Jihadiștii ar mai fi reușit să construiască și mașini ghidate prin telecomandă, capabile să transporte dispozitive explozive la țintă fixă, având la bord manechine dotate cu termostate, care, teoretic, pot păcăli scanerele sofisticate ale sistemelor de securitate.

Ambele sisteme au fost realizate la ceea ce a fost numită „Universitatea Jihadistă” din Raqqa. Ele apar într-o serie de înregistrări video ale unor antrenamente ISIS, găsite asupra unui consilier în pregătirea jihadiștilor, arestat de către membri ai Armatei Siriene Libere.

ASL a predat colecția de înregistrări redacției Sky News. Un expert militar britanic, consultat de postul de televiziune, susține că acestea reprezintă o adevărată „mină de aur”.

Cele opt ore de înregistrări video arată persoane, ce par a fi profesioniști ISIS, predând lecții de tehnologia armelor tinerilor discipoli în jihadism.

Deși elevii au în majoritate fețele acoperite, profesorii nu. În plus, Sky a putut identifica amplasarea „universității” din Raqqa într-un fost centru ecvestru. Toate aceste informații au fost transmise serviciilor de securitate.

Înregistrările prezintă teste efectuate pe mașini, folosind dispozitive de telecomandă pentru a fi ghidate către țintă fără riscuri pentru atacatori. Multe potențiale ținte occidentale, care necesită un înalt grad de protecție, folosesc scanere termice tocmai pentru a preveni asemenea atacuri.

Însă înregistrările ISIS arată cum la bordul mașinilor sunt instalate manechine dotate cu termostate, pentru a păcăli scanerele că la volan se află un șofer adevărat.

Filmele mai arată cum recruții sunt învățați să construiască sisteme de telecomandă care nu pot fi bruiate, pentru a controla aceste mașini-capcană.

Mai mult, tehnicienii jihadiști par să fie capabili să construiască baterii de rachete termice artizanale din vechile rachete pe care le au în dotare. Odată armate, ele dovedesc o acuratețe de 99% în atingerea țintelor aeriene, putând doborî cu ușurință avioanele de pasageri.

Dacă toate aceste informații se dovedesc corecte, ar fi pentru prima dată când astfel de baterii de rachete termice sunt construite de o organizație ne-militară și demonstrează, potrivit cuvintelor unui expert în explozivi, fost membru al forțelor speciale, maiorul Chris Hunter, că ISIS sunt „cu ani lumină” înaintea oricărui alt grup terorist:

„Capacitatea de a realiza astfel de tehnologii și de a modifica arme avansate de acest tip, reprezintă ceva ce nici o altă grupare teroristă nu a realizat vreodată.”