Fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost audiat ieri de un judecator de instructie, in cadrul anchetei privind angajarile fictive de la Primaria Parisului in perioada in care el detinea functia de edil al capitalei, a dezvaluit ieri "Paris-Mach", citat de AFP.
Chirac, in varsta de 74 de ani, a fost audiat de justitie dupa doua luni de la incheierea mandatului prezidential, care ii asigura imunitate.
El a fost interogat de judecatorul Alain Philibeux, ca martor asistat, calitate care in sistemul juridic francez indica o situatie intermediara intre cea de martor si cea de acuzat.
Dosarul privind angajarile fictive de la primarie se refera la salariile platite ilegal de Primaria Parisului pentru angajatii care lucrau de fapt pentru partidul lui Chirac, Adunarea pentru Republica (RPR).
Numele lui Chirac a aparut in aceasta afacere politico-financiara, in care mai multi dintre colaboratorii sai au fost condamnati dupa descoperirea in 2002 a unei scrisori din arhiva primariei in care Chirac recomanda personal marirea salariului unei secretare angajate la primarie pentru serviciile de calitate prestate pentru RPR.
In acelasi caz, fostul premier Alain Juppe a fost condamnat in 2004 la 14 luni de inchisoare cu suspendare si interzicerea drepturilor electorale timp de un an, insa in verdict judecatorii au tinut sa mentioneze ca Juppe nu a actionat pentru imbogatirea personala.
Pledoarie in presa
Intr-un articol publicat joi dupa-amiaza in cotidianul „Le Monde”, Jacques Chirac apreciaza drept „foarte normal” sa raspunda justitiei in cazul locurilor de munca fictive si se declara pregatit „sa depuna marturie in fata opiniei publice si a judecatorilor”.
Fostul lider a precizat, de asemenea, in articol, ca au fost necesari „sapte ani de tatonari” intre o prima lege, din 1988, si cea de-a treia lege, din 1995, pentru „a ajunge la un regim juridic potrivit” privind finantarea vietii partidelor politice, atragand atentia ca din cauza vidului legislativ, pana in 1988 practici care acum sunt inacceptabile erau considerate o norma.
Chirac a precizat totodata ca nu va raspunde in justitie in legatura cu fapte din perioada mandatului prezidential, invocand Constitutia franceza care prevede ca „presedintele Republicii nu este responsabil pentru faptele comise sau dezvaluite in timpul cat detine aceasta calitate”.