Îţi vor lua banii direct de pe card! Lovitură puternică pentru aceşti români. Vor rămâne cu conturile goale

Îţi vor lua banii direct de pe card! Lovitură puternică pentru aceşti români. Vor rămâne cu conturile goale Sursa: Peter Williams | Dreamstime.com

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat î lista completă a societăților comerciale ce au înregistrat datorii în primele trei luni ale acestui an. Măsura este prevăzută în actele normative în vigoare. Datornicii a căror nume au fost publicate au obligația să-și achite restanțele către buget sau, în cazul în care consideră că sunt calculate eronat, să le conteste.

Lista cu numele companiilor care au datorii la ANAF, în primul trimestru din anul 2022 (ianuarie – martie) a fost publicată pe site-ul acestei instituții. Firmele care au înregistrat astfel de datorii au fost notificate deja în scris. Aceasta pentru ca să-și poată clarifica situația, fie achitându-și datoriile, fie contestând și demonstrând că acestea au fost stabilite eronat.

În cazul în care companiile consideră că sumele au fost calculate greșit trebuie să se adreseze ANAF și să solicite corectarea evidențelor. Reprezentanții acestora au la dispoziție cinci zile calendaristice, din momentul în care au primit notificarea, să se prezinte la sediul organului fiscal de care aparțin. Astfel, urmează să se pună de acord asupra datoriei reale.

În cazul în care datoria a fost acceptată de firmele respective, acestea trebuie să și le achite. Abia după aceea numele lor vor fi scoase de pe lista publicată de ANAF. Actualizarea listei datornicilor se face în 15 zile calendaristice de la achitarea integrală a creanțelor, conform Capital.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine figurează pe lista datornicilor

Conform reglementărilor în vigoare pe lista datornicilor la Fisc figurează persoanele juridice ale căror restanțe valorează:

500.000 lei (marii contribuabili);

250.000 lei (contribuabilii mijlocii);

100.000 lei (celelalte categorii de debitori persoane juridice).

Nicolae Ciucă a anunțat noile măsuri de sprijin la energia electrică şi gaze. Ce se va întâmpla după 1 aprilie

Sursă: Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Obligații pentru cei ce au încasat indemnizații în pandemie

În acest context reamintim că persoanele fizice care au beneficiat de indemnizații de pandemie în 2021 trebuie să-și declare veniturile la ANAF. Acestea trebuie să completeze formularul 212 și să achite la stat taxele aferente până în ziua de 25 mai 2022. Beneficiarii trebuie să calculeze, să declare și să achite impozit pe venit și contribuțiile sociale la pensii și sănătate pentru sumele încasate.

Autoritățile au oferit trei tipuri de indemnizații, sub formă de ajutor, pentru persoanele care se confruntau cu dificultăți din cauza pandemiei. Prima a fost indemnizația pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul ianuarie – iunie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020.

Cea de-a doua a fost pentru activitate/venituri reduse, ce a putut fi cerută și încasată în perioada ianuarie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 132/2020.

A treia indemnizație a fost pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul octombrie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 111/2021.