Jaful "Portile de Fier"

Jaful "Portile de Fier"

Peste 200 de milioane de euro a fost nota de plata a contractului de modernizare a primei hidrocentrale.

Evenimentul zilei” incepe astazi publicarea unui serial despre jaful produs in ultimii 17 ani in sistemul energetic, punand sub lupa personajele-cheie care au directionat sute de milioane de euro catre conturile catorva firme private.

Prima „afacere” de anvergura s-a parafat in 1997 si a costat statul roman peste 202 milioane de euro. Este vorba despre incredintarea contractului de retehnologizare a hidrocentralei de la Portile de Fier 1 catre firma elvetiana Sulzer Hydro, devenita ulterior Va Tech Hydro. Suspiciunea care persista asupra acestui contract si la zece ani dupa parafarea lui este mentinuta de faptul ca nu s-a dorit organizarea unei licitatii si ca s-a preferat incredintarea directa.

Personajele-cheie

Povestea „la vedere” a incredintarii catre Sulzer Hydro a lucrarii de retehnologizare a Portilor de Fier 1 este simpla. In 1997, ministrul industriilor, Calin Popescu-Tariceanu, a contrasemnat o hotarare de guvern prin care lucrarile erau acordate fara licitatie firmei elvetiene Sulzer Hydro/Va Tech Hydro.

Incredintarea directa era justificata printr-un raport care reclama „iminenta pericolului producerii unor defectiuni majore si cu periclitarea gradului de siguranta in functionarea sistemului energetic national”. Povestea de „culise” este mult mai interesanta si arata ca decizia ocolirii licitatiei s-a facut la presiunile companiei elvetiene. EVZ a incercat sa reconstituie jocurile ascunse, pe baza declaratiilor celor implicati.

Trei personaje-cheie au decis aceasta afacere. Primul, Bogdan Buzaianu, a fost angajatul Sulzer Hydro/Va Tech Hydro, iar cativa ani mai tarziu a devenit proprietarul firmei Energy Holding. Al doilea, Radu Boroianu, a fost ambasadorul Romaniei in Elvetia in perioada semnarii contractului. Al treilea, Calin Popescu-Tariceanu, ministrul industriilor de la acea data, este cel care a luat decizia incredintarii directe catre Sulzer Hydro/Va Tech Hydro. Rolul cel mai important in acest joc l-a avut fostul ambasador roman la Berna, liantul dintre Buzaianu si Tariceanu.

Tariceanu a deschis

Portile de Fier

In 1997, cand s-a decis modernizarea hidrocentralei, Bogdan Buzaianu era angajatul Sulzer Hydro/Va Tech Hydro. Acesta a reusit sa-l atraga de partea sa in sustinerea firmei Sulzer pe Radu Boroianu, cel care, ulterior, a facut lobby la prietenul sau Calin Popescu-Tariceanu, aflat in pozitia ce-i permitea sa decida soarta proiectului, potrivit surselor EVZ. Ideea retehnologizarii a venit din partea Ministerului Industriilor, condus de Tariceanu.

Aurel Leca, directorul Renel din 1997, isi aminteste: „Eu am primit o solicitare de la Ministerul Industriilor in care eram intrebati ce parere are Renel despre reabilitarea Portilor de Fier 1. Singurul lucru pe care l-am semnat a fost oportunitatea modernizarii, pentru ca se apropiau 30 de ani de cand hidrocentrala era in functiune. Dupa o perioada a fost o hotarare de guvern prin care s-a decis incredintarea contractului direct firmei Sulzer”. Lui Leca i s-a parut ciudat: „Eu am sustinut intotdeauna ca acest proiect sa se faca pe baza unei licitatii”. Hotararea de guvern a fost aprobata in absenta premierului din acea vreme, Victor Ciorbea, cand acesta era plecat intr-o delegatie oficiala in Germania, fiind semnata doar de Calin Popescu-Tariceanu si de Mircea Ciumara, fost ministru de finante.

Filiera elvetiano-liberala

Aurel Leca ne-a declarat ca Bogdan Buzaianu a facut personal presiuni pentru semnarea contractului fara licitatie: „Am avut o discutie foarte scurta cu domnul Buzaianu, in care am refuzat modul in care dansul aborda subiectul Portile de Fier 1. El era mesagerul firmei Sulzer. A mai trimis si o matusa a lui sa ma convinga”. Din informatiile EVZ, matusa lui Buzaianu ar fi Draga Corneanu, fosta angajata a Administratiei Prezidentiale in mandatului lui Ion Iliescu, in prezent membra PSD Bucuresti. 

