Isărescu, „ofițer deplin conspirat” al Securității, din 1971. Noi ACUZAȚII pentru guvernatorul BNR

Isărescu, „ofițer deplin conspirat” al Securității, din 1971. Noi ACUZAȚII pentru guvernatorul BNR

Surse din fosta Direcţie de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii susţin că guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (67 de ani), ar fi fost „ofiţer deplin conspirat” în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM).

Mugur Isărescu ar fi fost recrutat ca ofiţer în 1971, când se pregătea să-şi finalizeze studiile de la Academia de Ştiinţe Economice, şi în acelaşi an a fost angajat la IEM. Istoria acestui Institut a intrat în atenţia publică după ce ziarul România liberă a publicat documente din care reiese că, pe vremea când era angajat la IEM, Mugur Isărescu a semnat note informative sub numele de cod "Manole".

Citeşte şi: MUGUR ISĂRESCU a fost colaborator al Securităţii. Acesta apare în arhivele CNSAS sub numele de cod "Manole"

Surse din SRI ne-au declarat că, după apariţia articolelor din România liberă, în cadrul SRI s-a declanşat o anchetă pentru identificarea persoanei care s-a ocupat de inventarierea documentelor, pe motiv că aceasta nu ar fi "periat" suficient de bine dosarul Institutului de Economie Mondială înainte de a-l trimite la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în anul 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citeşte şi: Cum s-a oferit Mugur Isărescu să SPIONEZE Ambasada Marii Britanii. Noi dezvăluiri incendiare despre guvernatorul BNR

Documente aflate în arhiva CNSAS demonstrează că Institutul de Economie Mondială a funcţionat ca una dintre instituţiile deplin conspirate ale spionajului extern din perioada regimului Ceauşescu.

Citeşte şi: Isărescu şi colaborarea cu fosta Securitate, PRECIZARE DE ULTIMĂ ORĂ. Ce spune CNSAS?

În cadrul IEM funcţiona şi o divizie specială, folosită pentru legendarea şi trimiterea în străinătate a unor ofiţeri acoperiţi, căreia i s-a dat numele de "Grupul Operativ Negoiu". De-a lungul timpului, Departamentul Securităţii Statului a deschis cel puţin trei dosare care au vizat IEM, aşa cum reiese din documentele de la CNSAS.

Unul a fost Dosarul de obiectiv "Fundaţia", iar celelalte două au avut denumire identică – Dosarul de obiectiv "Institutul de Economie Mondială".

Citeşte şi: Isărescu A RĂSPUNS acuzaţiilor de COLABORARE cu fosta SECURITATE: "Desigur, cu acceptul instituţiilor statului"

Două dintre dosare au fost deschise de UM 0544 (Centrul de Informaţii Externe) şi erau axate pe probleme de contrainformaţii, pe când cel de-al treilea a fost deschis de Direcţia a III-a de Contraspionaj a Securităţii, scrie site-Pressone.ro. Documentele arată că, din aproximativ 170 de angajaţi ai Institutului, mai mult de o treime – circa 60, în anul 1979 – erau ofiţeri acoperiţi ai UM 0544.

Dosarele de Securitate ale Institutului de Economie Mondială se găsesc la CNSAS, incluse în fondul documentar al Dosarului de obiectiv "Agerpres". La CNSAS nu se află însă şi un Dosar de personal al lui Mugur Isărescu.

Citeşte mai multe amanunte AICI