Evenimentul Zilei > Actualitate > Italienii nu iartă: „Plecați cu toții!”
Italienii nu iartă: „Plecați cu toții!”

Italienii nu iartă: „Plecați cu toții!”

Potrivit realității, 2006 a fost apogeul fotbalului italian, la nivel de națională. În prezent, „Squadra Azzurra” este în colaps și tocmai a înregistrat a doua absență la o Cupă Mondială, după cea din 1958

Cupa Mondială din Rusia, de anul viitor, se va desfășura fără „coloși” precum Olanda, Chile și, mai nou, Italia. Luni seara, la Milano, fotbalul din „Cizmă” a fost oficial pus la pământ. Singura excepție din Peninsulă a rămas Juventus.

„Un fiasco istoric”

„Squadra Azzurra” a remizat în returul barajului CM 2018, cu Suedia, scor 0-0, după ce a pierdut în tur cu 0-1. De ajuns ca întreaga națiune să ia foc, mai ales că după meciul de luni, Italia a bifat a doua absență din istorie la un Campionat Mondial, din 1958 încoace, culmea, turneu final desfășurat în Suedia.

Un șoc imes suferit de microbiștii italieni, iar presa locală nu s-a sfiit săși atace naționala, cea care, până la barajul cu Suedia, a participat la 14 turnee finale de Campionat Mondial la rând. „Final de drum! Italia ratează Mondialul după 60 de ani” – Gazzetta dello Sport / „Italia în lacrimi. Ventura va fi demis, dar nu trebuie să fie singurul. Plecaţi cu toţii!” – Corriere dello Sport, au titrat cele mai importante publicații din „Cizmă”. Nici spaniolilor de la Marca nu le-a venit să creadă: „Incredibil, un Mondial fără Italia”, iar francezii de la L’Equipe au scris: „Ciao Italia. Un fiasco istoric”.

Ciao, „Gigi”

Cu ce a rămas „Squadra Azzurra” după eșecul cu nordicii? Cu nimc; mai ales că jocul de „San Siro” a însemnat, totodată, și plecarea din națională a unora dintre cei mai mai jucători italieni: portarul Gianluigi Buffon (39 de ani), fundașii Giorgio Chiellini (33 de ani) și Andrea Barzagli (36 de ani) și mijlocașul Daniele De Rossi (34 de ani) – cu toții campioni mondiali în 2006.

După gloria din acest an, Italia, CVADRUPLĂ CAMPIOANĂ MONDIALĂ, avea facă două turnee finale dezamăgitoare. În 2010 a părăsit Cupa Mondială de pe ultimul loc al grupei F, după Paraguay, Slovacia şi Noua Zeelandă, iar patru ani mai târziu a suferit o nouă eliminare în grupe, plecând din Brazilia „la braț” cu Anglia, ambele nereușind să treacă de Uruguay şi Costa Rica. Altfel, după acest nou eșec, vor urma cel mai probabil și demiterile selecționerului Giampiero Ventura, precum și cea a președintelui Federației Italiene de Fotbal, Carlo Tavecchio.