Presiunile asupra lui Leca s-au accentuat. Varful de atac era chiar ambasadorul Radu Boroianu: „La momentul respectiv ministru de externe era Adrian Severin, caruia Radu Boroianu, ambasadorul Romaniei in Elvetia, i-a trimis o nota diplomatica, ce mi-a fost aratata ulterior. Mi se reprosa faptul ca ma opun acestui proiect. Domnul Boroianu se plangea ca firma Sulzer nu putea sa obtina contractul. Or, eu nu m-am opus niciodata, insa nu am fost de acord cu incredintarea directa”.

Radu Boroianu, membru PNL si unul dintre prietenii intimi ai premierului Calin Popescu-Tariceanu, neaga implicarea: „In calitatea mea de ambasador in Elvetia nu am facut altceva decat sa sustin relatia cu firma Sulzer. A fost un referat de sustinere al sectiei economice a ambasadei, care a fost inaintat. S-au facut tot felul de speculatii in legatura cu acest contract si cu persoana mea pentru ca un consilier al Sulzer era roman si a dezvoltat ulterior afaceri in Romania. E vorba despre domnul Bogdan Buzaianu. Dar eu le socotesc neintemeiate”.

Boroianu spune ca nu a trimis nicio nota diplomatica de sustinere pentru Sulzer Hydro/Va Tech Hydro: „Niciodata nu am intervenit pentru aceasta. Iar incredintarea nu s-a facut direct, ci conform legii de atunci”.

Tariceanu sustine

O oferta „la cheie”

Calin Popescu-Tariceanu ne-a declarat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca nu are cunostinte despre „implicarea diplomatica a lui Radu Boroianu in astfel de proiecte”. Premierul mai sustine ca alegerea firmei Sulzer Hydro/Va Tech Hydro s-a facut in urma raportului de analiza a ofertelor (preofertelor), intocmit de comisia constituita in baza Deciziei 226/1997 a Consiliului de Administratie al Renel. Premierul Tariceanu a mai declarat ca Sulzer Hydro/Va Tech Hydro mai prezenta in oferta „la cheie” si montajul, punerea in functiune cu asigurarea de garantii in cazul nerealizarii performantelor, asigura performantele cele mai ridicate, cu efecte economice importante si asigura cresterea puterii agregatelor.

Bani dusi pe apa Dunarii

Defectiuni platite regeste

Sutele de milioane de euro au curs peste Sulzer Hydro/Va Tech Hydro fara ca nimeni sa se intrebe: care este rezultatul acestor retehnologizari?

Din documentele EVZ reiese ca retehnologizarile s-au facut de mantuiala, cel putin la Portile de Fier 1 (PF1). Hidrocentrala este formata din sase hidroagregate, fiecare dotat cu cate o turbina si un generator. Turbina numarul sase nu a functionat opt luni, a crapat dupa modernizare si, la final, produce mai putina energie. Rapoartele de receptie a lucrarilor arata ca Sulzer Hydro/Va Tech Hydro are mari probleme in a realiza munca pentru care a fost platita regeste.

In mai 2004, o comisie a Hidroelectrica a facut receptia hidroagregatului numarul sase. In procesul-verbal se arata ca „in perioada august 2000 - mai 2004, turbina 6, de la PF1, a functionat 25.350 de ore”. Calculul perioadei de functionare arata ca turbina nu a mers opt luni in trei ani si jumatate, desi ar fi trebuit sa lucreze cu mici intreruperi de maximum doua ore pe luna, conform fisei de receptie. In aceeasi perioada, turbinele rusesti nemodernizate de la celelalte hidroagregate au functionat 32.400 de ore.

Ceea ce inseamna ca turbina „modernizata” de Sulzer Hydro/Va Tech Hydro a mers la doar 70% din capacitatea totala. Tot din calculul orelor de functionare si energia produsa rezulta ca „turbina elvetiana” furnizeaza 150 MW/h. Adica, cu 25 MW/h mai putin decat inainte de modernizare.

