Ziua de 19 iunie 1992 este cea în care pozițiile deținute de poliția moldovenească în Tighina sunt atacate de brigăzi formate din separatiști transnistreni și din cazaci. Practic, în acel moment orașul era controlat de forțele Chișinăului. 

Liniile moldovenești rezistă în fața atacului. În noaptea de 19 spre 20 iunie vin întăriri pentru polițiștii moldoveni, însemnând polițiști și voluntari din Varnița.

Amplul material prezentat azi de Radio Chișinău arată că în dimineața de 20 iunie tancuri ale Armatei a 14-a ruse au încercat să treacă podul peste Nistru, de la Tiraspol spre Tighina, însă au fost respinse. 

Astfel debutează, arată sursa citată, cea mai cumplită bătălie din cadrul războiului de pe Nistru, din 1992. În zilele de 20 și 21 iunie a fost folosit armanent greu. Pe lângă Tighina, au fost atacate și localitățile învecinate.

Voluntarii au avut un rol important în susținerea militarilor care apărau statul abia înființat, Republica Moldova.

„În prima zi a fost foarte crâncen. Noi am ajuns până la pod. A doua zi așteptam tancurile ca să vină, prima zi nu au fost. 

Dar tancurile erau deja și în Tighina, pe la întreprinderi ascunse. A fost o luptă foarte grea. 

Noi am luptat cu Armata a 14-a, cu armata rusă, care a provocat tot războiul acesta”, a declarat Sergiu Caracai, președinte al Organizației de Voluntari din Republica Moldova.