Evenimentul Zilei > Politica > ISTORIE. După Moscheea lui Suleyman Magnificul, iese la iveală ce a beyului Ali
ISTORIE. După Moscheea lui Suleyman Magnificul, iese la iveală ce a beyului Ali

ISTORIE. După Moscheea lui Suleyman Magnificul, iese la iveală ce a beyului Ali

O moschee misterioasă, străzi pavate cu lemn de stejar care au rezistat mai bine de jumătate de mileniu – acestea sunt cele mai noi descoperiri arheologice din centrul Timișoarei.

Epoca otomană iese la iveală din toate colțurile centrului orașului Timișoara. Arheologii sapă colțul sud-estic al Pieței Unirii, unde s-a dezvelit parte din zidul cetății otomane. ”Aici au fost găsite fragmente de ghiulea, care arată urmele asediului din 1716”, explică coordonatorul săpăturilor, arheologul Alexandru Szentmiklosi.

Arheologul Ovidiu Oargă, spune că a descoperit multe locuințe și străzi din perioada otomană. Străzile erau realizate din bârne din lemn. ”Către intersecția străzilor Eugeniu de Savoya și Mărășești s-a decoperit o stradă din perioada otomană aproape intactă. S-a propus păstrarea ei la vedere, prin acoperire cu sticlă”, a declarat arheologul.

A doua moschee

Cea mai spectaculoasă descoperire a fost făcută pe strada Vasile Alecsandri. Aici a fost descoperită a doua moschee a Timișoarei din perioada otomană, care conform izvoarelor istorice, îi este atribuită lui Ali Bey. ”Prin confruntarea mai multor planuri istorice, am stabilit că acesta este zidul moscheei. Momentan suntem în curs de cercetare referitor la cine era acest Ali Bey. Moscheea datează de la 1650 – 1700”, a declarat arheologul Inel Constantin.
În jurul moscheei se găsea o piațetă pavată cu structură din lemn de stejar, a mai spus arheologul.

Prima moschee construită în Timișoara a apărut imediat după ocuparea orașului de către turci, și a fost închinată sultanului Suleyman Magnificul. Vestgiile ei au fost descoperite lunile trecute în Piața Afântul Gheorghe din Timișoara, tot în centrul orașului.