ISLAMIZAREA Elveției: Moscheile și imamii sunt FINANȚAȚI nestingherit de Liga Mondială Islamică

ISLAMIZAREA Elveției: Moscheile și imamii sunt FINANȚAȚI nestingherit de Liga Mondială Islamică

În Elveția, numărul moscheilor începe să concureze numărul cabanelor alpine, dar guvernul federal nu vrea să deranjeze răspândirea islamului.

Elveția a respins o propunere de lege care interzicea moscheilor să fie finanțatedin exterior, le obliga să-și declare sursele de venituri și să facă publică natura cheltuielilor. De asemenea, imamii ar fi fost obligați să predice într-una dintre limbile naționale elvețiene.

Proiectul fusese aprobat la limită de Consiliul Național al parlamentului, în septembrie 2017, însă Consiliul Statelor, cealaltă cameră a parlamentului, l-a respins.

Pentru ca legea să fie aprobată, ea trebuia să fie aprobată de ambele camere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul proiectului de lege era inspirat de o lege austriacă din 2015, care interzice finanțarea din exterior a grupărilor religioase. Austria a dorit ca prin această lege să lupte împotriva extremismului, obligând imamii să vorbească în germană și interzicând finanțarea din afara țării a moscheilor, a imamilor și a organizațiilor musulmane din Austria.

Actul normativ austriac stabilește de asemenea că legea austriacă primează în fața sharia, legea islamică, pentru musulmanii care trăiesc în această țară.

Consiliul Federal, care reprezintă guvernul elvețian, s-a opus și el adoptării proiectului, în numele luptei împotriva discriminărilor: „Nu putem discrimina comunitățile musulmane și să le plasăm sub un regim general de suspiciune”, a declarat ministrul Justiției, Simonetta Sommaruga, citată de Gatestone Institute.

Potrivit Consiliului Federal, modelul austriac nu poate fi implementat în Elveția, deoarece, spre deosebire de Austria, aici Islamul nu este o religie oficială.

„Nu poți crea obligații fără ca ele să fie însoțite de drepturi”, a spus Sommaruga.

Consiliiul Federal consideră că actualul cadru legislativ este arhi-suficient pentru a preveni riscurile predicatorilor islamiști și al comunităților extremiste.

Elveția numără în jur de 250 de moschei, însă autoritățile nu știu cine le finanțează, arată Gatestone Institute. Într-adevăr, autoritățile nu au nici o competență pentru a se informa în ceea ce privește finanțarea asociațiilor și moscheilor musulmane, cu excepția cazului unei crize excepționale în materie de securitate internă.

Respingând propunerea de lege, care ar fi obligat moscheile să-și dezvăluie sursele de finanțare, autoritățile elvețiene continuă să rămână oarbe în mod voluntar.

Mai mulți experți au avertizat asupra pericolului rețelelor musulmane implantate în Elveția. În 2016, Reinhard Schulze, profesor de studii islamice la Universitatea din Berna, a subliniat că donațiile din partea Ligii Islamice Mondiale, cu sediul în Arabia Saudită, și diverse alte surse de finanțare de origine saudită alimentează „moscheile și organizațiile care predică un islam wahhabit”.

O altă specialistă în islam din Elveția, Saida Keller-Messahli, a vorbit și scris mult despre dimensiunile uriașe ale „fluxurilor financiare provenind din Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Turcia către Elveția.”

Liga Islamică Mondială se află în spatele „unei întregi rețele de moschei radicale din Elveția.. și toate au intenția fermă de a răspândi salafismul aici”.

În afara influenței salafiste, Elveția mai numără și 35 de moschei turce, finanțate de Direcția Afacerilor Religioase din Turcia, cunoscută sub numele de Diyanet. Alte articole vorbesc despre 70 de moschei turce în Elveția.

Un raport publicat de Diyanet în 2017 afirmă că islamul este „superior” creștinismului și iudaismului și că dialogul interreligios este inacceptabil.

Turcia este o susținătoare a Frăției Musulmane și a Hamas.

Orașul elvețian Schaffhausen tocmai a aprobat construirea unei noi moschei turce. Persoanele care răspund de proiect au afirmat că suma de 1,3 milioane de euro necesară construcției a fost colectată pe plan local, însă recunosc că imamii vor veni din Turcia.

Nici unul dintre aceste lucruri nu pare să deranjeze guvernul elvețian, care pare satisfăcut că finanțările străine continuă să alimenteze moscheile și centrele islamice din țară.

Mesajul trimis de guvernul elvețian statelor musulmane și tuturor organizațiilor care finanțează moscheile radicale salafiste, turce sau de alt fel, este că pot continua și chiar sunt binevenite, comentează Gatestone Institute.