Italia anulează obligaţia de vaccinare pentru medici. Măștile rămân în spitale și cămine pentru vârstnici

Italia anulează obligaţia de vaccinare pentru medici. Măștile rămân în spitale și cămine pentru vârstnici Sursa foto: Geargodz | Dreamstime.com

Obligația de a purta măști în spitale și în RSA (casele de bătrâni) va continua până la sfârșitul anului. Decizia este cuprinsă în decretul privind noile indicaţii pentru pandemie aprobat de Consiliul de Miniștri.

Încetarea obligației de vaccinare pentru personalul sanitar este devansată în schimb cu două luni. Prin urmare, termenul limită este 1 noiembrie, în loc de 31 decembrie.

Silvestro Scotti, secretarul național al Federației Medicilor Generaliști (FIMMG) subliniază că ''obligația purtării măștii în toate centrele de sănătate, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, ar fi utilă de menținut cel puțin până la sfârșitul acestei perioade de iarnă în care circulă bolile respiratorii sezoniere''. ''Iau act de opinia autorizată exprimată de virologi, imunologi și epidemiologi de renume internațional'' care s-au exprimat în favoarea menținerii măștii în spitale și în RSA, a subliniat Letizia Moratti, vicepreședintele regiunii Lombardia. Regiunea Campania a prelungit obligația pentru întreaga lună noiembrie.

Decizia pe care au luat-o autoritățile din Italia în privința obligativității vaccinării împotriva coronaviruslui

În luna iulie a acestui an, Italia a repornit campania de vaccinare împotriva virusului COVID-19, invocând o creștere alarmantă a numărului de infectări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Circa 100.000 de cazuri fuseseră raportate în primele patru luni ale anului, deși Italia era statul în care 91% din populația țării, cu vârste de peste 12 ani, este vaccinată cu cel puțin o doză de ser anti-COVID-19. „În vederea unei posibile înrăutăţiri a situaţiei epidemiologice, este esenţial să rămânem cu toţii vigilenţi. Aceste luni de vară trebuie folosite pentru a lua măsurile de sănătate publică necesare, care ne vor ghida prin următoarea fază a pandemiei în cursul toamnei sau iernii”, afirma Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Comisarul european spunea la vremea respectivă că noul val de contagieri a fost caracterizat de o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi spitalizări. Kyriakides a lansat un nou apel în favoarea vaccinării cu schema iniţială şi a vaccinării cu doze booster, pentru pregătirea viitoarelor campanii bazate pe vaccinuri împotriva variantelor Omicron, precum şi supraveghere şi testare pe tot parcursul anului.

sursa: RADOR