Update: Până în acest moment nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului de la Beirut. Pentagonul a confirmat că peste 120 de angajaţi au fost evacuaţi din Israel. Asta arată o degradare a situaţiei şi faptul că personalul miliar american era expus.

Informaţiile de ultimă oră arată că rachetele lansate de Hamas au ţintit Aeroportul Internațional Ben Gurion (aeroportul central al Israelului), dar nu au atins ţinta. Cursele aeriene spre şi de pe Ben Gurion au fost blocate.

După rachetele trase dinspre Liban joi seara, trei oraşe mari din Israel au fost atacate cu peste 100 de rachete lansate de Hamas.

Israelul a fost atacat cu rachete trase din Liban

Rachetele din Liban au fost lansate pe fondul unei escaladări a luptelor dintre Israel și Hamas. Organizația paramilitară palestiniană islamistă a lansat o ploaie de rachete asupra Israelului inclusiv în cursul zilei de joi.

Câteva ore mai târziu, Israelul a lovit Gaza cu artileria și obuzele tancurilor, forțând mai multe familii să-și părăsească proprietăţile, conform martorilor palestinieni. Folosirea focului de artilerie a crescut probabilitatea apariţiei victimelor în rândul civililor.

Israelul a purtat un război în 2006 împotriva gherilelor Hezbollah, care au dominat sudul Libanului și au lansat rachete. De atunci, atmosfera de la graniță a fost liniștită în general.

Asta nu a împiedicat facțiuni palestiniene mai mici din Liban să deschidă focul asupra Israelului în trecut. Un martor din orașul portuar Haifa din nordul Israelului a declarat că a auzit trei explozii cu puțin timp înainte de raportarea salvării rachetei.

3.000 de rezervişti israelieni au fost mobilizaţi la graniţă

Israelul a adunat mii de soldați de-a lungul frontierei cu Gaza, iar rezerviștii au fost chemați, oficialii IDF spunând că toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv o ofensivă terestră în enclava palestiniană asediată.

În toiul acestor evenimente, o delegație egipteană a sosit la Tel Aviv pentru discuții cu oficialii israelieni, ca parte a eforturilor de negociere pentru încetarea focului.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul morților a crescut la 83 de palestinieni, inclusiv 17 copii și șapte femei, cu peste 480 de persoane rănite de la izbucnirea luptelor de luni. Șapte israelieni, inclusiv un soldat, au fost uciși în atacuri.

Nicio reacţie din capitala Libanului

Update: Până în acest moment nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului de la Beirut.

Pentagonul a confirmat că peste 120 de angajaţi au fost evacuaţi din Israel. Asta arată o degradare a situaţiei şi faptul că personalul miliar american era expus.

Informaţiile de ultimă oră arată că rachetele lansate de Hamas au ţintit Aeroportul internațional Ben Gurion (aeroportul central al Israelului), dar nu au atins ţinta. Cursele aeriene spre şi de pe Ben Gurion au fost blocate.

După rachetele trase dinspre Liban joi seara, trei oraşe mari din Israel au fost atacate cu peste 100 de rachete lansate de Hamas.

Oraşele mai apropiate de graniţa cu Fâşia Gaza sunt atacate mai des

Cât costă o rachetă de interceptare lansată de Israel?
sistemul de apărare antirachetă Iron Dome

Rachetele din Liban au fost lansate pe fondul unei escaladări a luptelor dintre Israel și Hamas. Hamas a lansat o ploaie de rachete asupra Israelului inclusiv în cursul zilei de joi.

Câteva ore mai târziu, Israelul a lovit Gaza cu artileria și obuzele tancurilor, forțând mai multe familii să-și părăsească proprietăţile, conform martorilor palestinieni. Folosirea focului de artilerie a ridicat probabilitatea apariţiei victimelor în rândul civililor.

Israelul a purtat un război în 2006 împotriva gherilelor Hezbollah, care au dominat sudul Libanului și au lansat rachete. De atunci, atmosfera de la graniță a fost liniștită în general. Asta nu a împiedicat facțiuni palestiniene mai mici din Liban să deschidă focul asupra Israelului în trecut.

Israelul a desfăşurat mii de soldați de-a lungul frontierei cu Gaza. Oficialii IDF au spus că toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv o ofensivă terestră în enclava palestiniană asediată.

Egiptul a încerat să medieze încetarea focului

În toiul acestor evenimente, o delegație egipteană a sosit la Tel Aviv pentru discuții cu oficialii israelieni, ca parte a eforturilor de negociere pentru încetarea focului.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul morților a crescut la 83 de palestinieni, inclusiv 17 copii și șapte femei, cu peste 480 de persoane rănite de la izbucnirea luptelor de luni. Șapte israelieni, inclusiv un soldat, au fost uciși în atacuri.

Update: Forțele israeliene de apărare (IDF) au dezvăluit într-o postare pe Twitter că trei rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului joi, dar au aterizat în Marea Mediterană, fără a provoca daune sau victime. Acest atac deschide un nou front în afara celui existent între Israel şi organizația paramilitară palestiniană islamistă Hamas, care lansează rachete din Fâşia Gaza.

Hezbollah nu şi-ar fi asumat atacul

IDF nu a dat detalii despre identitatea celor care au lansat rachetele. Totuşi, două surse apropiate de Hezbollah au declarat pentru AFP că organizația paramilitară șiită libaneză nu are nicio legătură cu incidentul.

„Cu puțin timp în urmă, trei rachete au fost lansate din Liban în Marea Mediterană, în largul coastei Galileei. Conform protocolului, sirenele nu au sunat (formula adoptată de apărarea aeriană israeliană în cazul rachetelor care lovesc zone nepopulate)”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Ştirea iniţială: Conform primelor informaţii, se pare că acest atac poartă semnătura organizației paramilitare șiite libaneze Hezbollah, care astfel doreşte să transmită un mesaj Israelului, cu privire la conflictul cu Fâşia Gaza şi organizația paramilitară palestiniană islamistă Hamas”, transmite france24.com.