Evenimentul Zilei > Actualitate > Istoria conflictelor interetnice
Istoria conflictelor interetnice

Istoria conflictelor interetnice

Pe 1 decembrie, un junior român a fost bătut de trei maghiari fiindcă şi-a apărat limba maternă.

Hocheiul românesc revine în actualitate după o lungă perioadă în care meciurile echipelor naţionale şi cele ale formaţiilor de club s-au desfăşurat într-un anonimat total. Din păcate, nu cu vreo performanţă, ci cu un scandal de proporţii, care depăşeşte graniţele sportului. Tema e una care dă apă la moară extremiştilor: un român din reprezentativa de juniori Under 16, Florin Cosmin Marinescu, a fost bătut de trei colegi de etnie maghiară chiar de 1 decembrie, ziua naţională a României! Incidentul a fost ţinut sub tăcere până acum două zile, când federaţia a emis un comunicat pe siteul oficial. Şi asta doar după ce tatăl jucătorului agresat a depus memoriu la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

Echipa ar putea fi decimată

Implicarea COSR, care mâine a anunţat că va face cunoscute sancţiunile în acest caz, arată gravitatea cazului. Forul olimpic este garantul naţionalei de juniori sub 16 ani a României, o echipă înfiinţată acum un an cu scopul de a ne reprezenta la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, competiţie care va fi găzduită de Braşov.

Din pricina acestui scandal, naţionala de juniori Under 16 a României ar putea fi decimată. Cei trei agresori ai lui Florin Cosmin Marinescu ar putea fi suspendaţi pentru mai multă vreme, caz în care mai mulţi coechipieri au anunţat că se vor retrage!

"Cocoşii" sunt colegi de clasă!

Scandalul de la naţionala de juniori s-a petrecut pe 1 decembrie, într-unul dintre vestiarele Patinoarului "Vakar Lajos" din Miercurea Ciuc, acolo unde este cantonat lotul U16 al României.

Conform surselor EVZ, Marinescu le-ar fi cerut coehipierilor de etnie maghiară să nu mai vorbească în limba lor maternă, ci în româneşte. "Măcar azi, de 1 decembrie", ar fi adăugat Marinescu. Primul care l-a contrat verbal pe Marinescu a fost ciucanul Antal Alfred, culmea, coleg de clasă cu el la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, instituţie de învăţământ cu predare în limba română!

Ulterior, în cearta dintre cei doi au intervenit alţi doi juniori de etnie maghiară, Gereb Istvan şi Molnar Akos. Cei trei ar fi spus că "noi nu suntem români, suntem unguri"! Conflictul a continuat apoi la duşuri, acolo unde, după ce au stins în prealabil lumina, Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos l-au altoit cu prosoapele ude pe Marinescu!

Acesta din urmă a părăsit a doua zi cantonamentul şi a plecat acasă, la Bucureşti. Ulterior, s-a întors, iar acum este alături de cei de la care a mâncat bătaie chiar de ziua naţională a României!

REACŢIE

"«Simpatia» a existat mereu"

Doru Tureanu, cel mai bun hocheist român al tuturor timpurilor, spune că, deşi a trăit şi a văzut multe în carieră, a rămas cu gura căscată atunci când a auzit despre incidentul de la Ciuc.

"Această simpatie, în ghilimele, dintre români şi unguri a existat mereu, dar acum s-a ajuns prea departe. Uitaţi-vă la Elveţia. Şi acolo sunt mai multe etnii, dar oamenii se înţeleg. E vorba însă de cultură, de câţi ani de democraţie ai în spate, de educaţia primită în familie, la care se adaugă implicarea politicului în viaţa cotidiană. Toate astea au dus la un astfel de incident. Ce măsuri aş lua eu? L-aş da afară pe cel care a instigat. Mâine poate va lăsa prosopul şi va scoate cuţitul", ne-a declarat Tureanu.

POL DE PUTERE

Acum trei ani a avut loc un incident şi mai grav!

Episodul petrecut pe 1 decembrie, la Miercurea Ciuc, este unul grav. De zeci de ani, între românii şi maghiarii din campionatul intern şi de la echipa naţională au existat conflicte mai mici sau mai mari. În cele din urmă, acestea au fost rezolvate cu diplomaţie.

În urmă cu trei ani, povestesc sursele EVZ, s-a petrecut un incident la fel grav, trecut însă cu vederea.

Le-a interzis să vorbească în limba maghiară!

Un antrenor de etnie română, responsabil cu destinele lotului naţional Under 18, a pus umărul la dezintegrarea reprezentativei de juniori, după ce a intrat în vestiar şi le-a cerut jucătorilor să nu mai vorbească în limba maghiară! Din lotul de 22 de jucători, 19 erau din Harghita şi Covasna! Rezultatul a fost catastrofal: 19 copii au părăsit lotul! Încropit în fugă, un alt lot a făcut deplasarea la Mondiale, unde România a fost ciuca bătăilor!