Comisia a admis receptia finala cu „obiectii” care ascund un esec de proportii: „Nu toate subansamblurile, instalatiile si echipamentele au functionat doi ani fara defectiuni. (...) Nu s-au putut verifica garantiile contractuale pentru cavitatie si protectie anticoroziva”. Pentru a acoperi modul defectuos al lucrarilor, comisia tehnica din Hidroelectrica a prelungit termenele de executie a lucrarilor Sulzer Hydro/Va Tech Hydro.

Defectiunile acestea au fost sesizate si in mandatul lui Codrut Seres. Fostul ministru al economiei, in prezent urmarit penal in dosarul „Tradare si spionaj”, a declarat pentru EVZ ca a fost informat despre situatia de la Portile de Fier, dar ca era un contract „mostenit”. „O parte din echipamente au imbunatatit performantele hidrocentralei. O alta parte nu, pentru ca au aparut acele probleme, in 2005, care arata ca solutia tehnica fie nu a fost buna, fie a fost prost implementata”, a declarat Seres.

Acesta este singurul ministru care a cerut Sulzer Hydro/Va Tech Hydro penalitati de un milion de franci elvetieni, dintr-un contract evalut la 202 milioane euro. Actualul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a anuntat si el ca a trimis Corpul de control sa verifice retehnologizarile.

Productie de curent

Tabel comparativ al productiei de curent la Portile de Fier 1 (Romania) si Djerdap 1 (Serbia) pentru lunile ianuarie-iunie 2005. Partea sarba nu a fost retehnologizata. Functioneaza cu motoarele rusesti, instalate acum 35 de ani.

Turbina              Luna                Portile de Fier 1                 Djerdap 1

Grupul 6 .........ianuarie ..........30,754 MWh   .................73,884 MWh Grupul 6 .........februarie   .................0 MWh   .................78,050 MWh Grupul 5 .........februarie .........11,592 MWh   .................82,785 MWh Grupul 6 .............martie   ..................0 MWh   .................89,969 MWh Grupul 5 .............martie   ..........1,150 MWh   .................91,692 MWh Grupul 6 .............aprilie   ...................0 MWh   .................86,840 MWh Grupul 5 .............aprilie ...........69,437 MWh   ................89,020 MWh Grupul 6 .................mai   ....................0 MWh ................105,440 MWh Grupul 5 .................mai   ....................0 MWh ................106,571 MWh Grupul 6 ...............iunie    ...................0 MWh   .................96,980 MWh Grupul 5 ...............iunie ............51,543 MWh    ...............95, 384 MWh

Efect

Alro Slatina cere desecretizarea contractelor de energie

Conducerea Alro a cerut public desecretizarea contractelor cu „baietii destepti”. Solicitarea vine dupa ce „Evenimentul zilei” a dezvaluit ieri, in exclusivitate, ca rezilierea contractului de energie dintre Alro si Energy Holding s-a facut pe o valiza de bani: patru milioane de dolari. Banii au fost ceruti de Energy Holding, care a cedat rusilor de la Alro contractul de energie ieftina de la Hidroelectrica. Presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, Marian Nastase, a refuzat sa comenteze informatiile publicate de EVZ.

A recunoscut ca pe langa memoriul trimis la presedintie, a adresat astfel de petitii si altor responsabili, inclusiv lui Dan Ioan Popescu, in 2004. Nastase a dezmintit categoric insa declaratiile presedintelui Traian Basescu: „Nu am dus valize sau comisioane. Aceste afirmatii sunt simple speculatii si foarte multe rastalmaciri”. Nastase a precizat ca, datorita „situatiei media”, a cerut companiilor Hidroelectrica si Energy Holding desecretizarea contractului. Fosta firma a lui Bogdan Buzaianu a refuzat, iar Hidroelectrica nu i-a comunicat inca raspunsul.

 Alro a prezentat si versiunea sa, referitoare la rezilierea contractului cu Energy Holding. Nastase a evitat sa precizeze ca pretul electricitatii era dezavantajos pentru Alro si a motivat ca bancile au refuzat sa le mai dea credite pentru ca Energy Holding era intermediar si nu producator de energie.

Acesta sustine ca rezilierea contractului a fost benefica pentru Alro: in acelasi an, Hidroelectrica i-a oferit discount pentru electricitatea platita in avans, iar pretul aluminiului a crescut substantial la Bursa de la Londra. Marian Nastase nu a vrut sa spuna cine i-a „directionat la baietii destepti”. Alro va construi la Slatina o termocentrala proprie, in urmatorii doi-trei ani, pentru a-si asigura independenta energetica.

Ne puteți urmări și pe Google News