Se dau câte 100.000 de euro de la stat! Procedurile au fost deja demarate. Cine vor fi norocoșii beneficiari

Se dau câte 100.000 de euro de la stat! Procedurile au fost deja demarate. Cine vor fi norocoșii beneficiari sursa: facebook

Firmele care au obținut fonduri nerambursabile prin programul Electric-UP au început să primească și contractele de finanțare. Este vorba despre 1.878 de firme calificate în urma evaluării proiectelor la care se adaugă alte 56 care au trecut după contestații. Fiecare dintre acestea vor primi câte 100.000 de euro pentru investiții în panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice.

Ministerul Energiei a demarat schema de finanțare pentru programul Electric-Up 2020 în urmă cu aproximativ un an și jumătate. De atunci au fost primite aplicații din partea firmelor care intenționau să obțină fonduri nerambursabile pentru instalații de panouri voltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice. Sumele alocate, pentru fiecare proiect în parte au fost de până la 100.000 de euro.

Înscrierile în programul Electric Up au început pe 4 decembrie 2020 și s-au finalizat în 3 februarie 2021. După acest termen, de un an și jumătate, au fost declarați eligibili un număr de 1.878 de beneficiari, la care s-au mai adăugat 56 din rândul celor care au depus contestații.

Lista cu firmele care au fost declarate eligibile poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Energiei, de aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto. EVZ

Beneficiarii au primit contractele de finanțare

Începând cu ziua de marți, 26 aprilie, firmele declarate eligibile au început să primească în aplicația electronică de granturi IMM și contractele de finanțare. Acestea au la dispoziție un număr de cinci zile ca să le analizeze, să le semneze, iar mai apoi să le încarce în sistem. În cazul în care nu se conformează vor pierde banii pe care urmau să-i primească de la stat.

„Urmează semnarea contractului de finanțare. Contractul de finanțare este transmis prin intermediul platformei informatice, iar termenul de semnare este de 5 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare zilei de comunicare a deciziei autorității.

Comunicarea cu toți operatorii economici admiși spre finanțare se va menține prin intermediul platformei informatice, urmând etapa de contractare și etapa de implementare a proiectului de investiții, conform prevederilor Ghidului de finanțare”, a anunțat Ministerul Energiei.

Sursa foto: Virgil Popescu / Facebook

Costurile au crescut foarte mult

După semnarea contractelor, beneficiarii vor trebui să-și implementeze proiectele, să-și monteze panourile fotovoltaice și stațiile de încărcare EV pe banii lor. Abia apoi, statul urmează să le deconteze sumele investite, în limita finanțării aprobate.

Programul de finanțare Electric UP a fost lansat în timpul pandemiei COVID-19, în guvernarea PNL, pe vremea când Ludovic Orban era premier. De atunci au mai trecut pe la guvernare, alte trei cabinete și coaliții. În schimb, a rămas același ministru al Energiei, Virgil Popescu.

Problema este că, între timp, din cauza lungirii perioadei de evaluare și aprobare, lucrurile s-au schimbat. Panourile fotovoltaice s-au scumpit, mai ales pe fondul creșterii prețurilor la energie, astfel că socoteala pe care beneficiarii și-au făcut-o în urmă cu un an și jumătate nu mai este valabilă.