, dialogul dintre culturi și duelul între instrumente.

A lansat până acum nouă albume solo și a colaborat pe scena jazz-ului cu cei mai mari artiști ai curentului, precum Dave Douglas, Avishai Cohen, Gretchen Parlato, Brad Mehldau, Omar Sosa, Tigran Hamasyan, Nils-Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft și mulți alții.

Mai jos, puteți urmări concertul integral al lui Dhafer Youssef & Co., din Izmir (Turcia), care a avut loc în 2013. Experiența este unică. Vizionare/audiție plăcută! A se „servi” cu căști audio sau pe un sistem audio de calitate. (foto: Facebook/dhaferyoussefofiiciel)