Cât costă o rachetă de interceptare lansată de Israel? Război cu sume colosale
- Daniel Magureanu
- 13 mai 2021, 07:16
Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a dezvăluit miercuri câteva detalii despre costurile colosale pe care le implică pentru ambele părţi (Israel şi Fâşia Gaza) războiul cu rachete.
Cât costă o rachetă de interceptare lansată de Israel? Război cu sume colosale. De asemenea, ambasadorul a devoalat că liderii Hamas se ascund într-un oraş subteran despre care serviciile israeliene au cules multe informaţii.
David Saranga a punctat ce resurse financiare însemnate presupune războiul atât pentru Israel, cât şi pentru celebra organizație paramilitară palestiniană islamistă Hamas. Altfel, ambasadorul anticipează că vor mai urma și alte atacuri teroriste orchestrate de Hamas în Țara Sfântă.
Cât costă o rachetă de interceptare lansată de Israel?
„Cred că se va întâmpla, pentru că oricând au spus ceva, s-a întâmplat. Dar știți, eu nu cred că ce am văzut până azi, în ultimele 48 de ore, va continua mult, fiindcă Israelul a reușit să lovească în centre din Gaza și cred că încet, încet, în următoarele zile, vom vedea că și Hamas se va gândi de două ori înainte de a lansa un atac.
În ultimii ani, Hamas a primit miliarde de dolari. Ei nu au construit școli, nu au construi spitale, nu au investit în infrastructură. Ei au investit în infrastructură militară. Ei au construit un oraș subteran, unde liderii Hamas se ascund. Ei nu au știut că noi, cei din Israel, știm despre acest oraș subteran. Și mulțumită serviciilor de informaţii israeliene, astăzi am lovit acolo.
A fost o surpriză pentru liderii din Hamas, pentru că ei au crezut că au imunitate. Orașul a fost construit sub clădiri locuite de civili, locuri în care știau că Israelul nu va lovi. Așa că s-au gândit că atunci când acest oraș subteran este acolo unde lumea locuiește, noi nu vom ajunge acolo, dar am ajuns”, a declarat Saranga la Antena 3.
Război cu sume colosale
În ceea ce priveşte sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, ambasadorul Israelului la București a explicat cum funcționează: „În ultimele 48 de ore s-au tras cam 1.400 de rachete. Dintre cele 1.400 de rachete, 30% au căzut în partea Fâșiei Gaza, pentru că tehnologia lor nu este atât de avansată, așa că ele au căzut acolo şi au făcut foarte multe pagube. Au murit foarte mulți palestinieni.
Așa că au rămas 70%, iar sistemul Iron Dome a eliminat cam 60%, iar celelalte au căzut. Unele au căzut în locurile deschise, altele au căzut în mare, dar altele au căzut și în locurile populate. Computerul sistemului înțelege ce rachetă va ajunge și unde.
De exemplu, dacă el înțelege că sunt câteva rachete care vor ajunge în mare, el nu va face nimic împotriva rachetelor respective, fiindcă fiecare rachetă care este lansată costă cam 10 milioane de dolari. Nu pot să vă zic exact, dar vorbim de aproape 10 milioane. Din acest motiv, nu cred că rachetele acestea ar putea fi lansate degeaba”, a mai spus Saranga, conform antena3.ro.