La o bere după meci

Pentru populaţia din judeţele Covasna şi Harghita, unde românii sunt în netă inferioritate, hocheiul este a doua religie, iar dragostea pentru formaţiile favorite e trăită cu patimă. În loc de fotbal, la colţ de stradă, copiii joacă hochei, indiferent de anotimp. Vara, pucul e înlocuit cu o minge sau cu o cutie de conserve, dar pasiunea rămâne aceeaşi.

De cele mai multe ori, la meciurile dintre SC Miercurea Ciuc şi Steaua, singurele dueluri care mai colorează din când în când peisajul deşertic al campionatului intern, resentimentele sunt lăsate în tribună.

Adesea, hocheiştii de la Steaua au zăbovit în jurul Patinoarului "Vakar Lajos" din Miercurea Ciuc la o bere cu fanii de la Sport Club!

La Ciuc e un patinoar modern

Din păcate pentru Bucureşti, devenit între timp al doilea pol al hocheiului pe gheaţă românesc, doar Steaua a mai rămas să se bată cu "ungurii". Înainte de 1989, defuncta Dinamo şi Steaua erau echipele care făceau legea în campionat, cele două mari grupări având însă în componenţă mulţi hocheişti de etnie maghiară. SC Miercurea Ciuc, portdrapelul hocheiului din "Secuime", s-a răzbunat pentru anii de "secetă". Ciucanii domină acum Liga şi dispun de cel mai modern patinoar din România, făcut cu bani de la buget. La Bucureşti, Patinoarul "Mihali Flamaropol" stă să se prăbuşească.

BRÂNZĂ BUNĂ

Gereb Istvan este unul dintre cei mai buni juniori

Pe Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos îi paşte excluderea din lotul naţional. "Asta n-ar fi o catastrofă pentru ei. Vor juca la echipele de club şi, într-un final, sancţiunea va fi depăşită. Problema e că, nu peste multă vreme, despre Marinescu nu se va mai auzi. În schimb, despre Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos se va auzi multă vreme de acum înainte", e convins Tanczos Barna, preşedintele FRHG.

Gereb Istvan, unul dintre cei trei tineri internaţionali implicaţi în scandalul de la Ciuc, se spune că e unul dintre cei mai talentaţi jucători daţi de hocheiul românesc în ultimii mulţi ani.

SC CSS Ciuc şi Corona, două echipe pregătite de maghiari

Lotul Under 16, supranumit şi Lotul FOTE, a fost alcătuit pentru a reprezenta România la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013. Juniorii sunt cantonaţi la Miercurea Ciuc, acolo unde fac inclusiv şcoala. Lotul e împărţit în două echipe, SC CSS Miercurea Ciuc şi Corona Braşov. Cele două echipe sunt înscrise, la categoria lor de vârstă, şi în campionatul de hochei pe gheaţă al Ungariei. Chiar în aceste zile, Corona Braşov, echipă pregătită de Csaba Farcas, se află în Ungaria, acolo unde va da piept cu Vasas Budapesta (azi), Fehervar (mâine) şi Ujpest (sâmbătă). SC CSS Miercurea Ciuc e pregătită de tandemul Otto Keresztes – Istvan Gereb.
"La naţionala sub 20 de ani, care este acum în Estonia, jucătorii se înţeleg perfect. Fraţii gemeni Biro şi Gliga junior nu se mai ceartă şi marchează gol după gol.”
TANCZOS BARNA, preşedinte FR Hochei pe Gheaţă

ATITUDINE

"Până la urmă, nu a fost bătaie, doar l-au ciupit!"

FRHG a încercat să rezolve cazul în linişte. Cel care a declanşat însă scandalul a fost tatăl lui Florin Marinescu. Părintele celui agresat s-a dus la COSR şi a depus un memoriu în care a reclamat incidentul.

"Nimeni nu e interesat de victoriile naţionalei U 20 din Estonia, acolo unde tinerii noştri jucători bat tot. Din păcate, lumea e interesată de acest scandal, pe care eu îl consider o prostie copilărească. Nu poţi trata nişte copii de 15 ani ca pe nişte adulţi. Florin Marinescu şi Antal Alfred sunt colegi de clasă, se cunosc bine. Am înţeles că, până la urmă, nici măcar n-a fost bătaie, ci doar l-au ciupit, cum se spune, cu prosoapele. Astea sunt dese în cantonamente printre sportivi", ne-a declarat Tanczos Barna, preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, cunoscut pentru atitudinea echilibrată în cazul unor conflicte de acest gen.

"Umilinţe verbale şi fizice"

În schimb, comunicatul FRHG e dur. "Oficialii FRHG au dispus, de urgenţă, o anchetă din care a reieşit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu a fost supus unor umilinţe verbale şi fizice de neacceptat. Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred şi continuat de jucătorii Gereb Istvan şi Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate. Având în vedere acest aspect, în cursul zilei de 12 decembrie s-a hotărât ca incidentul să fie analizat de o comisie", scrie în comunicat.